Tarta w iście jesiennym wydaniu. Te kolory i smaki są wręcz niebywałe

Lubisz robić w swojej kuchni tartę z różnymi dodatkami? Jeśli tak, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Już za moment poznasz genialny patent na przepyszną ucztę z tartą w roli głównej. Coś niesamowitego!

Domowa tarta zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądemDomowa tarta zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Choć tarta zazwyczaj kojarzy się z wypiekami na słodko, nic nie stoi na przeszkodzie, aby pójść o krok dalej i zrobić ją na słono. W takim wydaniu będzie sprawdzonym pomysłem na smaczny obiad dla całej rodziny. 

Jeśli jednak myślisz, że to koniec dobrych wiadomości na dziś, od razu wyprowadzam cię z błędu. Nasza tarta nie dość, że świetnie smakuje i robi się ją naprawdę szybko, to jeszcze wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki. Kolory jesieni w połączeniu z ciekawym wzorkiem zapadają w pamięci na bardzo długo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Kolorowa tarta na bazie warzyw wygląda jak piękny obraz w jadalnym wydaniu. Nikt nie przejdzie obok niej obojętnie!

Składniki:

Masa jajeczna:

  • 3 jajka,
  • 180 g śmietany 18%,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Pozostałe składniki:

  • 300 g kruchego ciasta,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 cukinia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. Następnie rozwałkowuję je na cienki placek przy pomocy dwóch arkuszy papieru do pieczenia.

Najpierw przygotowuję kruche ciasto
Najpierw przygotowuję kruche ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotowe ciasto przekładam do formy o średnicy 26 cm, po czym nakłuwam je delikatnie widelcem, aby podczas pieczenia nie wyrosły niepotrzebne wybrzuszenia. 

Ciasto przed włożeniem do piekarnika dobrze nakłuć widelcem
Ciasto przed włożeniem do piekarnika dobrze nakłuć widelcem © Licencjodawca | Pyszności

Dodatkowo ciasto zabezpieczam przy pomocy kolejnego arkusza papieru do pieczenia, na którym rozsypuję groch. Można użyć tu również ciecierzycy lub fasoli. Po co to robię? Otóż dzięki obciążeniu tarty, mam dodatkową pewność, że na cieście podczas wizyty w piekarniku nie pojawią się nieestetyczne bąble

Krok 3. Ciasto w takim wydaniu wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie pracuje w temp. 170 stopni Celsjusza

Czas na pierwszą wizytę w piekarniku
Czas na pierwszą wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję warzywa do przyszłej tarty. W tym celu najpierw je myję, po czym marchewkę i pietruszkę dodatkowo obieram. Na koniec dzielę warzywa na 1,5 milimetrowe paski przy pomocy mandoliny. 

Dzięki mandolinie przygotowanie warzyw jest dużo prostsze
Dzięki mandolinie przygotowanie warzyw jest dużo prostsze © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Warzywa przekładam na deskę do krojeniadzielę je dodatkowo na pół przez całą długość. 

Jeszcze dodatkowe cięcie i mamy to!
Jeszcze dodatkowe cięcie i mamy to! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec pozostaje przygotować jeszcze masę jajeczną. W tym celu łączę ze sobą śmietanę, musztardę dijon, jajka, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. 

Przygotowanie jajecznej mieszanki zajmie dosłownie minutkę
Przygotowanie jajecznej mieszanki zajmie dosłownie minutkę © Licencjodawca | Pyszności

Składniki łączę dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi

Krok 7. Na podpieczonym cieście kruchym rozprowadzam pierwszą część jajecznej mieszanki. Następnie środek zaczynam wypełniać kawałkami wcześniej przygotowanych warzyw. Układam je na przemian, tworząc coraz mniejsze okręgi

Wypełnienie ciasta warzywnymi okręgami to świetna zabawa
Wypełnienie ciasta warzywnymi okręgami to świetna zabawa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Na koniec zalewam całość drugą częścią jajecznej mieszanki. Tartę w takim wydaniu piekę przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza

Jeszcze raz wstawiam całość do piekarnika
Jeszcze raz wstawiam całość do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Upieczoną tartę posypuję dodatkowo drobno posiekaną pietruszką. Serwuję ją tuż po wyjęciu z piekarnika, bo na ciepło smakuje najlepiej. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi