Już nie rozbijam filetów z kurczaka. Złociste kotleciki robię w zupełnie inny sposób

Masz dość rozbijania tłuczkiem kurczaka lub schabu? Z dzisiejszym przepisem przygotujesz kotleciki inną metodą. Będą pyszne, chrupiące i złociste.

Kotlety w takim wydaniu to prawdziwy sztosKotlety w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elena_hramowa
Marzena Pęcak

Uwielbiam klasyczne kotlety w złocistej panierce, ale czasami nie mam ochoty rozbijać mięsa tłuczkiem. Wtedy moim sprzymierzeńcem w kuchni jest po prostu nóż. Przy jego pomocy również można zrobić smaczne kotleciki. Moi bliscy bardzo je zachwalają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Odkryj nowy sposób na smaczne kotlety

Przygotowanie kotletów kojarzy się przede wszystkim z rozbijaniem mięsa przy pomocy tłuczka. A jeśli powiem, że wcale nie musi tak być? Istnieje szybszy i prostszy sposób. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to pokroić pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i połączyć ją ze smacznymi oraz kolorowymi dodatkami. Potem zostaje już tylko formowanie kotlecików i poddanie ich obróbce cieplnej.

Do dzisiejszych kotlecików, mięso należy pokroić
Mięso na kotleciki należy pokroić © Adobe Stock | pavel siamionov

Jak zrobić kotleciki drobiowe krok po kroku?

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 papryka,
  • 1 marchewka,
  • 90 g żółtego sera,
  • 60 g bułki tartej,
  • ½ natki pietruszki,
  • przyprawy: czosnek granulowany, cebula granulowana, sól, pieprz, czerwona papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do umycia i oczyszczenia filetów z kurczaka. Następnie pokrój mięso w drobną kostkę
  2. Teraz przygotuj pozostałe składniki, marchewkę zetrzyj na tarce, zaś paprykę pokrój dosyć drobno. Posiekaj też natkę pietruszki i zetrzyj na tarce żółty ser.
  3. Przygotowane składniki umieść w jednej misce. Następnie dodaj do środka: kukurydzę, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. 
  4. Dokładnie wymieszaj składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Kiedy już uzyskasz zadowalające efekty, zrób z mieszanki małe kotleciki i smaż je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z każdej strony po 5 minut
  5. Kiedy kotleciki nabiorą złocistych rumieńców, są gotowe do podania.

Bezpośrednio po usmażeniu kotlecików, warto odsączyć je na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem lub surówką. Smakują naprawdę genialnie!

Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy