PrzepisZupyZapomnisz o innych zupach. Ta rozgrzewa i syci na tak długo, że nie potrzeba drugiego dania

Zapomnisz o innych zupach. Ta rozgrzewa i syci na tak długo, że nie potrzeba drugiego dania

Im niższa temperatura za oknem, tym większa ochota na rozgrzewającą zupę z treściwymi dodatkami. Jeśli myślisz, że przygotowanie takiej potrawy zajmie ci całe popołudnie, grubo się mylisz. Zupę porową z mięsem mielonym zrobisz w niecałe 40 minut.

Sycąca zupa z mięsem mielonym
Sycąca zupa z mięsem mielonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.11.2024 13:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa z mięsem i warzywami sprawdza się doskonale jako jesienny obiad jednogarnkowy. Jest w niej wszystko, czego potrzeba, aby uzupełnić braki energetyczne po pierwszej połowie dnia i nabrać sił na efektywne popołudnie. Aksamitna w konsystencji, pachnąca kurkumą i lekko słodka w smaku zupa porowa z mięsem zdobędzie miłość całej twojej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowy bulion na zupę zawszę pod ręką

Najłatwiejszym sposobem na szybkie przygotowanie zupy jest skorzystanie z gotowego bulionu w słoiczku. W sklepach znajdziesz bulion warzywny z bardzo dobrym składem - bez glutaminianu sodu, na bazie włoszczyzny z olejem słonecznikowym i skrobią kukurydzianą. Na 1 litr wody potrzebujesz 3 łyżki bulionu.

Jeśli wolisz samodzielnie przygotować wywar, zrób to w dowolnym czasie. Gotową i schłodzoną esencję podziel na porcje. Przelej do zamykanych pojemników lub woreczków strunowych odpowiednich do przechowywania żywności w niskich temperaturach. Bulion domowy możesz trzymać w zamrażalniku nawet przez 3 miesiące.

Napisz datę na opakowaniu i uzupełniaj zapasy, kiedy będą się kończyć. Gotowy bulion warzywny to niezbędna rzecz w każdej kuchni.

Zupa z mięsem mielonym – szybki i sycący obiad

Przygotowanie zupy na bazie mielonego mięsa jest banalnie proste. Potrzebujesz tylko kilku produktów.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki,
  • 1 łyżkę oliwy,
  • 1 łyżkę masła,
  • 1 średniej wielkości pora,
  • 1 litr bulionu,
  • 400 g ziemniaków,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • 60 ml śmietanki 18%.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i łyżkę masła. Podsmaż mięso mielone, a nastęnie dodaj posiekanego drobno pora. Całość przykryj pokrywką i duś na małej mocy palnika przez 10 minut. 
  2. Po tym czasie dodaj bulion, kurkumę i słodką paprykę w proszku. Wrzuć ziemniaki – obrane i pokrojone w kostkę. Zostaw na kolejne 15 minut i na koniec zabiel śmietanką.

Pomidorowa z mięsem lub soczewicą

W podobny sposób zrobisz zupę pomidorową z mięsem mielonym. Wystarczy, że zamiast śmietanki dodasz przecier pomidorowy, a zamiast kurkumy – kumin. To kompozycja, która nie tylko rozgrzewa i wypełnia brzuchy, ale także pobudza zmysły niecodziennym aromatem. 

Mamy też coś rozgrzewającego dla wegetarian – zupa pomidorowa z soczewicą. W odróżnieniu do innych strączków, czerwona lub zielona soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania. Wystarczy, że ją przepłuczesz i możesz wsypać bezpośrednio do bulionu. Na 1 litr bulionu potrzebujesz 1 szklankę soczewicy. Gotujesz do miękkości 20 minut.