Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu? Powody mogą być dwa, wiemy jak ich sprytnie uniknąć

Makowiec to bez wątpienia klasyka, której nie może zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia. Każdy ma swoją tradycyjną recepturę na to  świąteczne ciasto. Pomimo najlepszych przepisów, może dojść do sytuacji, że nasz makowiec nie do końca się uda. Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu? Powodów może być kilka. My jednak wiemy, jak temu zaradzić!

Dlaczego makowiec pęka po upieczeniuDlaczego makowiec pęka po upieczeniu - Pyszności; Foto: Canva
Karol Wiak

Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu? Sprawdź, co robisz źle.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że makowiec jest tym ciastem, które przeszło do klasyki świątecznego stołu. Jak dobrze wiemy, ziarenka maku mają przynieść szczęście w kolejnym roku, dlatego też tak chętnie go spożywamy. Podstawą tego najlepszego makowca jest przede wszystkim odpowiednie ciasto drożdżowe oraz wilgotna masa makowa. Czasem, mamy wrażenie, że ten makowiec, który kupujemy w sklepie, znacząco różni się od tego, co upieczemy w domu. Jest zupełnie inny smak, a ciasto czasem pęka. Dlaczego makowiec pęka po upieczeniu?

Obrazek
Makowiec bez zawijania - Pyszności; Foto Canva.com

Jednym z powodów może być fakt, że nasze ciasto drożdżowe zbyt krótko odpoczywało po zagnieceniu lub też dodaliśmy zbyt dużą ilość drożdży. Pamiętaj, że ciasto drożdżowe przed upieczeniem musi odpoczywać przez około 3 godziny. Jeśli zaś chodzi o ilość drożdży, to odpowiednią ilością będzie 15 g świeżych lub 5 g suchych drożdży na 1 kg mąki. W przeciwnym razie nasze ciasto gwałtownie urośnie i później zacznie pękać.

Co jeszcze należy zrobić, aby makowiec nie pękał?

Oprócz wspomnianego czasu odpoczywania i ilości drożdży duże znaczenie ma również nadzienie z maku. To istotne, gdy zastanawiasz się nad tym, dlaczego makowiec pęka po upieczeniu. Jeśli damy za dużo farszu, to nasze ciasto po prostu zacznie pękać. Pozostałą ilość masy makowej dobrze będzie w tym przypadku wykorzystać do innych deserów. Jak dobrze wiemy, może przygotować makowiec bez zawijania lub w wersji tradycyjnej. Jeśli zawijamy roladę, to należy robić to powoli i sprawdzać, czy ciasto przylega odpowiednio do masy.

Obrazek
Makowiec - Pyszności; Foto Canva.com

Świetnym patentem, który zapobiega pękaniu makowca, będzie posmarowanie surowego ciasta roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu makowiec utrzyma się w całości, a jajko zapewni ładną, złocistą barwę.

Jeśli jesteś fanem słodkości, to sprawdź, jak przygotować proste i pyszne czekoladowe szyszki. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat