Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu? Powody mogą być dwa, wiemy jak ich sprytnie uniknąć

Makowiec to bez wątpienia klasyka, której nie może zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia. Każdy ma swoją tradycyjną recepturę na to  świąteczne ciasto. Pomimo najlepszych przepisów, może dojść do sytuacji, że nasz makowiec nie do końca się uda. Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu? Powodów może być kilka. My jednak wiemy, jak temu zaradzić!

Dlaczego makowiec pęka po upieczeniuDlaczego makowiec pęka po upieczeniu - Pyszności; Foto: Canva
Karol Wiak

Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu? Sprawdź, co robisz źle.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że makowiec jest tym ciastem, które przeszło do klasyki świątecznego stołu. Jak dobrze wiemy, ziarenka maku mają przynieść szczęście w kolejnym roku, dlatego też tak chętnie go spożywamy. Podstawą tego najlepszego makowca jest przede wszystkim odpowiednie ciasto drożdżowe oraz wilgotna masa makowa. Czasem, mamy wrażenie, że ten makowiec, który kupujemy w sklepie, znacząco różni się od tego, co upieczemy w domu. Jest zupełnie inny smak, a ciasto czasem pęka. Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu?

Obrazek
Makowiec bez zawijania - Pyszności; Foto Canva.com

Jednym z powodów może być fakt, że nasze ciasto drożdżowe zbyt krótko odpoczywało po zagnieceniu lub też dodaliśmy zbyt dużą ilość drożdży. Pamiętaj, że ciasto drożdżowe przed upieczeniem musi odpoczywać przez około 3 godziny. Jeśli zaś chodzi o ilość drożdży, to odpowiednią ilością będzie 15 g świeżych lub 5 g suchych drożdży na 1 kg mąki. W przeciwnym razie nasze ciasto gwałtownie urośnie i później zacznie pękać.

Co jeszcze należy zrobić, aby makowiec nie pękał?

Oprócz wspomnianego czasu odpoczywania i ilości drożdży duże znaczenie ma również nadzienie z maku. To istotne, gdy zastanawiasz się nad tym, dlaczego makowiec pęka po upieczeniu. Jeśli damy za dużo farszu, to nasze ciasto po prostu zacznie pękać. Pozostałą ilość masy makowej dobrze będzie w tym przypadku wykorzystać do innych deserów. Jak dobrze wiemy, może przygotować makowiec bez zawijania lub w wersji tradycyjnej. Jeśli zawijamy roladę, to należy robić to powoli i sprawdzać, czy ciasto przylega odpowiednio do masy.

Obrazek
Makowiec - Pyszności; Foto Canva.com

Świetnym patentem, który zapobiega pękaniu makowca, będzie posmarowanie surowego ciasta roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu makowiec utrzyma się w całości, a jajko zapewni ładną, złocistą barwę.

Jeśli jesteś fanem słodkości, to sprawdź, jak przygotować proste i pyszne czekoladowe szyszki. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯