Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić domową kapustę kiszoną. Nie kupisz takiej w żadnym sklepie

Sezon zimowy upływa nam pod znakiem kapusty kiszonej. Z tego pysznego dodatku przygotowujemy bigos, gotujemy kapuśniak lub stosujemy jako surówkę do popularnych dań obiadowych. A czy wiesz, że tradycyjną i smaczną kapustę kiszoną przygotujesz w swoim domu? Kiszona kapusta Tomasza Strzelczyka to prawdziwe arcydzieło!

ObrazekKiszona kapusta Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=tTc44x4AdaQ
Karol Wiak

Kiszona kapusta Tomasz Strzelczyka - źródło witamin i wyjątkowy smak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kapusta kiszona stanowi pewnego rodzaju przysmak większości Polaków. Jest źródłem witaminy C, potasu, magnezu i wapnia. Jej spożywanie dostarcza również naszemu organizmowi niezwykle cennych witamin z grupy B, A, E i K. Co ważne, jesteśmy w stanie wyczarować z niej wiele wspaniałych pyszności. Nic nie jest w stanie zastąpić domowej kapusty kiszonej. Swoją recepturą postanowił się z nami podzielić Tomasz Strzelczyk - popularny kucharz i uczestnik programów kulinarnych. Słynie z wędzenia ryb, ale nie tylko.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=tTc44x4AdaQ

Kiszona kapusta Tomasza Strzelczyka to połączenie tradycyjnego smaku i wyjątkowa receptura, którą warto przetestować już dziś. Efekt na pewno będzie w pełni zadowalający!

Jak przygotować kiszoną kapustę Tomasza Strzelczyka?

To pyszny dodatek, który możesz przygotować już dziś. Sięgniesz po nią, gdy tylko najdzie Cię na nią ochota. Kiszona kapusta Tomasza Strzelczyka potrzebuje przede wszystkim czasu, ale dla samego efektu, naprawdę warto.

Składniki:

        
  • 8 kg kapusty
  • 2 marchewki
  • 160 g soli
  • około 2 litry wody
  • 2 łyżki cukru
  • słoiki - najlepiej 2 po 5 litrów.

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta Tomasza Strzelczyka to wyjątkowy przysmak, przygotowany w tradycyjny sposób. Rozpoczynamy od szatkowania kapusty białej. Można robić to nożem lub specjalną szatkownicą. Najlepiej sprawdzi się tu lekko spłaszczona, a nie okrągła kapusta. Na grubych oczkach tarki ścieramy 2 marchewki. Wszystko delikatnie i dobrze mieszamy. Posypujemy solą kamienną niejodowaną i dobrze wszystko "miętosimy". Trochę to potrwa, bo należy bardzo dokładnie przemieszać kapustę, by ona zmiękła.

Obrazek
Przygotowanie kapusty - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=tTc44x4AdaQ

Gdy zmniejszy swoją objętość i stanie się miękka, to przekładamy kapustę do słoików. Pamiętaj, by nie ubijać jej w słoikach za mocno i nie upychać do samego końca. Do ugotowanej i przestudzonej wody wsypujemy 2 łyżki cukru i dobrze mieszamy aż się rozpuści. Odmierzamy po litrze wody i wlewamy do każdego ze słoików. Następnie bierzemy szpikulec i nakłuwamy, by kapusta mogła się odgazować. Tę czynność należy powtarzać przez 3 dni. Zakręcamy. Kiszona kapusta Tomasza Strzelczyka jest już gotowa. Odstawiamy do chłodnego miejsca na tydzień.

Z kapusty przygotujesz również pyszną surówkę colesław. Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą