Zapomnisz o innych zupach. Ta rozgrzewa i syci na tak długo, że nie potrzeba drugiego dania

Im niższa temperatura za oknem, tym większa ochota na rozgrzewającą zupę z treściwymi dodatkami. Jeśli myślisz, że przygotowanie takiej potrawy zajmie ci całe popołudnie, grubo się mylisz. Zupę porową z mięsem mielonym zrobisz w niecałe 40 minut.

Sycąca zupa z mięsem mielonymSycąca zupa z mięsem mielonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zupa z mięsem i warzywami sprawdza się doskonale jako jesienny obiad jednogarnkowy. Jest w niej wszystko, czego potrzeba, aby uzupełnić braki energetyczne po pierwszej połowie dnia i nabrać sił na efektywne popołudnie. Aksamitna w konsystencji, pachnąca kurkumą i lekko słodka w smaku zupa porowa z mięsem zdobędzie miłość całej twojej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi

Zdrowy bulion na zupę zawszę pod ręką

Najłatwiejszym sposobem na szybkie przygotowanie zupy jest skorzystanie z gotowego bulionu w słoiczku. W sklepach znajdziesz bulion warzywny z bardzo dobrym składem - bez glutaminianu sodu, na bazie włoszczyzny z olejem słonecznikowym i skrobią kukurydzianą. Na 1 litr wody potrzebujesz 3 łyżki bulionu.

Jeśli wolisz samodzielnie przygotować wywar, zrób to w dowolnym czasie. Gotową i schłodzoną esencję podziel na porcje. Przelej do zamykanych pojemników lub woreczków strunowych odpowiednich do przechowywania żywności w niskich temperaturach. Bulion domowy możesz trzymać w zamrażalniku nawet przez 3 miesiące.

Napisz datę na opakowaniu i uzupełniaj zapasy, kiedy będą się kończyć. Gotowy bulion warzywny to niezbędna rzecz w każdej kuchni.

Zupa z mięsem mielonym – szybki i sycący obiad

Przygotowanie zupy na bazie mielonego mięsa jest banalnie proste. Potrzebujesz tylko kilku produktów.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki,
  • 1 łyżkę oliwy,
  • 1 łyżkę masła,
  • 1 średniej wielkości pora,
  • 1 litr bulionu,
  • 400 g ziemniaków,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • 60 ml śmietanki 18%.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i łyżkę masła. Podsmaż mięso mielone, a nastęnie dodaj posiekanego drobno pora. Całość przykryj pokrywką i duś na małej mocy palnika przez 10 minut. 
  2. Po tym czasie dodaj bulion, kurkumę i słodką paprykę w proszku. Wrzuć ziemniaki – obrane i pokrojone w kostkę. Zostaw na kolejne 15 minut i na koniec zabiel śmietanką.

Pomidorowa z mięsem lub soczewicą

W podobny sposób zrobisz zupę pomidorową z mięsem mielonym. Wystarczy, że zamiast śmietanki dodasz przecier pomidorowy, a zamiast kurkumy – kumin. To kompozycja, która nie tylko rozgrzewa i wypełnia brzuchy, ale także pobudza zmysły niecodziennym aromatem. 

Mamy też coś rozgrzewającego dla wegetarian – zupa pomidorowa z soczewicą. W odróżnieniu do innych strączków, czerwona lub zielona soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania. Wystarczy, że ją przepłuczesz i możesz wsypać bezpośrednio do bulionu. Na 1 litr bulionu potrzebujesz 1 szklankę soczewicy. Gotujesz do miękkości 20 minut.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem