Nasi dziadkowie ją uwielbiali. Dziś zapomnieliśmy o tej pysznej zupie

Zupa ogonowa była kulinarnym rarytasem w PRL-u. Obecnie mało kto o niej pamięta, a szkoda, bowiem to wyjątkowo smaczna i pożywna zupa, która rozgrzewa oraz syci na długi czas.

W PRL-u zupa ogonowa królowała na polskich stołachW PRL-u zupa ogonowa królowała na polskich stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa ogonowa była niegdyś bardzo popularnym daniem. W czasach PRL-u, kiedy dostęp do różnych rodzajów mięsa był ograniczony, ogony wołowe były często wykorzystywane w kuchni. Znajdowały zastosowanie przede wszystkim w przygotowywaniu smacznej zupy, która była serwowana zarówno w domach, jak i w restauracjach.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu uznawana była za prawdziwy rarytas. Jeśli masz ochotę na aromatyczną i prostą w przygotowaniu zupę, wypróbuj poniższy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić zupę ogonową?

Kiedy w sklepach brakowało polędwicy wołowej czy innych części mięsa, panie domu wykorzystywały to, co akurat było dostępne. Jedną z takich rzeczy były ogony wołowe lub wieprzowe, z których robiło się zupę. Dodawano do nich jarzyny i aromatyczne składniki, aby po godzinie cieszyć się pysznym daniem, które zapewniało sytość na długi czas.

Bazowy przepis na zupę ogonową jest bajecznie prosty, a główny składnik, czyli ogon wołowy, powinieneś bez problemu dostać w sklepie mięsnym. Kto wie, być może polubisz tę część wołu i będziesz do niej sięgał nawet częściej? Zawiera sporo żelaza i keratyny, a szpik kostny, który w niej znajdziesz, idealnie spełnia funkcję podkładu do zupy.

Choć nazwa tej potrawy może wywołać u niektórych osób ciarki, ogonówka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, bowiem obfituje w kolagen. Regularne spożywanie kolagenu spowalnia procesy starzenia się skóry, włosów, paznokci i kości. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, zwłaszcza po ukończeniu 50 r.ż., kiedy organizm produkuje niewielką ilość tego cennego białka.

Zupa ogonowa — przepis

Składniki:

  • 1/4 selera,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 5 ziemniaków,
  • 2-3 suszone grzyby,
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kg ogonów wołowych,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek.

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej gorącą wodą. W międzyczasie umyj, obierz i pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki.
  2. Ogony umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i zalej 1,5 l zimnej wody. Doprowadź je do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone warzywa, grzyby, a także ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotuj jeszcze przez 15-20 minut pod przykryciem.
  3. Kiedy zupa się gotuje, zajmij się zasmażką. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż ją razem z czosnkiem, majerankiem i papryką. Gdy stanie się rumiana, wlej przecier pomidorowy i poczekaj, aż nieco zgęstnieje.
  4. Tak przygotowaną mieszankę przelej do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej