Lepiej zrób na zapas. Gołąbki tak dobre, że nie można się oderwać

Kiedy byłem mały, często mieliśmy w zamrażarce zapas gołąbków od babci. Bo kiedy już je robiła, to w ogromnych ilościach, a ja je uwielbiałem. Oto inna wersja jej przepisu z nutą indyjskich smaków.

HoliszkesHoliszkes
Źródło zdjęć: © Szabatowe przepisy
Katarzyna Gileta

Holiszkes - przepis na gołąbki krok po kroku

Składniki:

  • 1 główka dużej białej kapusty

Farsz:

  • 600 g mielonego mięsa (wołowego lub wołowo-cielęcego),
  • 1 cebula,
  • 50 g ryżu jaśminowego (surowego),
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • Świeżo mielony pieprz (1 raz obrócić główkę młynka),
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 roztrzepane jajko.

Sos:

  • 2 łyżki oleju,
  • 2 cebule,
  • 1 listek laurowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka obranego i drobno startego imbiru,
  • 300 ml bulionu wołowego,
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • 70 g koncentratu pomidorowego,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 60 ml octu winnego,
  • 300 ml wody,
  • Sól.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Sposób przygotowania:

KAPUSTA

Kapustę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Następnie wystarczy ją rozmrozić, a liście będą wystarczająco elastyczne, by dały się zwinąć. Liście oderwać, usunąć grube nerwy. Ewentualnie całą główkę kapusty (niemrożoną) gotować w dużym garnku osolonej wody przez mniej więcej 15 minut, by zmiękczyć liście.

FASZEROWANIE I ZWIJANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (z termoobiegiem). Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać i uformować około 15 owalnych placków. Pojedynczy placek umieścić u podstawy liścia kapusty, złożyć jego boki do środka, a następnie przykryć farsz mięsny, zwijając liść do góry. Czynność powtarzać do wyczerpania farszu. Gotowe gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zamknięciem do dołu.

SOS

Olej rozgrzać na patelni, na średnim ogniu. Posiekaną cebulę z liściem laurowym podsmażać przez mniej więcej 5 minut. Dorzucić imbir i posiekany czosnek i smażyć przez 1 minutę. Dodać pozostałe składniki sosu i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gołąbki polać gotowym sosem i wstawić całość do piekarnika na mniej więcej 1 godzinę 15 minut. Podawać na gorąco.

Przepis pochodzi z książki Marca Grossmana "Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania"

Szabatowe przepisy
Szabatowe przepisy © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem