Zamiast robić z niego kotlety, dodaję do sałatki. Goście zawsze są zdumieni tym składnikiem
Jestem fanką sałatki ziemniaczanej. Wypróbowałam już niezliczoną ilość przepisów, jednak jak to bywa, po czasie miałam już jej dość. To właśnie wtedy odkryłam ten przepis, w którym to ziemniaki zastępuje kalafior. To był strzał w dziesiątkę.
19.10.2023 16:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatka ziemniaczana to jedno z tych dań, które mogłam jeść codziennie. Robiłam ją w kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu konfiguracjach, najczęściej na kolację. Niestety, ziemniaki mają to do siebie, że zapychają. Dlatego któregoś dnia podmieniłam ziemniaki na kalafiora. Dzięki niemu sałatka stała się niesamowicie chrupka, ale równie sycąca.
Co ważne, w tym przepisie wykorzystuje surowego kalafiora, co znacznie skraca czas przygotowania. Kroję kilka składników, przygotowuje sos, a po 10 minutach podaję gotową sałatkę. Kiedy podaję ją gościom, za każdym razem są zdumieni, że znajduje się w niej kalafior. Zdradzam swój sekretny przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca sałatka z kalafiorem — przepis
Składniki:
- mała główka kalafiora,
- duży ogórek szklarniowy,
- 4 jajka,
- pęczek natki pietruszki lub koperku,
- majonez,
- jogurt naturalny,
- cytryna,
- ząbek czosnku,
- cukier,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: prażone orzeszki ziemne, pini lub migdały w płatkach.
Przygotowanie:
- Cztery jajka wrzuć do wrzącej wody i ugotuj je na twardo. Po ugotowaniu wrzuć je do zimnej wody, obierz ze skorupki, a następnie, pokrój w drobną kostkę.
- Kalafiora umyj i osusz, a następnie, podziel go na różyczki i pokrój je w drobną kostkę.
- Ogórka umyj, przekrój na pół i pokrój warzywo w grubą kostkę.
- Natkę pietruszki lub koperek pokrój najdrobniej jak potrafisz.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i dopraw je solą i pieprzem do smaku.
- W niewielkiej misce przygotuj sos. Połącz ze sobą cztery łyżki majonezu, cztery łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę soku z cytryny, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Sos połącz z resztą składników. Najlepiej smakuje z kromką dobrego, żytniego chleba.
Porady:
- Jeśli chcesz podkręcić smak sałatki, dodaj do niej łyżeczkę startej skórki z cytryny. Dzięki temu, danie zyska cytrusowego smaku i aromatu.
- Majonez możesz podmienić na awokado. Połowę dojrzałego awokado zblenduj na gładkie purée z jogurtem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Weganie mogą zamienić jajka na ciecierzycę. Sałatka będzie równie sycąca i co najważniejsze, smaczna.