PoradyPyszne i pełne wartości warzywo. Kiedyś zajadała się nim biedota, a dziś staje się bardzo modne

Pyszne i pełne wartości warzywo. Kiedyś zajadała się nim biedota, a dziś staje się bardzo modne

Czarna rzepa? Wielu z nas nawet nie zna jej smaku. Częściej kojarzymy to warzywo jako składnik kosmetyków niż sałatek. Na szczęście wraca do łask, a nawet zaczyna być modne. Warto się nim zainteresować, zwłaszcza, że ma sporo właściwości zdrowotnych. Co przygotować z rzepy? Mamy świetny przepis.

Czarna rzepa kiedyś była niezwykle popularna
Czarna rzepa kiedyś była niezwykle popularna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.09.2024 11:17

Czarna rzepa, znana również jako czarna rzodkiew, to warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Podpowiadamy, dlaczego warto włączyć ją do diety w tym sezonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czarna rzepa znana jest od wieków

Czarna rzepa jest jednym z najstarszych uprawianych warzyw, docenianym już w starożytności za swoje cenne właściwości. Dzięki wysokiemu poziomowi wartości odżywczych i leczniczych, uznawana jest za jedno z najzdrowszych warzyw, jakie warto mieć w swojej diecie. Co prawda, jej smak jest dość intensywny i przypomina gorczycę, co jest efektem obecności glikozydów gorczycowych, ale warto ją jeść.

Warzywo to jest prawdziwą bombą witaminową - zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, a także kluczowe minerały: potas, wapń, fosfor i magnez. Witamina C pełni rolę antyoksydantu, wspierając układ immunologiczny i pomagając w walce z wolnymi rodnikami. Z kolei błonnik poprawia trawienie, regulując ruchy jelitowe, co jest niezbędne dla zdrowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Czarna rzepa wykazuje działanie przeciwzapalne i żółciopędne, ułatwiając trawienie tłuszczów oraz wspomagając pracę wątroby. Związki siarki obecne w czarnej rzepie odpowiadają za regenerację tego narządu. Warzywo to stymuluje produkcję soków trawiennych, co korzystnie wpływa na cały proces trawienia.

Jak wykorzystać czarną rzepę w kuchni?

Czarna rzepa może być wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów. Można ją spożywać na surowo jako dodatek do sałatek, gotować, piec, a także marynować. Świetnie sprawdza się jako składnik zup, a pieczona stanowi doskonały dodatek do mięs i ryb. Warto pamiętać, że starta na tarce i skropiona sokiem z cytryny ma łagodniejszy smak. To dobry pomysł na surówkę.

Zupa z czarnej rzepy

Składniki:

  • 3 czarne rzepy,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 litry bulionu,
  • 3 łyżki masła,
  • śmietana do smaku, opcjonalnie,
  • kromki chleba lub bagietki,
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy,
  • natka pietruszki do podania,
  • czarnuszka do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekaj. Ziemniaki, pietruszkę i czarną rzepę obierz i pokrój w kostkę.
  2. W garnku o grubym dnie podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym maśle. Dodaj ziemniaki, pietruszkę i podsmażaj dalej ciągle mieszając. W trakcie dołóż masła.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, gotuj aż będą miękkie. Dodać sól, pieprz, ulubione przyprawy.
  4. Jeśli używasz, dodaj do zupy śmietanę. Całość zmiksuj na jednolity krem.
  5. Na rozgrzanej patelni przygotuj grzanki z chleba lub bagietki.
  6. Zupę podawaj z grzankami. Posyp ją natką pietruszki i czarnuszką.
rzepaczarna rzepawarzywa
Wybrane dla Ciebie