Teściowa nie podaje mielonych z buraczkami. Zalewa je aromatycznym sosem i każdy się zajada
Szukasz inspiracji na mielone inaczej? Doskonale trafiłeś. To danie z mięsnymi kotletami w roli głównej w pomidorowo-serowym sosie rozpieści twoje podniebienie. Kiedy teściowa podała mi je pierwszy raz, omalże nie pękłam z przejedzenia. Trudno oprzeć się tak pysznej kombinacji. Wypróbuj ten przepis.
21.11.2023 07:53
Intensywnie pomidorowy sos wzbogacony wyrazistością suszonych pomidorów i absolutnie genialnym aromatem podsmażonego czosnku wspaniale komponuje się z mięsnym dodatkiem i serową pierzynką. Spróbujesz raz, a przepadniesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone w sosie serowo-pomidorowym. Przepis
Składniki:
KOTLETY MIELONE
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 namoczona w wodzie bułka,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- bułka tarta do panierowania,
- tłuszcz do smażenia.
SOS
- 150 ml passaty pomidorowej,
- 150 g suszonych pomidorów w oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii,
- 5 łyżek drobno startego parmezanu,
- sól i pieprz.
OPCJONALNIE
- 1 kulka sera mozzarella,
- świeże liście bazylii lub inne świeże zioła, np. nać pietruszki.
Przygotowanie:
- KOTLETY MIELONE. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż, aż nabierze złotego koloru. Pod koniec smażenia do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i mieloną paprykę. Wymieszaj całość i odstaw do ostudzenia.
- Mięso mielone wymieszaj z namoczoną bułką, jajkiem, solą i pieprzem. Dodaj ostudzoną cebulę z dodatkami. Wyrób dokładnie mięsną masę, aż wszystkie składniki się połączą.
- Z powstałej masy formuj niewielkie kule, a następnie spłaszcz je na kształt kotletów. Mielone obtaczaj w bułce tartej i smaż od razu na bardzo gorącym tłuszczu, aż się zezłocą.
- SOS. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj passatę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, oregano i bazylię. Gotuj sos, mieszając całość co jakiś czas, aż zredukuje się i nieco zgęstnieje.
- Kotlety połącz z sosem, dodaj parmezan. Opcjonalnie dodać możesz pokrojoną w plastry mozzarellę (wtedy podduś sos pod przykryciem, by ser się rozpuścił).
- Podawaj ze świeżymi ziołami.
Kotlety mielone inaczej. Co zamiast ziemniaków i buraczków?
Nie tylko z ziemniakami czy burakami. Kotlety mielone można podać na wiele różnych sposobów. Wystarczy podkręcić nieco smak mięsa orientalnymi przyprawami, a wówczas kotlety świetnie odnajdą się obok ryżu wymieszanego z prażonym sezamem i surówką z kapusty pekińskiej.
Zwolennicy bardziej stonowanych smaków mogą dodać do mięsa posiekane i podsmażone pieczarki, które nie dość, że dodadzą smaku kotletom, to nadadzą im niezwykłej soczystości. Takie podaj z kaszą bulgur wymieszaną z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki oraz obok surówki z kiszonej kapusty.