Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu? Powody mogą być dwa, wiemy jak ich sprytnie uniknąć
Makowiec to bez wątpienia klasyka, której nie może zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia. Każdy ma swoją tradycyjną recepturę na to świąteczne ciasto. Pomimo najlepszych przepisów, może dojść do sytuacji, że nasz makowiec nie do końca się uda. Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu? Powodów może być kilka. My jednak wiemy, jak temu zaradzić!
Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu? Sprawdź, co robisz źle.
Nie ulega żadnej wątpliwości, że makowiec jest tym ciastem, które przeszło do klasyki świątecznego stołu. Jak dobrze wiemy, ziarenka maku mają przynieść szczęście w kolejnym roku, dlatego też tak chętnie go spożywamy. Podstawą tego najlepszego makowca jest przede wszystkim odpowiednie ciasto drożdżowe oraz wilgotna masa makowa. Czasem, mamy wrażenie, że ten makowiec, który kupujemy w sklepie, znacząco różni się od tego, co upieczemy w domu. Jest zupełnie inny smak, a ciasto czasem pęka. Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu?