Zapomnisz o innych zupach. Ta rozgrzewa i syci na tak długo, że nie potrzeba drugiego dania

Im niższa temperatura za oknem, tym większa ochota na rozgrzewającą zupę z treściwymi dodatkami. Jeśli myślisz, że przygotowanie takiej potrawy zajmie ci całe popołudnie, grubo się mylisz. Zupę porową z mięsem mielonym zrobisz w niecałe 40 minut.

Sycąca zupa z mięsem mielonymSycąca zupa z mięsem mielonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zupa z mięsem i warzywami sprawdza się doskonale jako jesienny obiad jednogarnkowy. Jest w niej wszystko, czego potrzeba, aby uzupełnić braki energetyczne po pierwszej połowie dnia i nabrać sił na efektywne popołudnie. Aksamitna w konsystencji, pachnąca kurkumą i lekko słodka w smaku zupa porowa z mięsem zdobędzie miłość całej twojej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi

Zdrowy bulion na zupę zawszę pod ręką

Najłatwiejszym sposobem na szybkie przygotowanie zupy jest skorzystanie z gotowego bulionu w słoiczku. W sklepach znajdziesz bulion warzywny z bardzo dobrym składem - bez glutaminianu sodu, na bazie włoszczyzny z olejem słonecznikowym i skrobią kukurydzianą. Na 1 litr wody potrzebujesz 3 łyżki bulionu.

Jeśli wolisz samodzielnie przygotować wywar, zrób to w dowolnym czasie. Gotową i schłodzoną esencję podziel na porcje. Przelej do zamykanych pojemników lub woreczków strunowych odpowiednich do przechowywania żywności w niskich temperaturach. Bulion domowy możesz trzymać w zamrażalniku nawet przez 3 miesiące.

Napisz datę na opakowaniu i uzupełniaj zapasy, kiedy będą się kończyć. Gotowy bulion warzywny to niezbędna rzecz w każdej kuchni.

Zupa z mięsem mielonym – szybki i sycący obiad

Przygotowanie zupy na bazie mielonego mięsa jest banalnie proste. Potrzebujesz tylko kilku produktów.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki,
  • 1 łyżkę oliwy,
  • 1 łyżkę masła,
  • 1 średniej wielkości pora,
  • 1 litr bulionu,
  • 400 g ziemniaków,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • 60 ml śmietanki 18%.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i łyżkę masła. Podsmaż mięso mielone, a nastęnie dodaj posiekanego drobno pora. Całość przykryj pokrywką i duś na małej mocy palnika przez 10 minut. 
  2. Po tym czasie dodaj bulion, kurkumę i słodką paprykę w proszku. Wrzuć ziemniaki – obrane i pokrojone w kostkę. Zostaw na kolejne 15 minut i na koniec zabiel śmietanką.

Pomidorowa z mięsem lub soczewicą

W podobny sposób zrobisz zupę pomidorową z mięsem mielonym. Wystarczy, że zamiast śmietanki dodasz przecier pomidorowy, a zamiast kurkumy – kumin. To kompozycja, która nie tylko rozgrzewa i wypełnia brzuchy, ale także pobudza zmysły niecodziennym aromatem. 

Mamy też coś rozgrzewającego dla wegetarian – zupa pomidorowa z soczewicą. W odróżnieniu do innych strączków, czerwona lub zielona soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania. Wystarczy, że ją przepłuczesz i możesz wsypać bezpośrednio do bulionu. Na 1 litr bulionu potrzebujesz 1 szklankę soczewicy. Gotujesz do miękkości 20 minut.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟