Dlaczego warto ugotować kalafior w mleku? Efekt jest wprost niewiarygodny

Na pewno jest wśród nas wielu fanów kalafiora. Jest niezwykle zdrowym warzywem, które zawiera wiele substancji odżywczych. W swoim składzie zawiera również unikalne związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, wiec warto mieć na sposób, by kalafior smakował. Jednym z tych sposobów jest dodanie mleka.

Obrazek
Paulina

Gotowanie kalafiora w mleku

Latem to warzywo jest dostępne niemal wszędzie, dlatego nie zwlekaj. Skuś się na cudowną warzywną ucztę z jego towarzystwem na talerzu. Przygotuj garnek, wodę i mleko. Do garnka wlej wodę i  mleko w proporcjach 1:1. Mleko nada kalafiorowi delikatnie słodki smak i zapobiegnie utracie koloru.

Obrazek
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Do przygotowania kalafiora w mleku potrzebujesz:

       
  • kalafior- 1 główka
  • mleko- 0,5 litra
  • woda- 0,5 litra
  • cukier- 1 łyżka
  • sól

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem w równych proporcjach czyli pół na pół z dodatkiem 1 łyżki cukru. Gdy zawartość zacznie wrzeć, dodajemy do niej około 1 łyżkę soli. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Ważne jest to, ile gotujemy kalafior. Optymalny czas to około 10-12 minut, nie wyjdzie wtedy rozgotowany, ani za twardy. Ugotowany dobrze kalafior powinien być delikatnie twardy oraz zachować swój pierwotny kształt. Wyjmij warzywo z garnka, odsącz i podaj np. z ze złoconą na maśle bułką tartą.

Obrazek

Jaki kalafior wybrać?

Warto wiedzieć, że kupując kalafiora, należy zwrócić uwagę na jego główkę. Powinna być przede wszystkim jasna i mieć jednolity kolor. Istotne są również liście! Powinny być one zielone i sprężyste. Ponieważ możemy je również wykorzystać w naszej kuchni. Kalafior kryje wyjątkowe właściwości zdrowotne nie tylko w swojej róży. Okazuje się, że jego liście są rewelacyjnym źródłem witamin z grupy A i C. Dodatkowo są bogate w takie składniki mineralne jak wapń, potas, czy selen. Zawarty w nich błonnik, pobudza perystaltykę jelit. W konsekwencji skutecznie zapobiega zaparciom. Z liści można przygotować naprawdę pyszne dania. Możemy przygotować gołąbki w liściach kalafiora lub wrzucić je do zupy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekany kalafior z szynką i sosem serowym krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇