Każda łyżka wzmacnia potencję jak niebieska tabletka. Mężczyźni powinni jeść na potęgę

Opadasz z sił, dopada cię infekcja, a o libido lepiej nawet nie wspominać? Receptę na ten stan znajdziesz w kuchni. Kiedy jesteśmy osłabieni warto przygotować zupę mocy. To nic innego, jak rosół, ale przygotowany według chińskich reguł pięciu przemian. Jest smaczny i pełen aromatycznych przypraw. Gotuje się długo, ale efekty są szybko!

Zupa mocyGotuje się długo, ale działa szybko.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kuchnia pięciu przemian opiera się na tradycyjnej medycynie chińskiej. Żywiołom takim jak drewno, ogień, ziemia, metal i woda, odpowiada kolejno pięć smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Chińscy specjaliści uważają, że możemy zachować zdrowie tylko żyjąc w zgodzie z naturą. Dlatego wiosną i latem stawiają na produkty, które ochładzają organizm, a jesienią i zimą polecają te, które rozgrzewają. Właśnie takie znajdziemy w przepisie na zupę mocy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Liczy się czas

Gotowanie według tej metody nie jest trudne, ale trzeba przestrzegać kolejności dokładania składników. Idealnie byłoby też taką zupę ugotować na ogniu lub chociaż na gazie. To właśnie żywy ogień według Chińczyków również ma duży wpływ na właściwości zupy. Jednak jeśli nie masz takiej możliwości, nie rezygnuj. Ten przepis da się dopasować do swoich warunków. Wiele osób gotuje zupę mocy w wolnowarze. To kolejna zasada przygotowywania takiego rosołu, liczy się tu czas. Im dłużej, tym lepiej. Lista składników też jest znaczni dłuższa niż w tradycyjnym rosole. Jednak każdy z nich ma tu duże znaczenie.

Stawia na nogi

Eksperci radzą, by wypijać takiej zupy około pół litra dziennie, wtedy organizm wzmocni się najszybciej. Można ją serwować samodzielnie lub z pokrojonymi warzywami i natką pietruszki lub z ulubionym makaronem. Taki posiłek to witaminowa bomba, która nie tylko dodaje sił i regeneruje, ale też wzmacnia odporność. Przyjemnie też rozgrzewa od środka. Zupa ma dobry wpływ na poprawienie nastroju, a także libido. Uważa się, że specjalnie dobrane składniki podczas długiego gotowania ujawniają w pełni swoją moc. Dlatego zupa dodaje energii i witalności.

Zupa mocy inspirowana kuchnią pięciu przemian

Składniki:

  • 4-6 litrów wody,
  • kura, dużą porcją rosołową, kurczakiem zagrodowym,
  • przyprawy: liść laurowy 5-6 listków, ziele angielskie 6-8 ziarenek, pieprz kolorowy 6-8 ziarenek, sól
  • włoszczyzna: 4 marchewki, 1 por, 2 cebule, 2 pietruszki, 1 średni seler,
  • plaster świeżego imbiru,
  • świeże zioła: nać pietruszki, kolendra, lubczyk
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • majeranek, oregano, tymianek do smaku,
  • 2 przekrojone na pół ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zalej wodą, gdy się zagotuje odszumuj.
  2. Następnie dołóż dodatki, zmniejsz moc palnika i gotuj całość 2 godziny.

Kolejne składniki:

  • 5 grzybów shiitake bądź mun,
  • 1-2 papryczki chilli,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta kurkumy,
  • 5 suszonych śliwek,
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Kolejne dodatki dodaj po dwóch godzinach i gotuj zupę kolejne dwie godziny. Im dłużej tym lepiej.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej