Kiszę co roku na zimę. Zapasy znikają szybciej niż zwykłe ogórki
06.09.2024 18:40, aktual.: 06.09.2024 20:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Piękna, słoneczna pogoda... a to już czas przetworów na zimę. Pewnie masz sporo słoików z ogórkami. Może dorobisz jeszcze kilka z kalafiorem? Pikle z kalafiora są bardzo smaczne, zdrowe, a ich przygotowanie jest proste.
Kiszony kalafior? Jeśli jeszcze nie znasz jego smaku, warto się przekonać. To dobry dodatek do sałatek, kanapek, pas warzywnych. Do tego bardzo wartościowy. Kalafior w wyniku fermentacji zyskuje jeszcze więcej wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapobiegają infekcjom
Kiszonki powinny mieć ważne miejsce w naszej diecie, zwłaszcza jesienią i zimą. Mają dobry wpływ na odporność, ale nie tylko. Kiszony kalafior jest bogaty w antyoksydanty. Zawiera też dużo witamin A, C, K, E i B. Dostarcza również błonnika, żelaza, wapnia, potasu i sodu. W takiej postaci kalafior działa oczyszczająco, przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć.
Z aromatami przypraw
Kiszony kalafior jest tak smaczny, że przetwory mogą nie doczekać późnej jesieni i zimy. Teraz można go spróbować i zdecydować, ile słoików zrobić na zapas. Przetwory będą gotowe po kilku dniach, ale żeby nabrały pełni smaku, potrzeba trochę więcej czasu. Aromaty przypraw wtedy rozejdą się równomiernie po całym roztworze.
Kiszony kalafior — przepis
Składniki:
- 1 kalafior,
- ok. 10 cm korzenia chrzanu,
- 4 liście chrzanu,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 baldachy kopru,
- 16 nasion ziela angielskiego,
- 20 ziaren czarnego pieprzu,
- 40 ziaren gorczycy,
- 8 liści laurowych,
- ostra papryka do smaku,
- marchewka i papryka jako dodatki, opcjonalnie.
Na zalewę:
- 1 litr wody,
- 1 czubata łyżka soli niejodowanej.
Sposób przygotowania:
- Kalafior dokładnie opłucz i podziel na różyczki. Ułóż ciasno w czterech słoikach z pozostałymi składnikami.
- Przygotuj zalewę i zalej nią zawartość słoików.
- Słoiki zakręć, a już po upływie doby zacznie się proces fermentacji. Codziennie przez 3 dni, delikatnie odkręcaj słoiki. Dzięki temu gaz się ulotni. Po wygazowaniu słoiki szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.