Zapomnisz o innych zupach. Ta rozgrzewa i syci na tak długo, że nie potrzeba drugiego dania
Im niższa temperatura za oknem, tym większa ochota na rozgrzewającą zupę z treściwymi dodatkami. Jeśli myślisz, że przygotowanie takiej potrawy zajmie ci całe popołudnie, grubo się mylisz. Zupę porową z mięsem mielonym zrobisz w niecałe 40 minut.
04.11.2024 13:48
Zupa z mięsem i warzywami sprawdza się doskonale jako jesienny obiad jednogarnkowy. Jest w niej wszystko, czego potrzeba, aby uzupełnić braki energetyczne po pierwszej połowie dnia i nabrać sił na efektywne popołudnie. Aksamitna w konsystencji, pachnąca kurkumą i lekko słodka w smaku zupa porowa z mięsem zdobędzie miłość całej twojej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowy bulion na zupę zawszę pod ręką
Najłatwiejszym sposobem na szybkie przygotowanie zupy jest skorzystanie z gotowego bulionu w słoiczku. W sklepach znajdziesz bulion warzywny z bardzo dobrym składem - bez glutaminianu sodu, na bazie włoszczyzny z olejem słonecznikowym i skrobią kukurydzianą. Na 1 litr wody potrzebujesz 3 łyżki bulionu.
Jeśli wolisz samodzielnie przygotować wywar, zrób to w dowolnym czasie. Gotową i schłodzoną esencję podziel na porcje. Przelej do zamykanych pojemników lub woreczków strunowych odpowiednich do przechowywania żywności w niskich temperaturach. Bulion domowy możesz trzymać w zamrażalniku nawet przez 3 miesiące.
Napisz datę na opakowaniu i uzupełniaj zapasy, kiedy będą się kończyć. Gotowy bulion warzywny to niezbędna rzecz w każdej kuchni.
Zupa z mięsem mielonym – szybki i sycący obiad
Przygotowanie zupy na bazie mielonego mięsa jest banalnie proste. Potrzebujesz tylko kilku produktów.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki,
- 1 łyżkę oliwy,
- 1 łyżkę masła,
- 1 średniej wielkości pora,
- 1 litr bulionu,
- 400 g ziemniaków,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- 60 ml śmietanki 18%.
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej oliwę i łyżkę masła. Podsmaż mięso mielone, a nastęnie dodaj posiekanego drobno pora. Całość przykryj pokrywką i duś na małej mocy palnika przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj bulion, kurkumę i słodką paprykę w proszku. Wrzuć ziemniaki – obrane i pokrojone w kostkę. Zostaw na kolejne 15 minut i na koniec zabiel śmietanką.
Pomidorowa z mięsem lub soczewicą
W podobny sposób zrobisz zupę pomidorową z mięsem mielonym. Wystarczy, że zamiast śmietanki dodasz przecier pomidorowy, a zamiast kurkumy – kumin. To kompozycja, która nie tylko rozgrzewa i wypełnia brzuchy, ale także pobudza zmysły niecodziennym aromatem.
Mamy też coś rozgrzewającego dla wegetarian – zupa pomidorowa z soczewicą. W odróżnieniu do innych strączków, czerwona lub zielona soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania. Wystarczy, że ją przepłuczesz i możesz wsypać bezpośrednio do bulionu. Na 1 litr bulionu potrzebujesz 1 szklankę soczewicy. Gotujesz do miękkości 20 minut.