Dodaj ją do masy na mielone zamiast cebuli. Wyjdą delikatniejsze i bardziej soczyste

Zastanawiałaś się kiedyś jaką funkcję w kotletach mielonych spełnia cebula? W przepisach na te popularne danie pojawia się ona nie tylko ze względów smakowych. Dowiedz się, jakie jeszcze spełnia zadanie i poznaj przepis na soczyste kotlety mielone bez cebuli.

ObrazekSoczyste kotlety mielone bez cebuli - Pyszności; foto: Canva

Niektórzy na pewno nie wyobrażają sobie kotletów mielonych bez cebuli. Już sam zapach tego smażonego na patelni warzywa pobudza nasze kubki smakowe. Jesteśmy jednak pewni, że mimo to, zdarzają się sytuacje, gdy po prostu trzeba wykluczyć cebulę z mielonych.

Jakie? Pomijając najbardziej oczywiste, czyli pojawienie się w rodzinie osób nieprzepadających za cebulą (kiedy dzieci zorientują się, co jest w ,,tych pysznych kotletach", nagle stają się one już mniej pyszne), są jeszcze inne przyczyny takiej decyzji.

Obrazek
Soczyste kotlety mielone bez cebuli - Pyszności; foto: Canva

Cebuli nie powinny na przykład spożywać osoby zmagające się z uporczywą zgagą, ale również takie, które cierpią na choroby nerek lub wątroby.

Jaką funkcję spełnia w mielonych cebula?

Dzięki cebuli kotlety mielone nabierają soczystości. Dzieje się tak, ponieważ podczas smażenia cebula puszcza soki rozlewające się w mięsnej strukturze kotletów.

Istnieje jednak cwany patent na zamianę tego składnika z innym, który nada potrawie równie dużą soczystość. Jest nim cukinia. Oto przepis na soczyste kotlety mielone bez cebuli.

Soczyste kotlety mielone bez cebuli

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 250 g cukinii
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • olej
  • pieprz, sól
Obrazek
Soczyste kotlety mielone bez cebuli - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Cukinię umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż na nim cukinię przez 5-10 minut. Na koniec smażenia dodaj czosnek.

Kiedy cukinia ostygnie, zmieszaj ją w misce z mięsem mielonym. Dodaj jajko, namoczoną bułkę, sól, pieprz, majeranek i odrobinę bułki tartej. Opcjonalnie również startą marchewkę.

Masę dokładnie wymieszaj i uformuj z niej kotlety. Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.

Skoro omówiliśmy już mielone, może teraz zainteresują cię ciekawe porady w kwestii schabowych. Szczegóły w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"