Nic tak nie podkręca smaku surówki z marchewki. Wystarczy łyżeczka
Surówka z marchewki to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Świetnie smakuje z klasycznymi mielonymi czy schabowymi, pieczonym mięsem czy kurczakiem. Z prostymi dodatkami zamienia się jednak w przekąskę, którą aż chce się wyjadać prosto z miseczki, bez żadnych dodatków.
02.09.2024 11:30
Mogłoby się wydawać, że surówka z marchewki to przecież nic specjalnego. Ot, trochę startego warzywa, sól oraz pieprz i jakiś majonez czy jogurt. Dzięki odrobinie kreatywności możesz jednak podrasować przepis i zamienić zwykłą tartą marchewkę w przysmak godny królów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsza surówka z marchewki
Marchewka jest bogata w witaminy, minerały oraz błonnik, więc warto sięgać po nią jak najczęściej. Tym bardziej że dostępna jest przez cały rok, więc o brak sezonu nie musisz się martwić.
Marchewka jest bogata w beta-karoten, który przekształcany jest w organizmie w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Błonnik wspiera trawienie i pomaga w utrzymaniu zdrowej masy ciała.
Przepis na surówkę z marchewki
Musztarda dijon odgrywa w tej surówce kluczową rolę. Jej kremowa struktura i wyrazisty, lekko słony smak nadają daniu wyjątkowego charakteru. To właśnie w niej tkwi sekret, który odmieni prostą surówką obiadową.
Składniki:
- 4 marchewki,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół pęczka szczypiorku,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce. Przełóż ją do miski.
- Dodaj drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
- Dodaj oliwę z oliwek dobrej jakości, sok wyciśnięty z połówki cytryny (uważaj, aby nie wpadły pestki) oraz miód.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Odstaw surówkę do lodówki na około dwie godziny. Dzięki temu smaki lepiej się połączą i surówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Prosta sałatka jest już gotowa do zjedzenia. Uzupełni świetnie mięsne danie obiadowe czy też sprawdzi się jako część lekkiego lunchu. Smacznego!