PrzepisTa włoska zapiekanka nie ma sobie równych. Zrobiona jest z warzywami, które smakują jak mięso

Ta włoska zapiekanka nie ma sobie równych. Zrobiona jest z warzywami, które smakują jak mięso

Parmigiana di melanzane to włoskie danie, które w smaku przypomina nieco grecką musakę, jednak jest o wiele lżejsze i w założeniu w pełni wegetariańskie. Jak wiele włoskich potraw, również ten przepis bazuje na prostych, świeżych składnikach z niewielką domieszką ziół. Ich zadaniem jest jedynie delikatne podkreślenie naturalnych aromatów. Lekka, a jednocześnie sycąca, zapiekanka ostatnio skradła moje serce.

Parmigiana di melanzane, czyli włoska zapiekanka z bakłażanem
Parmigiana di melanzane, czyli włoska zapiekanka z bakłażanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie tylko w przypadku tej potrawy, ale także wszystkich innych dań z bakłażanem, istnieje ryzyko, że to smaczne i tak apetycznie wyglądające warzywo, będzie miało gorzki posmak. Nie musi tak być w każdym przypadku. Młodsze warzywa mają mniejsze stężenie solaniny, odpowiedzialnej za nieprzyjemną gorycz. Dużo zależy też od sposobu uprawy. Jednak lepiej dmuchać na zimne i odpowiednio przygotować bakłażana, zanim wstawisz go do piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Jak usunąć goryczkę z bakłażana?

Sposób na usunięcie goryczki z bakłażana jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić warzywo na mniejsze kawałki i oprószyć je solą. Roztwór o wysokim stężeniu soli wyciągnie wodę z bakłażana na zasadzie osmozy. Wraz z nią wypłynie solanina, czyli związek chemiczny odpowiedzialny za gorzki smak.

Posolone kawałki bakłażana pozostaw na 30 minut. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Tak przygotowane bakłażany są gotowe do zapiekania z pysznymi dodatkami.

Przepis na parmigianę z bakłażanem

Parmigiana di melanzane to klasyczny przepis kuchni włoskiej. Nazwa zapiekanki prawdopodobnie pochodzi od słowa "Parmiciana", który w dialekcie sycylijskim oznacza drewniane deseczki w okiennicach. Takie skojarzenia mogą nasuwać nachodzące na siebie warstwy pokrojonego w plastry bakłażana.

Składniki:

  • 2 bakłażany średniej wielkości,
  • łyżka soli,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej do smażenia,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 600 ml passaty pomidorowej,
  • suszone oregano,
  • 200 g parmezanu,
  • świeża bazylia lub kolendra.

Wykonanie:

  1. Bakłażany pokrój w plasterki, posyp solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie przepłucz je wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój także cukinię.
  2. Warzywa w plasterkach obtocz w mące i usmaż na rumiany kolor na patelni z rozgrzanym olejem.
  3. W osobnym rondelku zeszkilj na łyżce masła posiekaną cebulę, dodaj pasatę, szczyptę soli i suszone oregano. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 min.
  4. Dno ceramiczne formy pokryj niewielką ilością sosu pomidorowego, na nim ułóż plastry bakłażana i cukinii, posyp je startym parmezanem, po czym w ten sam sposób ułóż kolejne warstwy do wyczerpania składników.
  5. Przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  6. Po upieczeniu posyp świeżą bazylią.

Wybrane dla Ciebie