Po zjedzeniu ogórków kiszonych zostaw wodę ze słoika. Karkówka będzie krucha jak nigdy

Ogórki kiszone to prawdziwy skarb, którym zajadają się całe pokolenia. Po zjedzeniu w słoiku zostaje kwaśny płyn, który niektórzy wykorzystują jako remedium na syndrom dnia poprzedniego lub po prostu wypijają dla smaku i zdrowia. Wodę po ogórkach kiszonych wykorzystać można również do stworzenia pysznej marynaty. Dzięki niej każdy kawałek karkówki będzie rozpływał się w ustach.

Najlepsza marynata do karkówkiNajlepsza marynata do karkówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gdy tylko w słoiku skończą się ogórki kiszone to znak, że czas upiec karkówkę. Marynata na bazie wody po kiszonych sprawi, że mięso będzie idealnie kruche i rozpływające się w ustach przy każdym kęsie. Sam przepis to naprawdę prosta sprawa, a zdecydowanie odmieni twoje spojrzenie na karkówkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Woda po ogórkach kiszonych

Wygląda niepozornie, ale to coś więcej niż ciążowa zachcianka czy resztka ze słoika. Wylewając ją do zlewu, pozbywamy się naprawdę cennego produktu. Podczas procesu kiszenia powstają liczne pożyteczne bakterie, które wspierają florę bakteryjną jelit, poprawiając trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Woda po ogórkach kiszonych to wartościowy element potraw
Woda po ogórkach kiszonych to wartościowy element potraw © Adobe Stock

Woda z ogórków kiszonych zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, a także minerały takie jak potas, sód i magnez. Dzięki zawartości związków przeciwutleniających, woda z ogórków kiszonych może łagodzić stany zapalne w organizmie.

Najlepsza marynata do karkówki

Aby mięso smakował tak, że nie powstydziłby się go nawet Gordon Ramsay, należy przygotować pyszną marynatę. Sprawdzi się nie tylko wtedy, gdy chcesz wrzucić karkówkę na grilla, ale również gdy w planach masz pieczenie w żaroodpornym naczyniu czy specjalnym rękawie. Marynata z wody po kiszonych ogórkach sprawia, że mięso jest wyjątkowo smaczne i aromatyczne.

Idealnia marynata do karkówki - Pyszności
Idealnia marynata do karkówki - Pyszności © Canva | xilius

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 1 szklanka wody po kiszonych ogórkach,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym naczyniu połącz wodę po kiszonych ogórkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, musztardę, mieloną paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster dokładnie obtocz w przygotowanej marynacie.
  3. Mięso w marynacie umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu karkówka przesiąknie wszystkimi smakami i stanie się bardziej soczysta.
  4. Wyjmij karkówkę z lodówki i połóż na ruszcie. Grilluj przez około 7-8 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze wysmażone i soczyste w środku. Pamiętaj, aby nie grillować karkówki na zbyt wysokim ogniu, aby mięso nie stało się twarde. Karkówkę możesz też upiec z piekarniku.

Gotowe mięso podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"