Kiszę co roku na zimę. Zapasy znikają szybciej niż zwykłe ogórki

Piękna, słoneczna pogoda... a to już czas przetworów na zimę. Pewnie masz sporo słoików z ogórkami. Może dorobisz jeszcze kilka z kalafiorem? Pikle z kalafiora są bardzo smaczne, zdrowe, a ich przygotowanie jest proste.

Tak przygotowany kalafior smakuje wybornie. Tak przygotowany kalafior smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kiszony kalafior? Jeśli jeszcze nie znasz jego smaku, warto się przekonać. To dobry dodatek do sałatek, kanapek, pas warzywnych. Do tego bardzo wartościowy. Kalafior w wyniku fermentacji zyskuje jeszcze więcej wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Zapobiegają infekcjom

Kiszonki powinny mieć ważne miejsce w naszej diecie, zwłaszcza jesienią i zimą. Mają dobry wpływ na odporność, ale nie tylko. Kiszony kalafior jest bogaty w antyoksydanty. Zawiera też dużo witamin A, C, K, E i B. Dostarcza również błonnika, żelaza, wapnia, potasu i sodu. W takiej postaci kalafior działa oczyszczająco, przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć.

Z aromatami przypraw

Kiszony kalafior jest tak smaczny, że przetwory mogą nie doczekać późnej jesieni i zimy. Teraz można go spróbować i zdecydować, ile słoików zrobić na zapas. Przetwory będą gotowe po kilku dniach, ale żeby nabrały pełni smaku, potrzeba trochę więcej czasu. Aromaty przypraw wtedy rozejdą się równomiernie po całym roztworze.

Kiszony kalafior — przepis

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • ok. 10 cm korzenia chrzanu,
  • 4 liście chrzanu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 baldachy kopru,
  • 16 nasion ziela angielskiego,
  • 20 ziaren czarnego pieprzu,
  • 40 ziaren gorczycy,
  • 8 liści laurowych,
  • ostra papryka do smaku,
  • marchewka i papryka jako dodatki, opcjonalnie.

Na zalewę:

  • 1 litr wody,
  • 1 czubata łyżka soli niejodowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior dokładnie opłucz i podziel na różyczki. Ułóż ciasno w czterech słoikach z pozostałymi składnikami.
  2. Przygotuj zalewę i zalej nią zawartość słoików.
  3. Słoiki zakręć, a już po upływie doby zacznie się proces fermentacji. Codziennie przez 3 dni, delikatnie odkręcaj słoiki. Dzięki temu gaz się ulotni. Po wygazowaniu słoiki szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.
Wybrane dla Ciebie
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇