Z pomocą tłuczka do mięsa robię ciasteczka. Nawet teściowa nie wierzyła, że będą tak pięknie wyglądać

Kruche ciasteczka z czekoladą to klasyk, który zawsze się sprawdza. Są pyszne, łatwe do zrobienia i można je podawać z wieloma różnymi dodatkami.

Tłuczek do mięsa na białym talerzykuTłuczek do mięsa na białym talerzyku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kruche ciasteczka to pyszna i delikatna przekąska, którą uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich smacznymi ciasteczkami z niespodzianką w postaci czekolady, to mamy dla ciebie idealny przepis. Co więcej, podpowiemy ci, jak osiągnąć imponujący efekt, wykorzystując do tego zaskakujące narzędzie kuchenne – tłuczek do mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z jabłkami i malinami. Nazywane "niewidzialnym", bo znika prawie zaraz po podaniu

Kruche ciasteczka z czekoladą - przepis

Oto przepis na kruche ciasteczka, które dosłownie rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 150g miękkiego masła,
  • 150g cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • około 400g mąki krupczatki,
  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół),
  • opcjonalnie 1 łyżka rumu.

Sposób przygotowania:

  1. Ucieranie masła z cukrem: Rozpocznij od utarcia miękkiego masła z cukrem i szczyptą soli za pomocą miksera. Całość ucieraj, aż uzyskasz puszystą masę.
  2. Dodawanie jajek i rumu: Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, dodawaj jajka - jedno po drugim. Jeśli lubisz delikatny aromat rumu, możesz dodać opcjonalnie 1 łyżkę.
  3. Dosypywanie mąki: Stopniowo dosypuj mąkę krupczatkę, ciągle mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  4. Czekoladowa niespodzianka: Na sam koniec dorzuć drobno pokrojoną czekoladę. Wymieszaj ją równomiernie z ciastem.
  5. Chłodzenie ciasta: Gotowe ciasto zagnieć i wstaw je do lodówki na około pół godziny. Dzięki temu będzie łatwiejsze do formowania.
  6. Formowanie ciasteczek: Po wyjęciu z lodówki, z ciasta formuj kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
  7. Sekret z tłuczkiem do mięsa: Teraz użyj tłuczka do mięsa z charakterystycznym wzorkiem. Moczymy go w mące i delikatnie odciskamy na każdej kulce ciasta, spłaszczając je.
  8. Kształtowanie ciasteczek: Na koniec możesz użyć szklanki lub innego okręgu, aby równo wykroić ciasteczka i obciąć nierówne brzegi.
  9. Pieczenie: Gotowe ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-15 minut, aż się zrumienią.

Z tego przepisu wychodzi około 50 sztuk kruchych ciasteczek. Smacznego!

Aby uzyskać jeszcze bardziej oryginalny efekt, możesz użyć tłuczka do mięsa z innym wzorem. Możesz również dodać do ciasta inne składniki, np. kakao, cynamon lub wanilię.

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie