Ten sposób na makowiec bez zawijania to prawdziwy hit. Wychodzi za każdym razem

Dania z makiem w roli głównej królują podczas Świąt Bożego Narodzenia. Przyjmuje się, że mak przynosi szczęście. Dlatego warto, żebyście poznali recepturę na makowiec bez zawijania. Ten słodki przysmak zachwyci wszystkich domowników przy świątecznym stole.

ObrazekMakowiec bez zawijania - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Makowiec bez zawijania - proste i niezwykle smaczne świąteczne ciasto

W przypadku makowca jest zawsze tak, że jest on obowiązkowym ciastem, które musi pojawić się wśród innych pyszności na świątecznym stole. Okazuje się, że jego przygotowanie wcale nie jest takie proste, bo wymaga cierpliwości i czasu. Dlatego też dobrze będzie nieco ułatwić sobie życie i przygotować makowiec bez zawijania. W czym tkwi wyjątkowość tego słodkiego przysmaku? Możecie być pewni, że wychodzi zawsze, jest proste i szybkie w przygotowaniu, smakuje i to bardzo, a najważniejsze jest to, że się nie rwie.

Obrazek
Makowiec - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować makowiec bez zawijania?

To bardzo proste! Aby przygotować makowiec bez zawijania, będziecie potrzebować nieco ponad godzinę. Ciasto znika bardzo szybko i jedna porcja to zdecydowanie za mało. Już dziś wypróbujcie tę niezwykłą recepturę.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • około 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 puszki masy makowej
  • 60 g masła
  • 50 g oleju.

Sposób przygotowania:

Skoro makowiec bez zawijania to ciasto drożdżowe, to oczywiste wydaje się to, że należy rozpocząć od drożdży. Dlatego też mleko podgrzane do temperatury 40 stopni Celsjusza mieszamy z łyżką mąki, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Odstawiamy je na około 15 minut. Następnie należy wsypać mąkę do miski i dodać sól, jajko i przygotowany wcześniej rozczyn - wszystko wyrabiamy na gładką i lśniącą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Gdy nasze ciasto na makowiec wyrośnie, to należy je rozwałkować na kwadrat o grubości 3 mm.

Obrazek
Makowiec - Pyszności

Roztopionym masłem smarujemy wierzch naszego ciasta i zostawiamy jeszcze odrobinę na sam wierzch. Wykładamy masę makową na ciasto i równomiernie rozprowadzamy po całości. Kolejny krok to pokrojenie ciasta w 4 cm paski. Każdy z nich należy złożyć w harmonijkę i ułożyć w tortownicy tak, by dłuższy brzeg z makiem wystawał do góry. Paski należy ułożyć obok siebie dość luźno, by wypełniły całą tortownicę. Smarujemy wierzch masłem i wstawiamy na około 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Nasz makowiec bez zawijania jest gotowy. Smacznego!

Lubisz słodkości? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na urocze ciastka jeżyki w jesienno-zimowym wydaniu:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana