Babcia pokazała mi jak ukisić kapustę. Już nie kupuję sklepowych gotowców

Kiszona kapusta to nieodłączny element polskiej kuchni. Jest wykorzystywana do wielu potraw, takich jak bigos, zupa kapuściana, pierogi czy surówka. Kupując ją w sklepie, możemy mieć wątpliwości co do jej jakości. Dlatego warto nauczyć się samodzielnie kisić kapustę. Poznajcie sposób mojej babci.

Jak prawidłowo kisić kapustę?Jak prawidłowo kisić kapustę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Grigarchuk
Marcin Michałowski

Kiszona kapusta to prawdziwa królowa kiszonek, a w polskiej kuchni ma wiele zastosowań. Stanowi bazę aromatycznego bigosu, nadaje smak tradycyjnym zupom, doskonale nadziewa pierogi, a także stanowi podstawę dla wyśmienitej surówki. Wskazówki mojej babci pomogły mi odkryć, że kiszenie kapusty to fascynujący proces, a efekty są pyszne. Dowiedz się, jak zrobić swoją kiszoną kapustę i jakie dodatki wprowadzić, by nadać jej niepowtarzalny smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Sekret kiszonej kapusty

Kiszenie kapusty może wydawać się tajemniczą sztuką, ale w rzeczywistości to proces, który można opanować. Kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji soli i dodatków, które wpłyną na ostateczny smak naszych kiszonek.

Pierwszym pytaniem, które się nasuwa, jest ile soli powinniśmy dodać na 1 kilogram kapusty? Odpowiedź jest prosta: na jeden kilogram kapusty wystarczy jedna łyżka soli. Wybierając sól kamienną, możemy być pewni, że nasze przetwory będą smaczne i trwałe.

Jak prawidłowo kisić kapustę? Przede wszystkim liczą się dodatki.

Warto zaznaczyć, że choć kiszenie samej kapusty jest możliwe, wiele doświadczonych gospodyń uważa, że dodatki są kluczowe. Moja babcia przekazała mi swój sprawdzony przepis, który wzbogaca smak kiszonej kapusty i nadaje jej wyjątkowy charakter.

Składniki:

  • 3 kg kapusty,
  • 400 g marchewki,
  • 3 łyżki soli kamiennej.

Kiszenie kapusty krok po kroku:

  1. Rozpocznijmy od mycia kapusty, obierania ją z wierzchnich liści i pokrojenia w cienkie paski.
  2. Następnie obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach.
  3. Po przygotowaniu obu warzyw połącz je ze sobą i posyp solą. Starannie wymieszaj i ugniataj całość.
  4. Gnieć warzywa kilkukrotnie w odstępach czasu, aż kapusta puści wystarczającą ilość soku.
  5. Przełóż kapustę wraz z sokiem do czystych i wcześniej wyparzonych słoików. Ugniataj tak, aby kapusta zajmowała maksymalnie 3/4 pojemności słoika.
  6. Delikatnie zakręć słoiki, zapewniając przetworom dostęp do powietrza, niezbędnego do procesu fermentacji.
  7. Gotowe słoiki przenieś do miejsca, gdzie temperatura oscyluje między 15 a 19 stopniami Celsjusza. Po 7-12 dniach kiszonka będzie gotowa. Wtedy możesz przenieść słoiki do lodówki lub poddać je procesowi pasteryzacji.

Kiszenie kapusty to doskonały sposób na przygotowanie pysznych i zdrowych przetworów. Domowa kapusta kiszona smakuje o wiele lepiej niż sklepowe gotowce. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kisić kapusty, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯