Już nie rozbijam filetów z kurczaka. Złociste kotleciki robię w zupełnie inny sposób

Masz dość rozbijania tłuczkiem kurczaka lub schabu? Z dzisiejszym przepisem przygotujesz kotleciki inną metodą. Będą pyszne, chrupiące i złociste.

Kotlety w takim wydaniu to prawdziwy sztosKotlety w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elena_hramowa
Marzena Pęcak

Uwielbiam klasyczne kotlety w złocistej panierce, ale czasami nie mam ochoty rozbijać mięsa tłuczkiem. Wtedy moim sprzymierzeńcem w kuchni jest po prostu nóż. Przy jego pomocy również można zrobić smaczne kotleciki. Moi bliscy bardzo je zachwalają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Odkryj nowy sposób na smaczne kotlety

Przygotowanie kotletów kojarzy się przede wszystkim z rozbijaniem mięsa przy pomocy tłuczka. A jeśli powiem, że wcale nie musi tak być? Istnieje szybszy i prostszy sposób. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to pokroić pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i połączyć ją ze smacznymi oraz kolorowymi dodatkami. Potem zostaje już tylko formowanie kotlecików i poddanie ich obróbce cieplnej.

Do dzisiejszych kotlecików, mięso należy pokroić
Mięso na kotleciki należy pokroić © Adobe Stock | pavel siamionov

Jak zrobić kotleciki drobiowe krok po kroku?

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 papryka,
  • 1 marchewka,
  • 90 g żółtego sera,
  • 60 g bułki tartej,
  • ½ natki pietruszki,
  • przyprawy: czosnek granulowany, cebula granulowana, sól, pieprz, czerwona papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do umycia i oczyszczenia filetów z kurczaka. Następnie pokrój mięso w drobną kostkę
  2. Teraz przygotuj pozostałe składniki, marchewkę zetrzyj na tarce, zaś paprykę pokrój dosyć drobno. Posiekaj też natkę pietruszki i zetrzyj na tarce żółty ser.
  3. Przygotowane składniki umieść w jednej misce. Następnie dodaj do środka: kukurydzę, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. 
  4. Dokładnie wymieszaj składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Kiedy już uzyskasz zadowalające efekty, zrób z mieszanki małe kotleciki i smaż je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z każdej strony po 5 minut
  5. Kiedy kotleciki nabiorą złocistych rumieńców, są gotowe do podania.

Bezpośrednio po usmażeniu kotlecików, warto odsączyć je na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem lub surówką. Smakują naprawdę genialnie!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯