PrzepisSałatkiW sezonie robię mizerię po turecku. Takiej nie podają nawet w restauracjach

W sezonie robię mizerię po turecku. Takiej nie podają nawet w restauracjach

Mizeria po turecku
Mizeria po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.08.2024 15:43, aktual.: 11.08.2024 18:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mizeria po turecku to idealne połączenie między tradycyjnym smakiem, jaki znamy z domu, a odrobiną nowości, która wnosi świeżość do surówki. Bazuje głównie na ogórkach i cebuli, a jej wyjątkowy aromat podkreśla dodatek szczególnego zioła. To sprawia, że jest bardzo orzeźwiająca i idealna na upalne dni.

Ogórek to jedno z najlepszy letnich warzyw. Ma mało kalorii i dużo składników odżywczych. W głównej mierze składa się z wody, dzięki czemu doskonale nawadnia organizm. Całość dopełniają inne dodatki, takie jak cebula oraz czosnek. To warzywa znane ze swoich właściwości przeciwwirusowych i wspomagania odporności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedzenie ogórków ma wiele zalet zdrowotnych. Pomagają one w regulacji ciśnienia krwi, obniżają poziom cukru i złego cholesterolu, działają moczopędnie oraz oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto łagodzą zgagę, odkwaszają organizm, nawadniają i usprawniają perystaltykę jelit. Chronią również komórki przed starzeniem, poprawiają pamięć i umiejętność uczenia się, a także wspierają metabolizm.

Mizeria po turecku

Przygotowanie mizerii po turecku jest proste i nie wymaga dużo czasu. Podstawą są warzywa, więc to naprawdę zdrowy przepis na przekąskę lub smaczny dodatek do kotletów czy mięs z grilla. Jej charakterystyczny smak to zasługa połączenia świeżych ogórków, aromatycznej mięty i koperku oraz delikatnego sosu na bazie jogurtu.

Mizeria po turecku
Mizeria po turecku© Adobe Stock | Stephanie Frey

Składniki:

  • 8 małych ogórków gruntowych lub 4 szklarniowe,
  • średnia czerwona cebula,
  • pęczek koperku,
  • garść liści mięty,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • dwie łyżki tłustej śmietany,
  • łyżka oleju,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz i pokrój cienko na plasterki.
  2. Cebulę pokrój na półksiężyce, a następnie drobno posiekaj miętę i koperek. Wszystko umieść w dużej misce.
  3. W mniejszej miseczce wymieszaj śmietanę z jogurtem, dodaj trochę oliwy, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek (możesz też go drobno posiekać), cukier, sól i pieprz.
  4. Gotowym sosem polej warzywa w dużej misce i dokładnie wymieszaj.

Mizerię podawaj od razu. Sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnego obiadu z kotletem i ziemniakami, grillowanego kurczaka czy pity. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także