Gdy mama mi podała, myślałem, że to mielone. Po pierwszym kęsie wiedziałem, że byłem w błędzie

Kotleto-gołąbki to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które jest idealne na obiad lub kolację. To połączenie smaku gołąbków z kotletami mielonymi, które zachwyci całą rodzinę.

Wyglądają jak kotlety mielone, a smakują jak gołąbkiWyglądają jak kotlety mielone, a smakują jak gołąbki
Źródło zdjęć: © Getty Images | kolesnikovserg
Marcin Michałowski

W świecie kulinariów istnieją potrawy, które potrafią zaskoczyć swoim smakiem i wyjątkowym podejściem do tradycji. Kotlety z sałatą rzymską i mięsem mielonym to jedno z takich kulinaranych odkryć, które w mgnieniu oka zdobywają serca smakoszy. Kiedy po raz pierwszy zasmakowałem tego niezwykłego połączenia u mojej mamy, poczułem, że trafiłem na prawdziwą kulinarową perełkę. Oto przepis na te wyjątkowe kotleto-gołąbki, które wyglądają jak zwykłe kotlety mielone, a ukrywają w sobie smak klasycznych gołąbków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny lunch box do pracy. Skończ z nudnymi kanapkami

Przepis mojej mamy na kotlety mielone

Kiedy mama mi podała kotleto-gołąbki, myślałem, że to kotlety mielone. Dopiero po pierwszym kęsie zorientowałem się, że to coś zupełnie innego. Smak był niesamowity! Mięso było soczyste i aromatyczne, a kapustka dodawała delikatności.

Od razu poprosiłem mamę o przepis. Okazało się, że to bardzo proste danie, które można zrobić w kilkanaście minut.

Składniki:

  • Sałata rzymska,
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 100 g kuskusu,
  • 120 ml bulionu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

  1. Listki sałaty blanszuję w wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez około 1 minutę. Następnie odcedzam i osuszam.
  2. Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam. Podsmażam na patelni na złoty kolor.
  3. Kuskus zalewam bulionem i odstawiam na kilka minut pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn.
  4. Mięso mielone mieszam z podsmażoną cebulą i czosnkiem, kuskusem oraz przyprawami.
  5. Gotową masą faszeruję liście sałaty i zawijam je jak gołąbki. Każdego gołąbka panieruję w jajku wymieszanym z mąką, a następnie w bułce tartej.
  6. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą ścięte w środku, a z zewnątrz rumiane i chrupiące.

Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i szybki obiad, to koniecznie spróbujcie kotleto-gołąbków. Jestem pewny, że wam posmakują.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości