PrzepisDlaczego warto ugotować kalafior w mleku? Efekt jest wprost niewiarygodny

Dlaczego warto ugotować kalafior w mleku? Efekt jest wprost niewiarygodny

Dlaczego warto ugotować kalafior w mleku? Efekt jest wprost niewiarygodny
Paulina

26.07.2022 18:09, aktual.: 13.10.2023 10:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na pewno jest wśród nas wielu fanów kalafiora. Jest niezwykle zdrowym warzywem, które zawiera wiele substancji odżywczych. W swoim składzie zawiera również unikalne związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, wiec warto mieć na sposób, by kalafior smakował. Jednym z tych sposobów jest dodanie mleka.

Gotowanie kalafiora w mleku

Latem to warzywo jest dostępne niemal wszędzie, dlatego nie zwlekaj. Skuś się na cudowną warzywną ucztę z jego towarzystwem na talerzu. Przygotuj garnek, wodę i mleko. Do garnka wlej wodę i  mleko w proporcjach 1:1. Mleko nada kalafiorowi delikatnie słodki smak i zapobiegnie utracie koloru.

Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Do przygotowania kalafiora w mleku potrzebujesz:

       
  • kalafior- 1 główka
  • mleko- 0,5 litra
  • woda- 0,5 litra
  • cukier- 1 łyżka
  • sól

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem w równych proporcjach czyli pół na pół z dodatkiem 1 łyżki cukru. Gdy zawartość zacznie wrzeć, dodajemy do niej około 1 łyżkę soli. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Ważne jest to, ile gotujemy kalafior. Optymalny czas to około 10-12 minut, nie wyjdzie wtedy rozgotowany, ani za twardy. Ugotowany dobrze kalafior powinien być delikatnie twardy oraz zachować swój pierwotny kształt. Wyjmij warzywo z garnka, odsącz i podaj np. z ze złoconą na maśle bułką tartą.

Obraz

Jaki kalafior wybrać?

Warto wiedzieć, że kupując kalafiora, należy zwrócić uwagę na jego główkę. Powinna być przede wszystkim jasna i mieć jednolity kolor. Istotne są również liście! Powinny być one zielone i sprężyste. Ponieważ możemy je również wykorzystać w naszej kuchni. Kalafior kryje wyjątkowe właściwości zdrowotne nie tylko w swojej róży. Okazuje się, że jego liście są rewelacyjnym źródłem witamin z grupy A i C. Dodatkowo są bogate w takie składniki mineralne jak wapń, potas, czy selen. Zawarty w nich błonnik, pobudza perystaltykę jelit. W konsekwencji skutecznie zapobiega zaparciom. Z liści można przygotować naprawdę pyszne dania. Możemy przygotować gołąbki w liściach kalafiora lub wrzucić je do zupy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekany kalafior z szynką i sosem serowym krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także