Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Soczyste i mięsiste warzywo jest świetne do zapiekania oraz duszenia na patelni. Mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego poznali je dzięki wpływom arabskim już w średniowieczu. Dzisiaj również Polacy chętnie sięgają po "gruszki miłości" – co cieszy dietetyków, ponieważ są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze.
Bakłażany po odpowiedniej obróbce termicznej odgrywają na talerzu same główne role. Nie trzeba wielu dodatków, żeby danie było kompletne, czyli smaczne, pożywne i sycące. W polskich sklepach najczęściej pojawiają się warzywa o fioletowej skórce, chociaż w krajach śródziemnomorskich uprawiane są także w innych odcieniach, również białym.
Sięgamy po nie tylko od czasu do czasu, tymczasem spożywane regularnie mogą być ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej, wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru, wspierają siły witalne i naturalną odporność organizmu.
Rozgrzewająca zupa meksykańska. Jest tak sycąca, że drugie danie jest zupełnie zbędne
Bakłażan w codziennej diecie – wpływ na organizm
Psianka podłużna – to właściwa polska nazwa na warzywo, chociaż bakłażan czy oberżyna o wiele lepiej przyjęły się w naszym codziennym słowniku. Jednak bez względu na to, ważne jest to, że warzywo jest niskokaloryczne, bogate w błonnik, fosfor, wapń i żelazo, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K i cały pakiet przeciwutleniaczy.
W 100 g miąższu zawiera się ponad 90 g wody, ok. 1 g białka, 6 g węglowodanów i nawet 3 g błonnika, który nie tylko wspiera pracę jelit, ale także pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wpływ na regulację cholesterolu po spożyciu substancji czynnych obecnych w bakłażanie potwierdzają również badania przeprowadzone na zwierzętach. Dodatkowo warzywa zawierają silne składniki antyoksydacyjne – przede wszystkim antocyjany, które odpowiadają również za fioletowy kolor skórki, ale także między innymi kwas chlorogenowy, karotenoidy i flawanoidy, które chronią komórki przed uszkodzeniami.
Kontrowersje wzbudzają glikoalkaloidy, których obecność objawia się poprzez charakterystyczną goryczkę. W nadmiarze jest to substancja toksyczna, ale dostarczana w niewielkich ilościach wykazuje działanie przeciwnowotworowe. W naturalnym środowisku toksyna chroni roślinę przed szkodnikami, ale może mieć także działanie przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co potwierdzają badania naukowe. Jednak we wszystkim kluczowy jest umiar. Liście i łodygi bakłażana nie są jadalne ze względu na zbyt duże stężenie szkodliwych substancji. Gorzki smak miąższu można zredukować, stosując proste triki kulinarne.
Pomysły na dania z bakłażanem
Do Europy bakłażan przybył z krajów Bliskiego Wschodu i Indii, a tam być może pojawił się dzięki kupcom z dalszych terenów Azji. Jednak kuchnia arabska, hinduska i grecka dostarcza nam już wystarczająco wiele inspiracji. Okazuje się, że bakłażany są doskonałe nie tylko w ciepłych daniach obiadowych, ale także jako przekąska.
Na Bliskim Wschodzie warzywa często są suszone, a następnie faszerowane ryżem i przyprawami, co podkreśla ich lekko dymny aromat. W Polsce bardziej przyjęły się potrawy gorące, takie jak parmigiana di melanzane, czyli włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym, czy grecka moussaka – z dodatkiem mięsa mielonego i beszamelu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.