Najmodniejsza sałatka w tym sezonie. Znika ze stołu szybciej niż jarzynowa i gyrosowa
Po długim i ciepłym lecie nadeszła jesień. Rozkoszujemy się smakiem gęstych, rozgrzewających zup czy aromatycznych wypieków pełnych sezonowych owoców. Nie oznacza to, że musimy rezygnować z sałatek.
20.10.2023 19:58
Choć lato obfituje w przepyszne owoce i warzywa, upały skutecznie zniechęcają nas do jedzenia. Lody, sałatki i chłodniki stanowią podstawę diety. Kiedy jesienią temperatury zaczynają szybować w dół, nasz organizm domaga się odżywczego, sycącego jedzenia.
Chłodniki zamieniamy na sycące, kremowe zupy, lody na gorące ciasta, a sałatę na odżywcze sałatki z dodatkiem makaronu, ziemniaków czy ryżu. Przedstawiamy przepis na jesienną sałatkę, która z powodzeniem zastąpi ci kolację czy lunch w pracy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z ryżem i kurczakiem wędzonym — przepis
Składniki:
- 100 g ryżu,
- wędzone udko z kurczaka,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 4 ogórki konserwowe lub kiszone,
- 2 suszone pomidory,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka jogurtu greckiego,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: szczypiorek, natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Torebkę ryżu wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Gotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
- Udko obierz ze skóry i zdejmij mięso z kości. Pokrój je w niewielką kostkę.
- Ogórki i suszone pomidory pokrój w kostkę.
- Orzechy upraż na patelni, a następnie posiekaj je nożem.
- Ugotowany ryż przełóż do dużej miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj pokrojonego kurczaka, ogórki, suszone pomidory, kukurydzę odsądzoną z zalewy i posiekane orzechy.
- W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą majonez i jogurt grecki. Sos dosól i dopieprz do smaku.
- Sos wymieszaj z resztą składników.
Porady:
- Do sałatki możesz wykorzystać ryż ugotowany dzień wcześniej. Możesz zastąpić go drobną kaszą, np. jęczmienną, perłową, quinoa czy pęczakiem.
- Ogórki konserwowe możesz podmienić na korniszony, ogórki kiszone czy ogórki w curry.
- Jeśli chcesz, żeby sałatka miała mniej kalorii, pomiń majonez i użyj tylko jogurtu greckiego.
- Dodatek orzechów podbije chrupkość sałatki. Orzechy włoskie możesz zastąpić jakimikolwiek innymi orzechami, np. nerkowcami, orzechami pini, laskowymi czy brazylijskimi.
- Dodatek fasoli, ciecierzycy czy soczewicy sprawi, że sałatka będzie bardziej syta.