Podkarpacki specjał. Od kotletów mielonych różni się jednym składnikiem

Kotlety mielone, będące jednym z filarów polskiej kuchni, cieszą się ogromną popularnością na stołach rodzinnych. Jednak w sercu Podkarpacia skrywa się sekretny przepis na wyjątkową wersję tego dania, znany jako hreczanyki. Co sprawia, że ​​hreczanyki różnią się od tradycyjnych kotletów mielonych i dlaczego warto dać im szansę?

Specjał kuchni podkarpackiej - Hreczanyki.Specjał kuchni podkarpackiej - Hreczanyki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Marcin Michałowski

Hreczanyki to lokalna odmiana kotletów mielonych, które wyróżniają się jednym szczególnym składnikiem: kaszą gryczaną. Co ciekawe, ilość kaszy gryczanej w tym przepisie jest taka sama jak ilość mięsa mielonego, co nadaje temu daniu nie tylko unikalny smak, ale także swoją niepowtarzalną nazwę. Kasza gryczana, pozyskiwana z gryki, zwanej również hreczką, to kluczowy składnik, który nadaje hreczanykom nie tylko wyjątkowy smak, ale także swoją nazwę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę

Przepis na hreczanyki, kotlety mielone z Podkarpacia

Przygotowanie hreczanyków jest stosunkowo proste, a oto, czego będziesz potrzebować:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 500 g ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Łyżka majeranku,
  • Łyżka tymianku,
  • 3 jajka,
  • Sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od obrania i pokrojenia cebuli w małą kostkę. Następnie podsmaż ją na dobrze rozgrzanej patelni z olejem, dodając szczyptę soli. Cebula powinna się zeszklić, ale nie zmienić koloru.
  2. W dużej misce połącz ugotowaną kaszę gryczaną i mielone mięso wieprzowe. Następnie dodaj 3 całe jajka, podsmażoną cebulkę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, tymianek, a także szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. W rondlu rozgrzej tłuszcz do smażenia hreczanyków. Następnie zwilż dłonie wodą i formuj z mieszaniny niewielkie kotlety. Smaż każdy kotlet na złocisty kolor z obu stron.
  4. Gotowe hreczanyki najlepiej podawaj z ulubionym sosem, na przykład pieczarkowym, oraz dopasowaną surówką.

Hreczanyki to niezwykły przysmak z Podkarpacia, który może odkryć nowe wymiary smaku dla miłośników tradycyjnych kotletów mielonych. Poszerz swoje kulinarne horyzonty, próbując tego unikatowego dania i podziel się tą niezwykłą recepturą z rodziną i przyjaciółmi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej