PrzepisDania mięsneTeściowa nie podaje mielonych z buraczkami. Zalewa je aromatycznym sosem i każdy się zajada

Teściowa nie podaje mielonych z buraczkami. Zalewa je aromatycznym sosem i każdy się zajada

Szukasz inspiracji na mielone inaczej? Doskonale trafiłeś. To danie z mięsnymi kotletami w roli głównej w pomidorowo-serowym sosie rozpieści twoje podniebienie. Kiedy teściowa podała mi je pierwszy raz, omalże nie pękłam z przejedzenia. Trudno oprzeć się tak pysznej kombinacji. Wypróbuj ten przepis.

Kotlety mielone w sosie pomidorowo-serowym
Kotlety mielone w sosie pomidorowo-serowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.11.2023 07:53

Intensywnie pomidorowy sos wzbogacony wyrazistością suszonych pomidorów i absolutnie genialnym aromatem podsmażonego czosnku wspaniale komponuje się z mięsnym dodatkiem i serową pierzynką. Spróbujesz raz, a przepadniesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone w sosie serowo-pomidorowym. Przepis

Składniki:

KOTLETY MIELONE

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 namoczona w wodzie bułka,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

SOS

  • 150 ml passaty pomidorowej,
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii,
  • 5 łyżek drobno startego parmezanu,
  • sól i pieprz.

OPCJONALNIE

  • 1 kulka sera mozzarella,
  • świeże liście bazylii lub inne świeże zioła, np. nać pietruszki.

Przygotowanie:

  1. KOTLETY MIELONE. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż, aż nabierze złotego koloru. Pod koniec smażenia do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i mieloną paprykę. Wymieszaj całość i odstaw do ostudzenia.
  2. Mięso mielone wymieszaj z namoczoną bułką, jajkiem, solą i pieprzem. Dodaj ostudzoną cebulę z dodatkami. Wyrób dokładnie mięsną masę, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Z powstałej masy formuj niewielkie kule, a następnie spłaszcz je na kształt kotletów. Mielone obtaczaj w bułce tartej i smaż od razu na bardzo gorącym tłuszczu, aż się zezłocą.
  4. SOS. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj passatę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, oregano i bazylię. Gotuj sos, mieszając całość co jakiś czas, aż zredukuje się i nieco zgęstnieje.
  5. Kotlety połącz z sosem, dodaj parmezan. Opcjonalnie dodać możesz pokrojoną w plastry mozzarellę (wtedy podduś sos pod przykryciem, by ser się rozpuścił).
  6. Podawaj ze świeżymi ziołami.
Mielone w sosie pomidorowym
Mielone w sosie pomidorowym© Canva | Mizina

Kotlety mielone inaczej. Co zamiast ziemniaków i buraczków?

Nie tylko z ziemniakami czy burakami. Kotlety mielone można podać na wiele różnych sposobów. Wystarczy podkręcić nieco smak mięsa orientalnymi przyprawami, a wówczas kotlety świetnie odnajdą się obok ryżu wymieszanego z prażonym sezamem i surówką z kapusty pekińskiej.

Zwolennicy bardziej stonowanych smaków mogą dodać do mięsa posiekane i podsmażone pieczarki, które nie dość, że dodadzą smaku kotletom, to nadadzą im niezwykłej soczystości. Takie podaj z kaszą bulgur wymieszaną z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki oraz obok surówki z kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie