Gdy mama mi podała, myślałem, że to mielone. Po pierwszym kęsie wiedziałem, że byłem w błędzie

Kotleto-gołąbki to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które jest idealne na obiad lub kolację. To połączenie smaku gołąbków z kotletami mielonymi, które zachwyci całą rodzinę.

Wyglądają jak kotlety mielone, a smakują jak gołąbkiWyglądają jak kotlety mielone, a smakują jak gołąbki
Źródło zdjęć: © Getty Images | kolesnikovserg
Marcin Michałowski

W świecie kulinariów istnieją potrawy, które potrafią zaskoczyć swoim smakiem i wyjątkowym podejściem do tradycji. Kotlety z sałatą rzymską i mięsem mielonym to jedno z takich kulinaranych odkryć, które w mgnieniu oka zdobywają serca smakoszy. Kiedy po raz pierwszy zasmakowałem tego niezwykłego połączenia u mojej mamy, poczułem, że trafiłem na prawdziwą kulinarową perełkę. Oto przepis na te wyjątkowe kotleto-gołąbki, które wyglądają jak zwykłe kotlety mielone, a ukrywają w sobie smak klasycznych gołąbków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny lunch box do pracy. Skończ z nudnymi kanapkami

Przepis mojej mamy na kotlety mielone

Kiedy mama mi podała kotleto-gołąbki, myślałem, że to kotlety mielone. Dopiero po pierwszym kęsie zorientowałem się, że to coś zupełnie innego. Smak był niesamowity! Mięso było soczyste i aromatyczne, a kapustka dodawała delikatności.

Od razu poprosiłem mamę o przepis. Okazało się, że to bardzo proste danie, które można zrobić w kilkanaście minut.

Składniki:

  • Sałata rzymska,
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 100 g kuskusu,
  • 120 ml bulionu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

  1. Listki sałaty blanszuję w wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez około 1 minutę. Następnie odcedzam i osuszam.
  2. Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam. Podsmażam na patelni na złoty kolor.
  3. Kuskus zalewam bulionem i odstawiam na kilka minut pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn.
  4. Mięso mielone mieszam z podsmażoną cebulą i czosnkiem, kuskusem oraz przyprawami.
  5. Gotową masą faszeruję liście sałaty i zawijam je jak gołąbki. Każdego gołąbka panieruję w jajku wymieszanym z mąką, a następnie w bułce tartej.
  6. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą ścięte w środku, a z zewnątrz rumiane i chrupiące.

Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i szybki obiad, to koniecznie spróbujcie kotleto-gołąbków. Jestem pewny, że wam posmakują.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać