PrzepisDania główneJajeczna rolada z cukinią i mięsem

Jajeczna rolada z cukinią i mięsem

Jajeczna rolada z cukinią i mięsem
Pyszności

28.04.2021 12:00, aktual.: 11.10.2023 07:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajeczna rolada z cukinią i mięsem totalnie zawróciła nam w głowie! Nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze jej przygotowanie to czysta frajda!

Cukinię do tego przepisu przygotowaliśmy przy pomocy robota kuchennego marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. cukinie
  2. 5/6 szt. jajka
  3. 300 g ser cheddar tarty
  4. sos barbecue do dekoracji
  5. natka pietruszki do dekoracji
  6. 1 łyżka sól
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 3 łyżki oliwa oliwek
  9. 1 szt. cebula
  10. 600 g mielone mięso wołowe
  11. 2 łyżki słodka papryka
  12. 1 łyżka suszony czosnek
  13. 2 łyżki suszone oregano

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od ubicia jajek z solą i pieprzem.

Obraz

2. Następnie potnij cukinie na cienkie plastry i ułóż je w formie do pieczenia. Dopraw solą, po czym odstaw na 10 minut. Po tym czasie, przy pomocy ręcznika papierowego, pozbądź się nadmiaru wody.

Obraz

3. Teraz rozlej jajeczną mieszankę na plastrach cukinii, po czym piecz przez 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj mięsny farsz z wołowiny. W tym celu połącz na patelni: cebulę, mięso mielone, słodką paprykę, czosnek, oregano, sól oraz pieprz.

Obraz

5. Na upieczonej roladzie rozsyp cheddar i umieść przygotowany przed chwilą farsz. Następnie zwiń w roladę i po raz kolejny umieść w piekarniku na kolejne 20 minut.

Obraz

6. Gotową roladę polej sosem barbecue i posyp świeżą pietruszką. Smacznego!

Obraz