PrzepisSałatkiNic tak nie podkręca smaku surówki z marchewki. Wystarczy łyżeczka

Nic tak nie podkręca smaku surówki z marchewki. Wystarczy łyżeczka

Surówka z marchewki - Pyszności
Surówka z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.09.2024 11:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Surówka z marchewki to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Świetnie smakuje z klasycznymi mielonymi czy schabowymi, pieczonym mięsem czy kurczakiem. Z prostymi dodatkami zamienia się jednak w przekąskę, którą aż chce się wyjadać prosto z miseczki, bez żadnych dodatków.

Mogłoby się wydawać, że surówka z marchewki to przecież nic specjalnego. Ot, trochę startego warzywa, sól oraz pieprz i jakiś majonez czy jogurt. Dzięki odrobinie kreatywności możesz jednak podrasować przepis i zamienić zwykłą tartą marchewkę w przysmak godny królów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza surówka z marchewki

Marchewka jest bogata w witaminy, minerały oraz błonnik, więc warto sięgać po nią jak najczęściej. Tym bardziej że dostępna jest przez cały rok, więc o brak sezonu nie musisz się martwić.

Surówka z marchewki - Pyszności
Surówka z marchewki - Pyszności© Licencjodawca | IngridsI

Marchewka jest bogata w beta-karoten, który przekształcany jest w organizmie w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Błonnik wspiera trawienie i pomaga w utrzymaniu zdrowej masy ciała.

Przepis na surówkę z marchewki

Musztarda dijon odgrywa w tej surówce kluczową rolę. Jej kremowa struktura i wyrazisty, lekko słony smak nadają daniu wyjątkowego charakteru. To właśnie w niej tkwi sekret, który odmieni prostą surówką obiadową.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce. Przełóż ją do miski.
  2. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
  3. Dodaj oliwę z oliwek dobrej jakości, sok wyciśnięty z połówki cytryny (uważaj, aby nie wpadły pestki) oraz miód.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Odstaw surówkę do lodówki na około dwie godziny. Dzięki temu smaki lepiej się połączą i surówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Prosta sałatka jest już gotowa do zjedzenia. Uzupełni świetnie mięsne danie obiadowe czy też sprawdzi się jako część lekkiego lunchu. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także