Już nie rozbijam filetów z kurczaka. Złociste kotleciki robię w zupełnie inny sposób
Masz dość rozbijania tłuczkiem kurczaka lub schabu? Z dzisiejszym przepisem przygotujesz kotleciki inną metodą. Będą pyszne, chrupiące i złociste.
Uwielbiam klasyczne kotlety w złocistej panierce, ale czasami nie mam ochoty rozbijać mięsa tłuczkiem. Wtedy moim sprzymierzeńcem w kuchni jest po prostu nóż. Przy jego pomocy również można zrobić smaczne kotleciki. Moi bliscy bardzo je zachwalają.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy
Odkryj nowy sposób na smaczne kotlety
Przygotowanie kotletów kojarzy się przede wszystkim z rozbijaniem mięsa przy pomocy tłuczka. A jeśli powiem, że wcale nie musi tak być? Istnieje szybszy i prostszy sposób. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to pokroić pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i połączyć ją ze smacznymi oraz kolorowymi dodatkami. Potem zostaje już tylko formowanie kotlecików i poddanie ich obróbce cieplnej.
Jak zrobić kotleciki drobiowe krok po kroku?
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 2 jajka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 papryka,
- 1 marchewka,
- 90 g żółtego sera,
- 60 g bułki tartej,
- ½ natki pietruszki,
- przyprawy: czosnek granulowany, cebula granulowana, sól, pieprz, czerwona papryka.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij do umycia i oczyszczenia filetów z kurczaka. Następnie pokrój mięso w drobną kostkę.
- Teraz przygotuj pozostałe składniki, marchewkę zetrzyj na tarce, zaś paprykę pokrój dosyć drobno. Posiekaj też natkę pietruszki i zetrzyj na tarce żółty ser.
- Przygotowane składniki umieść w jednej misce. Następnie dodaj do środka: kukurydzę, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Kiedy już uzyskasz zadowalające efekty, zrób z mieszanki małe kotleciki i smaż je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z każdej strony po 5 minut.
- Kiedy kotleciki nabiorą złocistych rumieńców, są gotowe do podania.
Bezpośrednio po usmażeniu kotlecików, warto odsączyć je na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem lub surówką. Smakują naprawdę genialnie!