Świetna alternatywa dla klasycznej jarzynowej. Smakuje tak samo dobrze, ale zrobisz ją dużo szybciej
Sałatka jarzynowa musi się zawsze pojawić na świątecznym stole. To taka nasza polska tradycja. Minus jest taki, że do jej przygotowania potrzeba dość dużo czasu. Czasem jednak musimy się pospieszyć i szukamy alternatywy. Sałatka jajeczna jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna, a do tego szybka.
25.10.2023 10:42
Sałatka jarzynowa może i jest tak bardzo popularna, że nie wyobrażamy sobie bez niej żadnych świąt, ale potrzebujemy naprawdę dużo czasu, by ją przygotować. Zanim warzywa się ugotują, ostygną i je pokroimy, może minąć nawet kilka godzin. Do tego dobór przypraw, jajek i majonezu. Czasem po prostu nam się nie chce tak długo czekać lub nie mamy zbyt wiele czasu. Dlatego też z pomocą przychodzi nam zupełnie inna przekąska, sałatka jajeczna. Jest bardzo smaczna i szybko się ją robi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jajeczna - przepis
Na początku przygotuj wszystkie potrzebne składniki:
- 6 jajek,
- jabłko,
- por,
- słoik marchewki z groszkiem,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój w średnią kostkę. Przełóż je do miski i od razu wrzuć marchewkę z groszkiem.
- Posiekaj też pora i zetrzyj jabłko na tarce, dorzuć składniki do pozostałych warzyw.
- Na koniec dodaj majonez i musztardę, a także dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Sałatka jajeczna jest już gotowa, musisz ją na chwilę wstawić do lodówki, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.
Przekąska świetnie pasuje do świeżego pieczywa oraz wędliny. Możemy ją podać do kurczaka albo innego mięsa, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie. Sałatka jajeczna wygląda bardzo estetycznie i kolorowo, przez co przyciąga wzrok i bardziej chce się ją jeść. Będzie świetnie się prezentować na świątecznym czy urodzinowym stole. Czasem możemy przygotować ją zamiast sałatki jarzynowej.