Lepiej zrób na zapas. Gołąbki tak dobre, że nie można się oderwać
Kiedy byłem mały, często mieliśmy w zamrażarce zapas gołąbków od babci. Bo kiedy już je robiła, to w ogromnych ilościach, a ja je uwielbiałem. Oto inna wersja jej przepisu z nutą indyjskich smaków.
13.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:12
Holiszkes - przepis na gołąbki krok po kroku
Składniki:
- 1 główka dużej białej kapusty
Farsz:
- 600 g mielonego mięsa (wołowego lub wołowo-cielęcego),
- 1 cebula,
- 50 g ryżu jaśminowego (surowego),
- 1 płaska łyżeczka soli,
- Świeżo mielony pieprz (1 raz obrócić główkę młynka),
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 roztrzepane jajko.
Sos:
- 2 łyżki oleju,
- 2 cebule,
- 1 listek laurowy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka obranego i drobno startego imbiru,
- 300 ml bulionu wołowego,
- 500 g przecieru pomidorowego,
- 70 g koncentratu pomidorowego,
- 100 g brązowego cukru,
- 60 ml octu winnego,
- 300 ml wody,
- Sól.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób przygotowania:
KAPUSTA
Kapustę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Następnie wystarczy ją rozmrozić, a liście będą wystarczająco elastyczne, by dały się zwinąć. Liście oderwać, usunąć grube nerwy. Ewentualnie całą główkę kapusty (niemrożoną) gotować w dużym garnku osolonej wody przez mniej więcej 15 minut, by zmiękczyć liście.
FASZEROWANIE I ZWIJANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (z termoobiegiem). Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać i uformować około 15 owalnych placków. Pojedynczy placek umieścić u podstawy liścia kapusty, złożyć jego boki do środka, a następnie przykryć farsz mięsny, zwijając liść do góry. Czynność powtarzać do wyczerpania farszu. Gotowe gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zamknięciem do dołu.
SOS
Olej rozgrzać na patelni, na średnim ogniu. Posiekaną cebulę z liściem laurowym podsmażać przez mniej więcej 5 minut. Dorzucić imbir i posiekany czosnek i smażyć przez 1 minutę. Dodać pozostałe składniki sosu i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gołąbki polać gotowym sosem i wstawić całość do piekarnika na mniej więcej 1 godzinę 15 minut. Podawać na gorąco.
Przepis pochodzi z książki Marca Grossmana "Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania"