Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna

To jeden z najpopularniejszych sposobów na rozpoczęcie dnia w słonecznej Turcji. Sycąca i aromatyczna, zachwyci każdego fana wytrawnych śniadań, a jej piękny kolor od razu przykuwa spojrzenia.

Menemen to jajecznica po tureckuMenemen to jajecznica po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALLEKO

W tureckim menu śniadaniowym zamiast zwykłej jajecznicy znajdziesz danie o egzotycznej nazwie menemen. To coś pomiędzy popularną w tym kraju szakszuką a klasyczną jajecznicą, którą zna chyba każdy. Oprócz jajek i typowych dodatków w tym tureckim specjale występuje także pomidor — to właśnie on nadaje mu piękny kolor i wyrazisty smak. Przepis jest prosty, a jego przygotowanie pozwoli miło rozpocząć dzień.

Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji

Menemen, czyli turecka jajecznica

Choć niektórzy złośliwie nazwaliby ją "jajecznicą z pomidorami", w rzeczywistości menemen jest czymś znacznie więcej. To nie tylko wariacja na temat popularnego śniadania, lecz pełnoprawne, tradycyjne danie o wyjątkowo kremowej konsystencji. Różnice nie kończą się jednak na tym, ponieważ warto zwrócić uwagę również na dodatki.

W Polsce jajecznicę często serwuje się z cebulą, szynką, boczkiem czy szczypiorkiem, natomiast w tureckiej wersji częściej pojawiają się ser, świeże zioła i warzywa. Klasyczna jest papryka, a cebula wzbudza sporo kontrowersji i wcale nie jest tak oczywista, jak w tradycyjnej jajecznicy. Jedni uważają, że doskonale równoważy smak pomidorów i papryki, inni twierdzą, że je przytłacza. Na szczęście to składnik łatwy do pominięcia lub dorzucenia, dlatego każdy może dostosować menemen do własnych preferencji.

Przepis na jajecznicę po turecku

Składniki:

  • 200 g pomidorów,
  • 50 g sera bałkańskiego lub fety,
  • 2 jajka,
  • pół zielonej papryki,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj paprykę, osusz ją i pokrój w drobną kostkę.
  2. Umyj pomidory, sparz je i zdejmij skórkę. Usuń twarde części i posiekaj je na mniejsze kawałki.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej oliwę, a gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć paprykę i podsmażaj, mieszając co chwilę przez 2-3 minuty, aż lekko zmięknie.
  4. Dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści.
  5. Dorzuć pomidory, dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką.
  6. Smaż 4 minuty, aż nadmiar soku odparuje.
  7. Pokrój ser w kostkę i równomiernie rozsyp po powierzchni.
  8. Podgrzewaj około pół minuty.
  9. Wbij jajka uważnie, aby żółtka pozostały całe.
  10. Podgrzewaj, aż zaczną się lekko ścinać.
  11. Delikatnie porusz jajka drewnianą łyżką w kilku miejscach, aby nie połączyły się całkowicie z pomidorami.
  12. Smaż 1-2 minuty bez mieszania, a następnie ponownie wymieszaj. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀