Ta włoska zapiekanka nie ma sobie równych. Zrobiona jest z warzywami, które smakują jak mięso
Parmigiana di melanzane to włoskie danie, które w smaku przypomina nieco grecką musakę, jednak jest o wiele lżejsze i w założeniu w pełni wegetariańskie. Jak wiele włoskich potraw, również ten przepis bazuje na prostych, świeżych składnikach z niewielką domieszką ziół. Ich zadaniem jest jedynie delikatne podkreślenie naturalnych aromatów. Lekka, a jednocześnie sycąca, zapiekanka ostatnio skradła moje serce.
Nie tylko w przypadku tej potrawy, ale także wszystkich innych dań z bakłażanem, istnieje ryzyko, że to smaczne i tak apetycznie wyglądające warzywo, będzie miało gorzki posmak. Nie musi tak być w każdym przypadku. Młodsze warzywa mają mniejsze stężenie solaniny, odpowiedzialnej za nieprzyjemną gorycz. Dużo zależy też od sposobu uprawy. Jednak lepiej dmuchać na zimne i odpowiednio przygotować bakłażana, zanim wstawisz go do piekarnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad
Jak usunąć goryczkę z bakłażana?
Sposób na usunięcie goryczki z bakłażana jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić warzywo na mniejsze kawałki i oprószyć je solą. Roztwór o wysokim stężeniu soli wyciągnie wodę z bakłażana na zasadzie osmozy. Wraz z nią wypłynie solanina, czyli związek chemiczny odpowiedzialny za gorzki smak.
Posolone kawałki bakłażana pozostaw na 30 minut. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Tak przygotowane bakłażany są gotowe do zapiekania z pysznymi dodatkami.
Przepis na parmigianę z bakłażanem
Parmigiana di melanzane to klasyczny przepis kuchni włoskiej. Nazwa zapiekanki prawdopodobnie pochodzi od słowa "Parmiciana", który w dialekcie sycylijskim oznacza drewniane deseczki w okiennicach. Takie skojarzenia mogą nasuwać nachodzące na siebie warstwy pokrojonego w plastry bakłażana.
Składniki:
- 2 bakłażany średniej wielkości,
- łyżka soli,
- 1 cukinia,
- 2 łyżki mąki,
- olej do smażenia,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 600 ml passaty pomidorowej,
- suszone oregano,
- 200 g parmezanu,
- świeża bazylia lub kolendra.
Wykonanie:
- Bakłażany pokrój w plasterki, posyp solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie przepłucz je wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój także cukinię.
- Warzywa w plasterkach obtocz w mące i usmaż na rumiany kolor na patelni z rozgrzanym olejem.
- W osobnym rondelku zeszkilj na łyżce masła posiekaną cebulę, dodaj pasatę, szczyptę soli i suszone oregano. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 min.
- Dno ceramiczne formy pokryj niewielką ilością sosu pomidorowego, na nim ułóż plastry bakłażana i cukinii, posyp je startym parmezanem, po czym w ten sam sposób ułóż kolejne warstwy do wyczerpania składników.
- Przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
- Po upieczeniu posyp świeżą bazylią.