Babcia pokazała mi jak ukisić kapustę. Już nie kupuję sklepowych gotowców

Kiszona kapusta to nieodłączny element polskiej kuchni. Jest wykorzystywana do wielu potraw, takich jak bigos, zupa kapuściana, pierogi czy surówka. Kupując ją w sklepie, możemy mieć wątpliwości co do jej jakości. Dlatego warto nauczyć się samodzielnie kisić kapustę. Poznajcie sposób mojej babci.

Jak prawidłowo kisić kapustę?Jak prawidłowo kisić kapustę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Grigarchuk
Marcin Michałowski

Kiszona kapusta to prawdziwa królowa kiszonek, a w polskiej kuchni ma wiele zastosowań. Stanowi bazę aromatycznego bigosu, nadaje smak tradycyjnym zupom, doskonale nadziewa pierogi, a także stanowi podstawę dla wyśmienitej surówki. Wskazówki mojej babci pomogły mi odkryć, że kiszenie kapusty to fascynujący proces, a efekty są pyszne. Dowiedz się, jak zrobić swoją kiszoną kapustę i jakie dodatki wprowadzić, by nadać jej niepowtarzalny smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Sekret kiszonej kapusty

Kiszenie kapusty może wydawać się tajemniczą sztuką, ale w rzeczywistości to proces, który można opanować. Kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji soli i dodatków, które wpłyną na ostateczny smak naszych kiszonek.

Pierwszym pytaniem, które się nasuwa, jest ile soli powinniśmy dodać na 1 kilogram kapusty? Odpowiedź jest prosta: na jeden kilogram kapusty wystarczy jedna łyżka soli. Wybierając sól kamienną, możemy być pewni, że nasze przetwory będą smaczne i trwałe.

Jak prawidłowo kisić kapustę? Przede wszystkim liczą się dodatki.

Warto zaznaczyć, że choć kiszenie samej kapusty jest możliwe, wiele doświadczonych gospodyń uważa, że dodatki są kluczowe. Moja babcia przekazała mi swój sprawdzony przepis, który wzbogaca smak kiszonej kapusty i nadaje jej wyjątkowy charakter.

Składniki:

  • 3 kg kapusty,
  • 400 g marchewki,
  • 3 łyżki soli kamiennej.

Kiszenie kapusty krok po kroku:

  1. Rozpocznijmy od mycia kapusty, obierania ją z wierzchnich liści i pokrojenia w cienkie paski.
  2. Następnie obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach.
  3. Po przygotowaniu obu warzyw połącz je ze sobą i posyp solą. Starannie wymieszaj i ugniataj całość.
  4. Gnieć warzywa kilkukrotnie w odstępach czasu, aż kapusta puści wystarczającą ilość soku.
  5. Przełóż kapustę wraz z sokiem do czystych i wcześniej wyparzonych słoików. Ugniataj tak, aby kapusta zajmowała maksymalnie 3/4 pojemności słoika.
  6. Delikatnie zakręć słoiki, zapewniając przetworom dostęp do powietrza, niezbędnego do procesu fermentacji.
  7. Gotowe słoiki przenieś do miejsca, gdzie temperatura oscyluje między 15 a 19 stopniami Celsjusza. Po 7-12 dniach kiszonka będzie gotowa. Wtedy możesz przenieść słoiki do lodówki lub poddać je procesowi pasteryzacji.

Kiszenie kapusty to doskonały sposób na przygotowanie pysznych i zdrowych przetworów. Domowa kapusta kiszona smakuje o wiele lepiej niż sklepowe gotowce. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kisić kapusty, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat