Zapamiętaj prostą zasadę. Kotlety mielone zawsze będą wychodziły soczyste i pulchne
Każdy z nas uwielbia kotlety mielone. Oczywiście pod jednym warunkiem: muszą być prawidłowo przygotowane. Pulchne, soczyste, aromatyczne — o tak, wtedy można się nimi zajadać bez końca. Taki efekt zapewni nam jedna prosta zasada.
15.11.2023 | aktual.: 20.03.2024 10:38
Kotlety mielone to prawdziwie przemyślana potrawa. Żaden ze składników tworzących to danie nie jest przypadkowy i każdy odgrywa w potrawie konkretną, ważną rolę. Mięso, jajko, bułka, cebula — pomiń jeden z tych produktów (i nie zastąp go innym, o tych samych właściwościach), a przekonasz się, że te słowa mają sens.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skoro jednak każdy składnik mięsnej mieszanki potrzebnej do stworzenia mielonych ma swój waży wkład w całość, to na pewno domyślasz się, że również proporcje masy nie są tu obojętne. Większość z nas dobiera je na oko i do pewnego momentu nie ma w tym nic złego. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, że jeden z wymienionych wcześniej składników powinien być dokładnie odmierzony.
Kotlety mielone od A do Z
Zanim przejdziemy do konkretów, zastanówmy się, jakie role odgrywają w mielonych poszczególne składniki. Taka analiza pozwoli nam nie tylko regulować efekt końcowy, ale również skutecznie dobierać ewentualne "zastępstwa" dla tych produktów. A więc wszystko po kolei:
- Jajka. Nadają kotletom spoistości. Można zastąpić np. skrobią ziemniaczaną lub kaszą manną.
- Bułka. Dba o puszystość kotletów. Można zastąpić namoczonymi i napęczniałymi płatkami owsianymi.
- Cebula. Wypuściwszy soki, sprawia, że kotlety stają się soczyste. Zastępujemy np. cukinią.
Proporcje dokładne czy na oko?
Według wielu osób dodawanie do kotletów mielonych cebuli, bułki, bułki tartej czy choćby marchewki to kwestia gustu i może odbywać się absolutnie na oko". Inaczej sprawy mają się w przypadku jajek. Tu większość kucharzy stosuje się do konkretnej zasady: jedno jajko na pół kilograma mięsa. Ta proporcja ma stanowić o doskonałości konsystencji mielonych.
Co ciekawe, istnieją też osoby, które wyznają ścisły podział rodzajów mięsa do mielonych. Najczęstszym stanowiskiem takich kulinarnych purystów jest tworzenie masy składającej się w 70 proc. z mięsa mielonego chudego i 30 proc. z mięsa tłustego. Co ty na to? Daj nam znać, co o tym sądzisz!