Ta sałatka makaronowa z kurczakiem jest obłędnie pyszna. Jeden składnik nadaje jej świeżości

Czasami proste połączenia sprawdzają się najlepiej. Tak jest w przypadku tej sałatki, gdzie główną rolę odgrywa makaron, ale dodatki sprawiają, że nie można się od niej oderwać. Będzie idealna na spotkanie ze znajomymi albo po prostu na kolację.

Taka sałatka to dobry pomysł na kolację. Taka sałatka to dobry pomysł na kolację.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sałatka jest szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu. To połączenie delikatnego makaronu, soczystego kurczaka i świeżych warzyw dostarczy ci sporo witamin, białka, a przede wszystkim mnóstwo smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło

Węglowodany i białko

Makaron to przede wszystkim doskonałe źródło węglowodanów. Stanowią one podstawowe paliwo dla naszego organizmu, odgrywając kluczową rolę w dostarczaniu energii. Węglowodany zawarte w makaronie uwalniają się stopniowo, co zapewnia równomierny poziom energii przez cały dzień. To szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie.

Jednak makaron to nie tylko węglowodany. Zawiera on także pewne ilości białka, które są niezbędne dla budowy i regeneracji tkanek. Warto również wspomnieć o różnych rodzajach makaronu, które mogą dostarczać dodatkowe składniki odżywcze. Na przykład makaron pełnoziarnisty jest bogatszy w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo i magnez. Dzięki temu wpływa korzystnie na trawienie i obniża poziom cholesterolu.

Sałatka, która syci na długo

Makaron jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Dzięki swojej uniwersalności stanowi podstawę wielu dań w różnych kuchniach, od Włoch po Azję. Sporo plusów mają też sałatki makaronowe. Są szybkie do przygotowania i sycące. Warto wzbogacić je kurczakiem i sezonowymi warzywami, m.in. świeżymi ogórkami.

Sałatka makaronowa — przepis

  • ok. 200 g makaronu świderki,
  • upieczona lub ugotowana pierś kurczaka,
  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • 2 jajka na twardo,
  • 1 papryka czerwona,
  • pół pęczka koperku.

Na sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • musztarda do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź i wystudź.
  2. Drobno pokrój kurczaka i jajka na twardo.
  3. Ogórki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Podobnie przygotuj paprykę, pozbaw ją gniazd nasiennych.
  5. Posiekaj koperek.
  6. Z podanych składników przygotuj sos, wystarczy je wymieszać.
  7. Połącz składniki sałatki z sosem i gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki