Po zjedzeniu ogórków kiszonych zostaw wodę ze słoika. Karkówka będzie krucha jak nigdy
Ogórki kiszone to prawdziwy skarb, którym zajadają się całe pokolenia. Po zjedzeniu w słoiku zostaje kwaśny płyn, który niektórzy wykorzystują jako remedium na syndrom dnia poprzedniego lub po prostu wypijają dla smaku i zdrowia. Wodę po ogórkach kiszonych wykorzystać można również do stworzenia pysznej marynaty. Dzięki niej każdy kawałek karkówki będzie rozpływał się w ustach.
05.09.2024 13:06
Gdy tylko w słoiku skończą się ogórki kiszone to znak, że czas upiec karkówkę. Marynata na bazie wody po kiszonych sprawi, że mięso będzie idealnie kruche i rozpływające się w ustach przy każdym kęsie. Sam przepis to naprawdę prosta sprawa, a zdecydowanie odmieni twoje spojrzenie na karkówkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Woda po ogórkach kiszonych
Wygląda niepozornie, ale to coś więcej niż ciążowa zachcianka czy resztka ze słoika. Wylewając ją do zlewu, pozbywamy się naprawdę cennego produktu. Podczas procesu kiszenia powstają liczne pożyteczne bakterie, które wspierają florę bakteryjną jelit, poprawiając trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Woda z ogórków kiszonych zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, a także minerały takie jak potas, sód i magnez. Dzięki zawartości związków przeciwutleniających, woda z ogórków kiszonych może łagodzić stany zapalne w organizmie.
Najlepsza marynata do karkówki
Aby mięso smakował tak, że nie powstydziłby się go nawet Gordon Ramsay, należy przygotować pyszną marynatę. Sprawdzi się nie tylko wtedy, gdy chcesz wrzucić karkówkę na grilla, ale również gdy w planach masz pieczenie w żaroodpornym naczyniu czy specjalnym rękawie. Marynata z wody po kiszonych ogórkach sprawia, że mięso jest wyjątkowo smaczne i aromatyczne.
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 1 szklanka wody po kiszonych ogórkach,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka mielonej papryki,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- W dużym naczyniu połącz wodę po kiszonych ogórkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, musztardę, mieloną paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster dokładnie obtocz w przygotowanej marynacie.
- Mięso w marynacie umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu karkówka przesiąknie wszystkimi smakami i stanie się bardziej soczysta.
- Wyjmij karkówkę z lodówki i połóż na ruszcie. Grilluj przez około 7-8 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze wysmażone i soczyste w środku. Pamiętaj, aby nie grillować karkówki na zbyt wysokim ogniu, aby mięso nie stało się twarde. Karkówkę możesz też upiec z piekarniku.
Gotowe mięso podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!