Nic tak nie podkręca smaku surówki z marchewki. Wystarczy łyżeczka

Surówka z marchewki to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Świetnie smakuje z klasycznymi mielonymi czy schabowymi, pieczonym mięsem czy kurczakiem. Z prostymi dodatkami zamienia się jednak w przekąskę, którą aż chce się wyjadać prosto z miseczki, bez żadnych dodatków.

Surówka z marchewki - PysznościSurówka z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mogłoby się wydawać, że surówka z marchewki to przecież nic specjalnego. Ot, trochę startego warzywa, sól oraz pieprz i jakiś majonez czy jogurt. Dzięki odrobinie kreatywności możesz jednak podrasować przepis i zamienić zwykłą tartą marchewkę w przysmak godny królów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Najlepsza surówka z marchewki

Marchewka jest bogata w witaminy, minerały oraz błonnik, więc warto sięgać po nią jak najczęściej. Tym bardziej że dostępna jest przez cały rok, więc o brak sezonu nie musisz się martwić.

Surówka z marchewki - Pyszności
Surówka z marchewki - Pyszności © Licencjodawca | IngridsI

Marchewka jest bogata w beta-karoten, który przekształcany jest w organizmie w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Błonnik wspiera trawienie i pomaga w utrzymaniu zdrowej masy ciała.

Przepis na surówkę z marchewki

Musztarda dijon odgrywa w tej surówce kluczową rolę. Jej kremowa struktura i wyrazisty, lekko słony smak nadają daniu wyjątkowego charakteru. To właśnie w niej tkwi sekret, który odmieni prostą surówką obiadową.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce. Przełóż ją do miski.
  2. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
  3. Dodaj oliwę z oliwek dobrej jakości, sok wyciśnięty z połówki cytryny (uważaj, aby nie wpadły pestki) oraz miód.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Odstaw surówkę do lodówki na około dwie godziny. Dzięki temu smaki lepiej się połączą i surówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Prosta sałatka jest już gotowa do zjedzenia. Uzupełni świetnie mięsne danie obiadowe czy też sprawdzi się jako część lekkiego lunchu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej