PrzepisDania mięsneJuż nie rozbijam filetów z kurczaka. Złociste kotleciki robię w zupełnie inny sposób

Już nie rozbijam filetów z kurczaka. Złociste kotleciki robię w zupełnie inny sposób

Kotlety w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Kotlety w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elena_hramowa
20.10.2023 14:38

Masz dość rozbijania tłuczkiem kurczaka lub schabu? Z dzisiejszym przepisem przygotujesz kotleciki inną metodą. Będą pyszne, chrupiące i złociste.

Uwielbiam klasyczne kotlety w złocistej panierce, ale czasami nie mam ochoty rozbijać mięsa tłuczkiem. Wtedy moim sprzymierzeńcem w kuchni jest po prostu nóż. Przy jego pomocy również można zrobić smaczne kotleciki. Moi bliscy bardzo je zachwalają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkryj nowy sposób na smaczne kotlety

Przygotowanie kotletów kojarzy się przede wszystkim z rozbijaniem mięsa przy pomocy tłuczka. A jeśli powiem, że wcale nie musi tak być? Istnieje szybszy i prostszy sposób. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to pokroić pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i połączyć ją ze smacznymi oraz kolorowymi dodatkami. Potem zostaje już tylko formowanie kotlecików i poddanie ich obróbce cieplnej.

Mięso na kotleciki należy pokroić
Mięso na kotleciki należy pokroić© Adobe Stock | pavel siamionov

Jak zrobić kotleciki drobiowe krok po kroku?

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 papryka,
  • 1 marchewka,
  • 90 g żółtego sera,
  • 60 g bułki tartej,
  • ½ natki pietruszki,
  • przyprawy: czosnek granulowany, cebula granulowana, sól, pieprz, czerwona papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do umycia i oczyszczenia filetów z kurczaka. Następnie pokrój mięso w drobną kostkę
  2. Teraz przygotuj pozostałe składniki, marchewkę zetrzyj na tarce, zaś paprykę pokrój dosyć drobno. Posiekaj też natkę pietruszki i zetrzyj na tarce żółty ser.
  3. Przygotowane składniki umieść w jednej misce. Następnie dodaj do środka: kukurydzę, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. 
  4. Dokładnie wymieszaj składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Kiedy już uzyskasz zadowalające efekty, zrób z mieszanki małe kotleciki i smaż je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z każdej strony po 5 minut
  5. Kiedy kotleciki nabiorą złocistych rumieńców, są gotowe do podania.

Bezpośrednio po usmażeniu kotlecików, warto odsączyć je na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem lub surówką. Smakują naprawdę genialnie!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także