Po Zaduszkach została mi sałatka jarzynowa. Zamiast wyrzucać, dzisiaj podałam ją na obiad w innej formie

Wszystkich Świętych bez sałatki jarzynowej? Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, więc przygotowałam to danie. Zostało mi trochę, ale wpadłam na ciekawy pomysł, dzięki któremu nie muszę jej wyrzucać ani dojadać w tradycyjny sposób. Teraz sałatka jarzynowa dostała całkiem inną rolę i podałam ją w nietypowy sposób na obiad.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wszystkich Świętych i Zaduszki już za nami. To był czas, w którym odwiedzaliśmy groby naszych bliskich zmarłych, ale także spotykaliśmy się w gronie rodzinnym. Dlatego też postanowiłam przygotować sałatkę jarzynową, którą zaserwowałam na spotkaniu rodzinnym. Niestety, zrobiłam jej zbyt dużo. Mogłaby się zmarnować, gdyby nie pomysł, na który wpadłam. Postanowiłam wykorzystać sałatkę jarzynową oraz czerstwy chleb. Ten przepis to strzał w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa z Nutellą. Lepsza niż z kawiarni

Sałatka jarzynowa dostała nowe życie

Składniki potrzebne do zrobienia tarty z sałatki jarzynowej i czerstwego chleba:

  • sałatka jarzynowa,
  • kilka kromek czerstwego chleba,
  • 2 szklanki wody,
  • masło,
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • starty żółty ser,
  • gałka muszkatołowa,
  • koperek.
Sałatka jarzynowa w nowej formie (Zdjęcie ilustracyjne)
Sałatka jarzynowa w nowej formie (Zdjęcie ilustracyjne) © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Pracę zaczęłam do pokrojenia chleba w kostkę. Zalałam wszystko wodą i odczekałam chwilę. Chleb musiał zmięknąć, a ja przystąpiłam do dalszych czynności.
  2. Okrągłą blaszkę wysmarowałam masłem i oprószyłam odrobiną bułki tartej.
  3. Miękki chleb odsączyłam z nadmiaru wody, ugniotłam i połączyłam z jajkiem. Taką masę położyłam na dnie blaszki. Wstawiłam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
  4. Po tym czasie na wierzch położyłam sałatkę jarzynową i posypałam ją serem oraz gałką muszkatołową.
  5. Ponownie zapiekłam tartę, tym razem robiłam to przez 25 minut. Całość dopełniłam posiekanym koperkiem. Sałatka jarzynowa w takim wydaniu smakowała obłędnie. Dzięki tej recepturze nic się nie zmarnowało (można powiedzieć, że potrawa była przygotowywana w stylu zero waste), a danie szybko zniknęło z blaszki.

Ogromnym plusem jest fakt, iż taka tarta była niesamowicie prosta w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo sycąca.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy