Teściowa nie podaje mielonych z buraczkami. Zalewa je aromatycznym sosem i każdy się zajada

Szukasz inspiracji na mielone inaczej? Doskonale trafiłeś. To danie z mięsnymi kotletami w roli głównej w pomidorowo-serowym sosie rozpieści twoje podniebienie. Kiedy teściowa podała mi je pierwszy raz, omalże nie pękłam z przejedzenia. Trudno oprzeć się tak pysznej kombinacji. Wypróbuj ten przepis.

Kotlety mielone w sosie pomidorowo-serowymKotlety mielone w sosie pomidorowo-serowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Intensywnie pomidorowy sos wzbogacony wyrazistością suszonych pomidorów i absolutnie genialnym aromatem podsmażonego czosnku wspaniale komponuje się z mięsnym dodatkiem i serową pierzynką. Spróbujesz raz, a przepadniesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę genialną przekąskę, na talerzyku nie zostaje nawet jeden okruszek

Kotlety mielone w sosie serowo-pomidorowym. Przepis

Składniki:

KOTLETY MIELONE

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 namoczona w wodzie bułka,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

SOS

  • 150 ml passaty pomidorowej,
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii,
  • 5 łyżek drobno startego parmezanu,
  • sól i pieprz.

OPCJONALNIE

  • 1 kulka sera mozzarella,
  • świeże liście bazylii lub inne świeże zioła, np. nać pietruszki.

Przygotowanie:

  1. KOTLETY MIELONE. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż, aż nabierze złotego koloru. Pod koniec smażenia do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i mieloną paprykę. Wymieszaj całość i odstaw do ostudzenia.
  2. Mięso mielone wymieszaj z namoczoną bułką, jajkiem, solą i pieprzem. Dodaj ostudzoną cebulę z dodatkami. Wyrób dokładnie mięsną masę, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Z powstałej masy formuj niewielkie kule, a następnie spłaszcz je na kształt kotletów. Mielone obtaczaj w bułce tartej i smaż od razu na bardzo gorącym tłuszczu, aż się zezłocą.
  4. SOS. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj passatę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, oregano i bazylię. Gotuj sos, mieszając całość co jakiś czas, aż zredukuje się i nieco zgęstnieje.
  5. Kotlety połącz z sosem, dodaj parmezan. Opcjonalnie dodać możesz pokrojoną w plastry mozzarellę (wtedy podduś sos pod przykryciem, by ser się rozpuścił).
  6. Podawaj ze świeżymi ziołami.
Mielone w sosie pomidorowym
Mielone w sosie pomidorowym © Canva | Mizina

Kotlety mielone inaczej. Co zamiast ziemniaków i buraczków?

Nie tylko z ziemniakami czy burakami. Kotlety mielone można podać na wiele różnych sposobów. Wystarczy podkręcić nieco smak mięsa orientalnymi przyprawami, a wówczas kotlety świetnie odnajdą się obok ryżu wymieszanego z prażonym sezamem i surówką z kapusty pekińskiej.

Zwolennicy bardziej stonowanych smaków mogą dodać do mięsa posiekane i podsmażone pieczarki, które nie dość, że dodadzą smaku kotletom, to nadadzą im niezwykłej soczystości. Takie podaj z kaszą bulgur wymieszaną z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki oraz obok surówki z kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości