PrzepisPrzekąskiNajmodniejsza sałatka w tym sezonie. Znika ze stołu szybciej niż jarzynowa i gyrosowa

Najmodniejsza sałatka w tym sezonie. Znika ze stołu szybciej niż jarzynowa i gyrosowa

Po długim i ciepłym lecie nadeszła jesień. Rozkoszujemy się smakiem gęstych, rozgrzewających zup czy aromatycznych wypieków pełnych sezonowych owoców. Nie oznacza to, że musimy rezygnować z sałatek.

Sałatka z wędzonym kurczakiem, idealna propozycja na jesień.
Sałatka z wędzonym kurczakiem, idealna propozycja na jesień.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.10.2023 19:58

Choć lato obfituje w przepyszne owoce i warzywa, upały skutecznie zniechęcają nas do jedzenia. Lody, sałatki i chłodniki stanowią podstawę diety. Kiedy jesienią temperatury zaczynają szybować w dół, nasz organizm domaga się odżywczego, sycącego jedzenia.

Chłodniki zamieniamy na sycące, kremowe zupy, lody na gorące ciasta, a sałatę na odżywcze sałatki z dodatkiem makaronu, ziemniaków czy ryżu. Przedstawiamy przepis na jesienną sałatkę, która z powodzeniem zastąpi ci kolację czy lunch w pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z ryżem i kurczakiem wędzonym — przepis

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • wędzone udko z kurczaka,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 4 ogórki konserwowe lub kiszone,
  • 2 suszone pomidory,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: szczypiorek, natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Torebkę ryżu wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Gotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
  2. Udko obierz ze skóry i zdejmij mięso z kości. Pokrój je w niewielką kostkę.
  3. Ogórki i suszone pomidory pokrój w kostkę.
  4. Orzechy upraż na patelni, a następnie posiekaj je nożem.
  5. Ugotowany ryż przełóż do dużej miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj pokrojonego kurczaka, ogórki, suszone pomidory, kukurydzę odsądzoną z zalewy i posiekane orzechy.
  6. W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą majonez i jogurt grecki. Sos dosól i dopieprz do smaku.
  7. Sos wymieszaj z resztą składników.

Porady:

  1. Do sałatki możesz wykorzystać ryż ugotowany dzień wcześniej. Możesz zastąpić go drobną kaszą, np. jęczmienną, perłową, quinoa czy pęczakiem.
  2. Ogórki konserwowe możesz podmienić na korniszony, ogórki kiszone czy ogórki w curry.
  3. Jeśli chcesz, żeby sałatka miała mniej kalorii, pomiń majonez i użyj tylko jogurtu greckiego.
  4. Dodatek orzechów podbije chrupkość sałatki. Orzechy włoskie możesz zastąpić jakimikolwiek innymi orzechami, np. nerkowcami, orzechami pini, laskowymi czy brazylijskimi.
  5. Dodatek fasoli, ciecierzycy czy soczewicy sprawi, że sałatka będzie bardziej syta.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie