Tarta w iście jesiennym wydaniu. Te kolory i smaki są wręcz niebywałe
Lubisz robić w swojej kuchni tartę z różnymi dodatkami? Jeśli tak, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Już za moment poznasz genialny patent na przepyszną ucztę z tartą w roli głównej. Coś niesamowitego!
25.11.2023 | aktual.: 25.11.2023 11:22
Choć tarta zazwyczaj kojarzy się z wypiekami na słodko, nic nie stoi na przeszkodzie, aby pójść o krok dalej i zrobić ją na słono. W takim wydaniu będzie sprawdzonym pomysłem na smaczny obiad dla całej rodziny.
Jeśli jednak myślisz, że to koniec dobrych wiadomości na dziś, od razu wyprowadzam cię z błędu. Nasza tarta nie dość, że świetnie smakuje i robi się ją naprawdę szybko, to jeszcze wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki. Kolory jesieni w połączeniu z ciekawym wzorkiem zapadają w pamięci na bardzo długo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolorowa tarta na bazie warzyw wygląda jak piękny obraz w jadalnym wydaniu. Nikt nie przejdzie obok niej obojętnie!
Składniki:
Masa jajeczna:
- 3 jajka,
- 180 g śmietany 18%,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 300 g kruchego ciasta,
- 2 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 cukinia.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. Następnie rozwałkowuję je na cienki placek przy pomocy dwóch arkuszy papieru do pieczenia.
Krok 2. Gotowe ciasto przekładam do formy o średnicy 26 cm, po czym nakłuwam je delikatnie widelcem, aby podczas pieczenia nie wyrosły niepotrzebne wybrzuszenia.
Dodatkowo ciasto zabezpieczam przy pomocy kolejnego arkusza papieru do pieczenia, na którym rozsypuję groch. Można użyć tu również ciecierzycy lub fasoli. Po co to robię? Otóż dzięki obciążeniu tarty, mam dodatkową pewność, że na cieście podczas wizyty w piekarniku nie pojawią się nieestetyczne bąble.
Krok 3. Ciasto w takim wydaniu wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie pracuje w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 4. W międzyczasie przygotowuję warzywa do przyszłej tarty. W tym celu najpierw je myję, po czym marchewkę i pietruszkę dodatkowo obieram. Na koniec dzielę warzywa na 1,5 milimetrowe paski przy pomocy mandoliny.
Krok 5. Warzywa przekładam na deskę do krojenia i dzielę je dodatkowo na pół przez całą długość.
Krok 6. Na koniec pozostaje przygotować jeszcze masę jajeczną. W tym celu łączę ze sobą śmietanę, musztardę dijon, jajka, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
Składniki łączę dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 7. Na podpieczonym cieście kruchym rozprowadzam pierwszą część jajecznej mieszanki. Następnie środek zaczynam wypełniać kawałkami wcześniej przygotowanych warzyw. Układam je na przemian, tworząc coraz mniejsze okręgi.
Krok 8. Na koniec zalewam całość drugą częścią jajecznej mieszanki. Tartę w takim wydaniu piekę przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 9. Upieczoną tartę posypuję dodatkowo drobno posiekaną pietruszką. Serwuję ją tuż po wyjęciu z piekarnika, bo na ciepło smakuje najlepiej. Smacznego!