Moim dzieciom smakuje bardziej niż klasyczna pomidorowa. Ta zupa jest już u mnie hitem września

Taka zupa jest idealna na pierwsze i drugie dnie.
Taka zupa jest idealna na pierwsze i drugie dnie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.09.2024 07:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nic złego o pomidorowej lepiej nie mówić, to ukochana zupa Polaków. Jednak kiedy trochę się znudzi jej klasyczna wersja, zachęcam by ją przygotować z dodatkiem soczewicy. Moje dzieci też na początku kręciły nosem, a teraz często proszą o tą zupę. I bardzo dobrze, bo jest zdrowa i pożywna.

Zaczyna się sezon na zupy. Coraz częściej mamy ochotę na pomidorową, kalafiorową czy marchewkową. Warto do nich wykorzystywać świeże, sezonowe warzywa, ale spore znaczenie mają też dodatki. Jesienią świetnie sprawdza się soczewica.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Można się najeść

Soczewica to niby tylko dodatek, ale wybija się na pierwszy plan. Nie bez powodu, bo zapewnia uczucie sytości. Dzięki niskiej zawartości sodu i wysokiej zawartości potasu wspiera organizm w walce ze zbyt wysokim ciśnieniem. Na dodatek ma w składzie duże ilości fosforu, witaminy B12, żelaza, kwasu foliowego. Jest dobrym źródłem białka i błonnika. Dzięki temu można zerwać z pokutującym wciąż przekonaniem, że zupą nie da się najeść. Czy wystarcza na pierwsze i drugie danie? Przekonujcie się sami.

Dopasowuje się do pomidorów

Obawiasz się smaku soczewicy? Nie potrzebnie, bo jest nazywana "kulinarnym kameleonem". Do tej zupy najlepiej pasuje czerwona soczewica. Idealnie się komponuje zwłaszcza z innymi warzywami. Z pomidorami tworzy świetny duet. Pasują do niego świeże zioła. Zupę podaj ze natką pietruszki lub kolendrą. Przyda się też kromka świeżego pieczywa.

Zupa pomidorowa z soczewicą

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 szklanki pulpy ze świeżych pomidorów,
  • przecier pomidorowy do smaku,
  • kawałeczek papryczki chili, opcjonalnie,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,
  • natka pietruszki lub kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuść łyżkę masła, dodaj troszkę oliwy. Wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, a następnie obraną i startą marchewkę. Podsmaż, aż warzywa się przyrumienią.
  2. Dodaj pulpę pomidorową i zagotuj. Zalej bulionem warzywnym, dodaj soczewicę, papryczkę chili, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  3. Gotuj pod przykryciem około godziny. Pod koniec dopraw ją do smaku. Jeśli lubisz zupy kremy, zblenduj zupę.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także