Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu? Powody mogą być dwa, wiemy jak ich sprytnie uniknąć
Makowiec to bez wątpienia klasyka, której nie może zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia. Każdy ma swoją tradycyjną recepturę na to świąteczne ciasto. Pomimo najlepszych przepisów, może dojść do sytuacji, że nasz makowiec nie do końca się uda. Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu? Powodów może być kilka. My jednak wiemy, jak temu zaradzić!
11.12.2022 | aktual.: 26.09.2023 12:32
Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu? Sprawdź, co robisz źle.
Nie ulega żadnej wątpliwości, że makowiec jest tym ciastem, które przeszło do klasyki świątecznego stołu. Jak dobrze wiemy, ziarenka maku mają przynieść szczęście w kolejnym roku, dlatego też tak chętnie go spożywamy. Podstawą tego najlepszego makowca jest przede wszystkim odpowiednie ciasto drożdżowe oraz wilgotna masa makowa. Czasem, mamy wrażenie, że ten makowiec, który kupujemy w sklepie, znacząco różni się od tego, co upieczemy w domu. Jest zupełnie inny smak, a ciasto czasem pęka. Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu?
Jednym z powodów może być fakt, że nasze ciasto drożdżowe zbyt krótko odpoczywało po zagnieceniu lub też dodaliśmy zbyt dużą ilość drożdży. Pamiętaj, że ciasto drożdżowe przed upieczeniem musi odpoczywać przez około 3 godziny. Jeśli zaś chodzi o ilość drożdży, to odpowiednią ilością będzie 15 g świeżych lub 5 g suchych drożdży na 1 kg mąki. W przeciwnym razie nasze ciasto gwałtownie urośnie i później zacznie pękać.
Co jeszcze należy zrobić, aby makowiec nie pękał?
Oprócz wspomnianego czasu odpoczywania i ilości drożdży duże znaczenie ma również nadzienie z maku. To istotne, gdy zastanawiasz się nad tym, dlaczego makowiec pęka po upieczeniu. Jeśli damy za dużo farszu, to nasze ciasto po prostu zacznie pękać. Pozostałą ilość masy makowej dobrze będzie w tym przypadku wykorzystać do innych deserów. Jak dobrze wiemy, może przygotować makowiec bez zawijania lub w wersji tradycyjnej. Jeśli zawijamy roladę, to należy robić to powoli i sprawdzać, czy ciasto przylega odpowiednio do masy.
Świetnym patentem, który zapobiega pękaniu makowca, będzie posmarowanie surowego ciasta roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu makowiec utrzyma się w całości, a jajko zapewni ładną, złocistą barwę.
Jeśli jesteś fanem słodkości, to sprawdź, jak przygotować proste i pyszne czekoladowe szyszki. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: