Mielone nie piją już tłuszczu. Znajomy kucharz zdradził mi sprytny sposób

Kotlety mielone piją dosłownie każdą kroplę tłuszczu z patelni? Spokojnie, jest na to sposób. Wystarczy, że zastosujesz pewien patent i przypomnisz sobie, jak powinno się smażyć mielone, by zachowały soczystość i chrupiącą skórkę, ale nie ociekały tłuszczem.

Co zrobić, żeby kotlety mielone nie piły tle tłuszczu z patelni?Co zrobić, żeby kotlety mielone nie piły tle tłuszczu z patelni?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Smażenie kotletów mielonych rządzi się swoimi prawami. Wiele czynników składa się na to, że z mięsnej masy powstanie idealny soczysty kotlet z chrupiącą skórką. Znajomy kucharz podsunął mi pewien trik, który pozwala na uzyskanie soczystych mielonych nieociekających tłuszczem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Co dodać do kotletów mielonych, żeby nie piły tłuszczu?

Sposobem na to, by kotlety mielone przestały absorbować tłuszcz z patelni, jest dodanie do mięsnej masy startego ziemniaka na drobnych oczkach. Co więcej, dzięki skrobi nasze kotlety nie rozpadną się, pozostaną też miękkie i delikatne w środku. Pamiętaj, że jeśli dodajesz ziemniaki do mięsnej masy, możesz zrezygnować z namoczonych kawałków pieczywa, a nawet jajek.

Pamiętaj również, że szalenie istotną kwestią jest to, jak smażysz kotlety. Gigantycznym błędem jest wrzucanie mięsa na słabo rozgrzany tłuszcz. Kotlety mielone chłoną tłuszcz zazwyczaj przez to, że lądując w tłuszczu, obniżają jego temperaturę. Jak tego uniknąć? Do smażenia kotletów mielonych czy schabowych najlepiej jest używać tłuszczy o wysokiej temperaturze dymienia. Należą do nich np. smalec, masło klarowane lub olej rzepakowy.

Co zrobić, żeby mielone nie ociekały tłuszczem?
Co zrobić, żeby mielone nie ociekały tłuszczem? © Pixabay

Jak smażyć kotlety mielone, żeby nie ociekały tłuszczem?

Jak już wspomniałam, gotowe kotlety mielone smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. To zasada kluczowa. Kolejną istotną kwestią jest układanie ich na patelni w odstępach. Im więcej kotletów, tym większe prawdopodobieństwo, że zaczną się dusić, na skutek czego para wodna rozmiękczy ich powierzchnię. A wtedy z mielonych o chrupiącej skórce pozostanie tylko wspomnienie.

Na początku kotlety smażymy na dużym ogniu. Najlepiej jest poświęcić ok. 2 minuty na każdą stronę kotleta, by ten ładnie zarumienił się. Następnie należy zmniejszyć ogień i smażyć kotlety przez kolejne 4-5 minut z każdej strony. Technika ta zapobiega zbytniej absorpcji tłuszczu z patelni, ale pozwala też na zachowanie kruchej skórki i soczystego wnętrza.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇