Kiszę co roku na zimę. Zapasy znikają szybciej niż zwykłe ogórki

Piękna, słoneczna pogoda... a to już czas przetworów na zimę. Pewnie masz sporo słoików z ogórkami. Może dorobisz jeszcze kilka z kalafiorem? Pikle z kalafiora są bardzo smaczne, zdrowe, a ich przygotowanie jest proste.

Kiszę co roku na zimę. Zapasy znikają szybciej niż zwykłe ogórkiTak przygotowany kalafior smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Kiszony kalafior? Jeśli jeszcze nie znasz jego smaku, warto się przekonać. To dobry dodatek do sałatek, kanapek, pas warzywnych. Do tego bardzo wartościowy. Kalafior w wyniku fermentacji zyskuje jeszcze więcej wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Zapobiegają infekcjom

Kiszonki powinny mieć ważne miejsce w naszej diecie, zwłaszcza jesienią i zimą. Mają dobry wpływ na odporność, ale nie tylko. Kiszony kalafior jest bogaty w antyoksydanty. Zawiera też dużo witamin A, C, K, E i B. Dostarcza również błonnika, żelaza, wapnia, potasu i sodu. W takiej postaci kalafior działa oczyszczająco, przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć.

Z aromatami przypraw

Kiszony kalafior jest tak smaczny, że przetwory mogą nie doczekać późnej jesieni i zimy. Teraz można go spróbować i zdecydować, ile słoików zrobić na zapas. Przetwory będą gotowe po kilku dniach, ale żeby nabrały pełni smaku, potrzeba trochę więcej czasu. Aromaty przypraw wtedy rozejdą się równomiernie po całym roztworze.

Kiszony kalafior — przepis

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • ok. 10 cm korzenia chrzanu,
  • 4 liście chrzanu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 baldachy kopru,
  • 16 nasion ziela angielskiego,
  • 20 ziaren czarnego pieprzu,
  • 40 ziaren gorczycy,
  • 8 liści laurowych,
  • ostra papryka do smaku,
  • marchewka i papryka jako dodatki, opcjonalnie.

Na zalewę:

  • 1 litr wody,
  • 1 czubata łyżka soli niejodowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior dokładnie opłucz i podziel na różyczki. Ułóż ciasno w czterech słoikach z pozostałymi składnikami.
  2. Przygotuj zalewę i zalej nią zawartość słoików.
  3. Słoiki zakręć, a już po upływie doby zacznie się proces fermentacji. Codziennie przez 3 dni, delikatnie odkręcaj słoiki. Dzięki temu gaz się ulotni. Po wygazowaniu słoiki szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie