Włoskie mamy gotują zamiast rosołu. To pyszne remedium na przeziębienie

Pogoda za oknem i spadek temperatury sprawia, że wiele osób pociąga teraz nosem. W walce z przeziębieniem warto wspomóc się rozgrzewającymi potrawami. Jedną z nich jest popularna we Włoszech piastina.

PastinaPastina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gdy w domu wszyscy zaczynali kichać i kaszleć, mama nastawiała ogromny gar rosołu, posypując go na koniec obficie pietruszką. Włoskie mammy podobne podejście do chorowania i swoje wnuki karmi wtedy pastiną, czyli prostą, rozgrzewającą zupą. Swoją nazwę zawdzięcza drobnemu makaronowi, który jest jej głównym składnikiem. Mówi się o niej również "zupa penicylinowa", bo proste danie wspiera w walce z infekcjami. Włosi doskonale znają ten smak z rodzinnych domów, a młode pokolenie wciąż sięga po ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy pojawia się na stole, wszyscy sięgają za łyżeczki. Kokosowa panna cotta z czekoladą

Włoska pastina - najlepsza zupa na choroby

Zupa pastina to prosty, szybki i zdrowy posiłek, który warto włączyć do swojego jadłospisu. Jest idealna na przeziębienie, ale smakuje dobrze o każdej porze roku. Ma nieco papkowatą konsystencję i kojarzyć się może z kluskami lanymi na rosole. To właśnie ta konsystencja sprawia, że zupa jest tak sycąca i pożywna. Na dodatek przygotujesz ją w pół godziny - idealnie sprawdzi się, gdy poczujesz nadchodzące przeziębienie.

Pastina zachwyci prostotą
Pastina zachwyci prostotą © Adobe Stock

Ten przepis jest jeszcze prostszy niż rosół. Jak na włoską kuchnię przystało, nie mogło zabraknąć tutaj parmezanu. Do tej zupy wykorzystuje się pastinę, czyli drobny makaron przypominający nieco kaszę. Jeśli nie znajdziesz go w sklepach, możesz użyć innych, małych kształtów, np. orzo.

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 1 szklanka drobnego makaronu (np. gwiazdki, ryż)
  • 2 łyżki masła,
  • 3-4 łyżki startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej bulion do garnka i doprowadź do wrzenia.
  2. Gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lub do momentu aż wchłonie większość płynu. Pamiętaj o mieszaniu, by makaron nie przywarł do dna.
  3. Gdy makaron będzie prawie gotowy, dodaj masło i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
  4. Posyp zupę obficie startym parmezanem i wymieszaj, aż ser się rozpuści.

Dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji możesz dodać żółtko. Roztrzep je przed dodaniem do zupy i delikatnie wmieszaj. Zupę pastinę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Możesz dodatkowo posypać ją parmezanem - tego nigdy za dużo Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa