Włoskie mamy gotują zamiast rosołu. To pyszne remedium na przeziębienie
Pogoda za oknem i spadek temperatury sprawia, że wiele osób pociąga teraz nosem. W walce z przeziębieniem warto wspomóc się rozgrzewającymi potrawami. Jedną z nich jest popularna we Włoszech piastina.
06.11.2024 | aktual.: 06.11.2024 13:32
Gdy w domu wszyscy zaczynali kichać i kaszleć, mama nastawiała ogromny gar rosołu, posypując go na koniec obficie pietruszką. Włoskie mammy podobne podejście do chorowania i swoje wnuki karmi wtedy pastiną, czyli prostą, rozgrzewającą zupą. Swoją nazwę zawdzięcza drobnemu makaronowi, który jest jej głównym składnikiem. Mówi się o niej również "zupa penicylinowa", bo proste danie wspiera w walce z infekcjami. Włosi doskonale znają ten smak z rodzinnych domów, a młode pokolenie wciąż sięga po ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Włoska pastina - najlepsza zupa na choroby
Zupa pastina to prosty, szybki i zdrowy posiłek, który warto włączyć do swojego jadłospisu. Jest idealna na przeziębienie, ale smakuje dobrze o każdej porze roku. Ma nieco papkowatą konsystencję i kojarzyć się może z kluskami lanymi na rosole. To właśnie ta konsystencja sprawia, że zupa jest tak sycąca i pożywna. Na dodatek przygotujesz ją w pół godziny - idealnie sprawdzi się, gdy poczujesz nadchodzące przeziębienie.
Ten przepis jest jeszcze prostszy niż rosół. Jak na włoską kuchnię przystało, nie mogło zabraknąć tutaj parmezanu. Do tej zupy wykorzystuje się pastinę, czyli drobny makaron przypominający nieco kaszę. Jeśli nie znajdziesz go w sklepach, możesz użyć innych, małych kształtów, np. orzo.
Składniki:
- 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 1 szklanka drobnego makaronu (np. gwiazdki, ryż)
- 2 łyżki masła,
- 3-4 łyżki startego parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Wlej bulion do garnka i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lub do momentu aż wchłonie większość płynu. Pamiętaj o mieszaniu, by makaron nie przywarł do dna.
- Gdy makaron będzie prawie gotowy, dodaj masło i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
- Posyp zupę obficie startym parmezanem i wymieszaj, aż ser się rozpuści.
Dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji możesz dodać żółtko. Roztrzep je przed dodaniem do zupy i delikatnie wmieszaj. Zupę pastinę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Możesz dodatkowo posypać ją parmezanem - tego nigdy za dużo Smacznego!