Gdy mama mi podała, myślałem, że to mielone. Po pierwszym kęsie wiedziałem, że byłem w błędzie

Kotleto-gołąbki to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które jest idealne na obiad lub kolację. To połączenie smaku gołąbków z kotletami mielonymi, które zachwyci całą rodzinę.

Wyglądają jak kotlety mielone, a smakują jak gołąbkiWyglądają jak kotlety mielone, a smakują jak gołąbki
Źródło zdjęć: © Getty Images | kolesnikovserg
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

W świecie kulinariów istnieją potrawy, które potrafią zaskoczyć swoim smakiem i wyjątkowym podejściem do tradycji. Kotlety z sałatą rzymską i mięsem mielonym to jedno z takich kulinaranych odkryć, które w mgnieniu oka zdobywają serca smakoszy. Kiedy po raz pierwszy zasmakowałem tego niezwykłego połączenia u mojej mamy, poczułem, że trafiłem na prawdziwą kulinarową perełkę. Oto przepis na te wyjątkowe kotleto-gołąbki, które wyglądają jak zwykłe kotlety mielone, a ukrywają w sobie smak klasycznych gołąbków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Przepis mojej mamy na kotlety mielone

Kiedy mama mi podała kotleto-gołąbki, myślałem, że to kotlety mielone. Dopiero po pierwszym kęsie zorientowałem się, że to coś zupełnie innego. Smak był niesamowity! Mięso było soczyste i aromatyczne, a kapustka dodawała delikatności.

Od razu poprosiłem mamę o przepis. Okazało się, że to bardzo proste danie, które można zrobić w kilkanaście minut.

Składniki:

  • Sałata rzymska,
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 100 g kuskusu,
  • 120 ml bulionu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

  1. Listki sałaty blanszuję w wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez około 1 minutę. Następnie odcedzam i osuszam.
  2. Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam. Podsmażam na patelni na złoty kolor.
  3. Kuskus zalewam bulionem i odstawiam na kilka minut pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn.
  4. Mięso mielone mieszam z podsmażoną cebulą i czosnkiem, kuskusem oraz przyprawami.
  5. Gotową masą faszeruję liście sałaty i zawijam je jak gołąbki. Każdego gołąbka panieruję w jajku wymieszanym z mąką, a następnie w bułce tartej.
  6. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą ścięte w środku, a z zewnątrz rumiane i chrupiące.

Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i szybki obiad, to koniecznie spróbujcie kotleto-gołąbków. Jestem pewny, że wam posmakują.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy