Najmodniejsza sałatka w tym sezonie. Znika ze stołu szybciej niż jarzynowa i gyrosowa

Po długim i ciepłym lecie nadeszła jesień. Rozkoszujemy się smakiem gęstych, rozgrzewających zup czy aromatycznych wypieków pełnych sezonowych owoców. Nie oznacza to, że musimy rezygnować z sałatek.

Sałatka z wędzonym kurczakiem, idealna propozycja na jesień.Sałatka z wędzonym kurczakiem, idealna propozycja na jesień.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć lato obfituje w przepyszne owoce i warzywa, upały skutecznie zniechęcają nas do jedzenia. Lody, sałatki i chłodniki stanowią podstawę diety. Kiedy jesienią temperatury zaczynają szybować w dół, nasz organizm domaga się odżywczego, sycącego jedzenia.

Chłodniki zamieniamy na sycące, kremowe zupy, lody na gorące ciasta, a sałatę na odżywcze sałatki z dodatkiem makaronu, ziemniaków czy ryżu. Przedstawiamy przepis na jesienną sałatkę, która z powodzeniem zastąpi ci kolację czy lunch w pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Sałatka z ryżem i kurczakiem wędzonym — przepis

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • wędzone udko z kurczaka,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 4 ogórki konserwowe lub kiszone,
  • 2 suszone pomidory,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: szczypiorek, natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Torebkę ryżu wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Gotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
  2. Udko obierz ze skóry i zdejmij mięso z kości. Pokrój je w niewielką kostkę.
  3. Ogórki i suszone pomidory pokrój w kostkę.
  4. Orzechy upraż na patelni, a następnie posiekaj je nożem.
  5. Ugotowany ryż przełóż do dużej miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj pokrojonego kurczaka, ogórki, suszone pomidory, kukurydzę odsądzoną z zalewy i posiekane orzechy.
  6. W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą majonez i jogurt grecki. Sos dosól i dopieprz do smaku.
  7. Sos wymieszaj z resztą składników.

Porady:

  1. Do sałatki możesz wykorzystać ryż ugotowany dzień wcześniej. Możesz zastąpić go drobną kaszą, np. jęczmienną, perłową, quinoa czy pęczakiem.
  2. Ogórki konserwowe możesz podmienić na korniszony, ogórki kiszone czy ogórki w curry.
  3. Jeśli chcesz, żeby sałatka miała mniej kalorii, pomiń majonez i użyj tylko jogurtu greckiego.
  4. Dodatek orzechów podbije chrupkość sałatki. Orzechy włoskie możesz zastąpić jakimikolwiek innymi orzechami, np. nerkowcami, orzechami pini, laskowymi czy brazylijskimi.
  5. Dodatek fasoli, ciecierzycy czy soczewicy sprawi, że sałatka będzie bardziej syta.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej