Schabowe wyjdą chrupiące i soczyste. Wystarczy, że dodasz do panierki inną mąkę

Kotlety schabowe to delikates polskiej kuchni. Ważna jest nie tylko jakość i sposób przygotowania mięsa, ale też panierka. To kluczowy i nieodzowny składnik tego specjału. Jeśli jesteś zwolennikiem tradycyjnych rozwiązań i szukasz sposobu na uzyskanie chrupiącej otoczki schabowych, wypróbuj patent z podmianą mąki. Nie pożałujesz!

ObrazekKotlet schabowy - Pyszności; Foto Canva.com

Chrupiąca panierka i delikatne, miękkie mięso - taki właśnie jest idealny kotlet schabowy. Często jednak borykamy się z gumowatym kotletem i rozmiękczoną, odpadającą panierką. Przyrządzenie schabowych to niemała sztuka. Z pomocą przychodzą triki, które pozwalają ułatwić sprawę. Jeden z nich, na uzyskanie idealnej panierki, nieco innej niż ta klasyczna, przedstawiamy poniżej.

Panierka do kotletów schabowych. Nie tylko bułka tarta

Klasyczną panierkę do schabowego zastąpić możesz zmielonymi otrębami - ich smak jest zbliżony do bułki tartej. Zasada przyrządzania schabowych w takiej panierce jest taka sama, jak w przypadku klasycznej. Panierka ze zmielonych otrębów również będzie chrupiąca, a do tego jest dużo zdrowsza od tej z bułki tartej. Podobnie możesz zadziałać ze zmielonymi płatkami owsianymi lub zmielonym siemieniem lnianym. W tym drugim przypadku mięso należy wcześniej obtoczyć w ubitych na pianę białkach.

Jeśli jednak najbliżej ci do klasycznych rozwiązań, dodaj do panierki mąkę kukurydzianą, zamiast mąki pszennej. Jedną z wariacji takiego rozwiązania może być stworzenie ciasta na bazie rozkłóconych jajek i mąki kukurydzianej. Wystarczy, że zanurzysz w nim plastry schabu, a następnie opanierujesz je w bułce tartej. Dzięki temu schabowe będą przyjemnie chrupiące. Wcześniej kotlety posmaruj cienką warstwą musztardy. To nada całości bardziej wyrazistego smaku oraz sprawi, że mięso będzie miękkie i delikatne. Poniżej znajdziesz dokładny przepis.

Kotlety schabowe; źródło: AdobeStock
Kotlety schabowe; źródło: AdobeStock

Chrupiące i soczyste schabowe. Dodaj do panierki inną mąkę

Składniki:

         
  • 600 gramów schabu
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

       
  1. Schab pokrój na plastry i dokładnie je roztłucz.
  2. Osuszone plastry schabu posmaruj cienką warstwą musztardy.
  3. Jajka wybij do miseczki i rozkłóć je. Dodaj odrobinę soli i oleju (dzięki temu panierka nie odklei się od kotletów) oraz mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Zanurz schab w masie z jajek i mąki, a następnie obtocz w bułce tartej.
  5. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.

Jak urozmaicić smak kotletów schabowych?

Kotletom warto dodać więcej smaku. Sprawdzi się nie tylko klasyczny zestaw, czyli pieprz i sól. Wśród przypraw, które doskonale podkreślą smak schabowych, są przede wszystkim mielona papryka słodka lub ostra, a także mieszanka pieprzu ziołowego, pieprzu białego, soli, curry i oregano.

Świetnie sprawdzi się również połączenie tymianku, kurkumy, pieprzu, czosnku, kolendry i chilli. Pamiętaj, by doprawiać mięso (a najlepiej marynować w przyprawach), nie panierkę.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇