WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Dlaczego warto ugotować kalafior w mleku? Efekt jest wprost niewiarygodny

Na pewno jest wśród nas wielu fanów kalafiora. Jest niezwykle zdrowym warzywem, które zawiera wiele substancji odżywczych. W swoim składzie zawiera również unikalne związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, wiec warto mieć na sposób, by kalafior smakował. Jednym z tych sposobów jest dodanie mleka.

Obrazek
Paulina

Gotowanie kalafiora w mleku

Latem to warzywo jest dostępne niemal wszędzie, dlatego nie zwlekaj. Skuś się na cudowną warzywną ucztę z jego towarzystwem na talerzu. Przygotuj garnek, wodę i mleko. Do garnka wlej wodę i  mleko w proporcjach 1:1. Mleko nada kalafiorowi delikatnie słodki smak i zapobiegnie utracie koloru.

Obrazek
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Do przygotowania kalafiora w mleku potrzebujesz:

       
  • kalafior- 1 główka
  • mleko- 0,5 litra
  • woda- 0,5 litra
  • cukier- 1 łyżka
  • sól

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem w równych proporcjach czyli pół na pół z dodatkiem 1 łyżki cukru. Gdy zawartość zacznie wrzeć, dodajemy do niej około 1 łyżkę soli. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Ważne jest to, ile gotujemy kalafior. Optymalny czas to około 10-12 minut, nie wyjdzie wtedy rozgotowany, ani za twardy. Ugotowany dobrze kalafior powinien być delikatnie twardy oraz zachować swój pierwotny kształt. Wyjmij warzywo z garnka, odsącz i podaj np. z ze złoconą na maśle bułką tartą.

Obrazek

Jaki kalafior wybrać?

Warto wiedzieć, że kupując kalafiora, należy zwrócić uwagę na jego główkę. Powinna być przede wszystkim jasna i mieć jednolity kolor. Istotne są również liście! Powinny być one zielone i sprężyste. Ponieważ możemy je również wykorzystać w naszej kuchni. Kalafior kryje wyjątkowe właściwości zdrowotne nie tylko w swojej róży. Okazuje się, że jego liście są rewelacyjnym źródłem witamin z grupy A i C. Dodatkowo są bogate w takie składniki mineralne jak wapń, potas, czy selen. Zawarty w nich błonnik, pobudza perystaltykę jelit. W konsekwencji skutecznie zapobiega zaparciom. Z liści można przygotować naprawdę pyszne dania. Możemy przygotować gołąbki w liściach kalafiora lub wrzucić je do zupy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekany kalafior z szynką i sosem serowym krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba