Kotleciki Tomka Strzelczyka biją rekordy popularności. Smaczniejsze niż tradycyjne schabowe
Mistrz gotowania Tomasz Strzelczyk znowu zaskakuje. Tym razem kucharz pokazał, jak przygotowuje boczniaki w cieście. Cóż to za wynalazek? Taki, który pomimo swojego wegetariańskiego wymiaru, posmakuje również każdemu mięsożercy!
05.09.2023 14:05
Zgłębienie tajników kuchni bezmięsnej uświadomiło nam, ile kreatywności drzemie w specjalizujących się w tym kulinarnym sektorze kucharzach. Jak skutecznie zastąpić mięso i uniknąć nudy na talerzu? To, że się da, wiemy już na pewno. Teraz trzeba zajrzeć do konkretnych rozwiązań, a jedno z nich pokazał ostatnio sam Tomasz Strzelczyk.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowane przez tego popularnego kucharza kotleciki z boczniaków bosko smakują i świetnie wyglądają. Te pyszne — i coraz bardziej modne — grzyby zajmują zresztą szlachetną pozycję w niejednej kuchni wegetariańskiej. Dopiero jednak teraz, kiedy za ich przyrządzenie wziął się Strzelczyk, zobaczyliśmy, ile smaku można z nich wydobyć.
Według osób komentujących video Tomasza Strzelczyka tak przygotowane boczniaki w cieście smakują dokładnie jak... kotlety schabowe. Czy to możliwe? A może to jedynie efekt placebo? Przekonaj się sam i daj nam znać, jakie odniosłeś wrażenie!
Zobacz także
Boczniaki w cieście według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 600 g boczniaków,
- 2 jajka,
- 70 ml mleka,
- 80 g mąki pszennej,
- szczypta płatków chili,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Do naczynia wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, mleko, płatki chilli (jeśli trochę ci ich zostanie, to koniecznie zajrzyj jeszcze do tego przepisu), słodką paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj. Masa powinna być jednolita i gęsta.
- Boczniaki umyj i osusz. Połóż je na desce i delikatnie rozbij tłuczkiem. Pamiętaj, że to nie schab, dlatego nie używaj zbyt dużo siły.
- Tak przygotowane grzyby posól, popieprz i panieruj w cieście. Następnie przełóż je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron do zarumienienia. Nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą ręcznika papierowego.
- Podawaj z dodatkami jak do zwykłego kotleta. A może masz na to inny pomysł? Z chęcią go poznamy!