Pyszne i pełne wartości warzywo. Kiedyś zajadała się nim biedota, a dziś staje się bardzo modne

Czarna rzepa? Wielu z nas nawet nie zna jej smaku. Częściej kojarzymy to warzywo jako składnik kosmetyków niż sałatek. Na szczęście wraca do łask, a nawet zaczyna być modne. Warto się nim zainteresować, zwłaszcza, że ma sporo właściwości zdrowotnych. Co przygotować z rzepy? Mamy świetny przepis.

Czarna rzepa kiedyś była niezwykle popularnaCzarna rzepa kiedyś była niezwykle popularna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Czarna rzepa, znana również jako czarna rzodkiew, to warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Podpowiadamy, dlaczego warto włączyć ją do diety w tym sezonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami

Czarna rzepa znana jest od wieków

Czarna rzepa jest jednym z najstarszych uprawianych warzyw, docenianym już w starożytności za swoje cenne właściwości. Dzięki wysokiemu poziomowi wartości odżywczych i leczniczych, uznawana jest za jedno z najzdrowszych warzyw, jakie warto mieć w swojej diecie. Co prawda, jej smak jest dość intensywny i przypomina gorczycę, co jest efektem obecności glikozydów gorczycowych, ale warto ją jeść.

Warzywo to jest prawdziwą bombą witaminową - zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, a także kluczowe minerały: potas, wapń, fosfor i magnez. Witamina C pełni rolę antyoksydantu, wspierając układ immunologiczny i pomagając w walce z wolnymi rodnikami. Z kolei błonnik poprawia trawienie, regulując ruchy jelitowe, co jest niezbędne dla zdrowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Czarna rzepa wykazuje działanie przeciwzapalne i żółciopędne, ułatwiając trawienie tłuszczów oraz wspomagając pracę wątroby. Związki siarki obecne w czarnej rzepie odpowiadają za regenerację tego narządu. Warzywo to stymuluje produkcję soków trawiennych, co korzystnie wpływa na cały proces trawienia.

Jak wykorzystać czarną rzepę w kuchni?

Czarna rzepa może być wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów. Można ją spożywać na surowo jako dodatek do sałatek, gotować, piec, a także marynować. Świetnie sprawdza się jako składnik zup, a pieczona stanowi doskonały dodatek do mięs i ryb. Warto pamiętać, że starta na tarce i skropiona sokiem z cytryny ma łagodniejszy smak. To dobry pomysł na surówkę.

Zupa z czarnej rzepy

Składniki:

  • 3 czarne rzepy,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 litry bulionu,
  • 3 łyżki masła,
  • śmietana do smaku, opcjonalnie,
  • kromki chleba lub bagietki,
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy,
  • natka pietruszki do podania,
  • czarnuszka do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekaj. Ziemniaki, pietruszkę i czarną rzepę obierz i pokrój w kostkę.
  2. W garnku o grubym dnie podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym maśle. Dodaj ziemniaki, pietruszkę i podsmażaj dalej ciągle mieszając. W trakcie dołóż masła.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, gotuj aż będą miękkie. Dodać sól, pieprz, ulubione przyprawy.
  4. Jeśli używasz, dodaj do zupy śmietanę. Całość zmiksuj na jednolity krem.
  5. Na rozgrzanej patelni przygotuj grzanki z chleba lub bagietki.
  6. Zupę podawaj z grzankami. Posyp ją natką pietruszki i czarnuszką.

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste