Schabowe wyjdą chrupiące i soczyste. Wystarczy, że dodasz do panierki inną mąkę
Kotlety schabowe to delikates polskiej kuchni. Ważna jest nie tylko jakość i sposób przygotowania mięsa, ale też panierka. To kluczowy i nieodzowny składnik tego specjału. Jeśli jesteś zwolennikiem tradycyjnych rozwiązań i szukasz sposobu na uzyskanie chrupiącej otoczki schabowych, wypróbuj patent z podmianą mąki. Nie pożałujesz!
08.06.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:56
Chrupiąca panierka i delikatne, miękkie mięso - taki właśnie jest idealny kotlet schabowy. Często jednak borykamy się z gumowatym kotletem i rozmiękczoną, odpadającą panierką. Przyrządzenie schabowych to niemała sztuka. Z pomocą przychodzą triki, które pozwalają ułatwić sprawę. Jeden z nich, na uzyskanie idealnej panierki, nieco innej niż ta klasyczna, przedstawiamy poniżej.
Zobacz także
Panierka do kotletów schabowych. Nie tylko bułka tarta
Klasyczną panierkę do schabowego zastąpić możesz zmielonymi otrębami - ich smak jest zbliżony do bułki tartej. Zasada przyrządzania schabowych w takiej panierce jest taka sama, jak w przypadku klasycznej. Panierka ze zmielonych otrębów również będzie chrupiąca, a do tego jest dużo zdrowsza od tej z bułki tartej. Podobnie możesz zadziałać ze zmielonymi płatkami owsianymi lub zmielonym siemieniem lnianym. W tym drugim przypadku mięso należy wcześniej obtoczyć w ubitych na pianę białkach.
Jeśli jednak najbliżej ci do klasycznych rozwiązań, dodaj do panierki mąkę kukurydzianą, zamiast mąki pszennej. Jedną z wariacji takiego rozwiązania może być stworzenie ciasta na bazie rozkłóconych jajek i mąki kukurydzianej. Wystarczy, że zanurzysz w nim plastry schabu, a następnie opanierujesz je w bułce tartej. Dzięki temu schabowe będą przyjemnie chrupiące. Wcześniej kotlety posmaruj cienką warstwą musztardy. To nada całości bardziej wyrazistego smaku oraz sprawi, że mięso będzie miękkie i delikatne. Poniżej znajdziesz dokładny przepis.
Chrupiące i soczyste schabowe. Dodaj do panierki inną mąkę
Składniki:
- 600 gramów schabu
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki musztardy stołowej
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Schab pokrój na plastry i dokładnie je roztłucz.
- Osuszone plastry schabu posmaruj cienką warstwą musztardy.
- Jajka wybij do miseczki i rozkłóć je. Dodaj odrobinę soli i oleju (dzięki temu panierka nie odklei się od kotletów) oraz mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
- Zanurz schab w masie z jajek i mąki, a następnie obtocz w bułce tartej.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Jak urozmaicić smak kotletów schabowych?
Kotletom warto dodać więcej smaku. Sprawdzi się nie tylko klasyczny zestaw, czyli pieprz i sól. Wśród przypraw, które doskonale podkreślą smak schabowych, są przede wszystkim mielona papryka słodka lub ostra, a także mieszanka pieprzu ziołowego, pieprzu białego, soli, curry i oregano.
Świetnie sprawdzi się również połączenie tymianku, kurkumy, pieprzu, czosnku, kolendry i chilli. Pamiętaj, by doprawiać mięso (a najlepiej marynować w przyprawach), nie panierkę.