W sezonie robię mizerię po turecku. Takiej nie podają nawet w restauracjach

Mizeria po turecku to idealne połączenie między tradycyjnym smakiem, jaki znamy z domu, a odrobiną nowości, która wnosi świeżość do surówki. Bazuje głównie na ogórkach i cebuli, a jej wyjątkowy aromat podkreśla dodatek szczególnego zioła. To sprawia, że jest bardzo orzeźwiająca i idealna na upalne dni.

Mizeria po turecku - PysznościMizeria po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ogórek to jedno z najlepszy letnich warzyw. Ma mało kalorii i dużo składników odżywczych. W głównej mierze składa się z wody, dzięki czemu doskonale nawadnia organizm. Całość dopełniają inne dodatki, takie jak cebula oraz czosnek. To warzywa znane ze swoich właściwości przeciwwirusowych i wspomagania odporności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata

Jedzenie ogórków ma wiele zalet zdrowotnych. Pomagają one w regulacji ciśnienia krwi, obniżają poziom cukru i złego cholesterolu, działają moczopędnie oraz oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto łagodzą zgagę, odkwaszają organizm, nawadniają i usprawniają perystaltykę jelit. Chronią również komórki przed starzeniem, poprawiają pamięć i umiejętność uczenia się, a także wspierają metabolizm.

Mizeria po turecku

Przygotowanie mizerii po turecku jest proste i nie wymaga dużo czasu. Podstawą są warzywa, więc to naprawdę zdrowy przepis na przekąskę lub smaczny dodatek do kotletów czy mięs z grilla. Jej charakterystyczny smak to zasługa połączenia świeżych ogórków, aromatycznej mięty i koperku oraz delikatnego sosu na bazie jogurtu.

Mizeria po turecku
Mizeria po turecku © Adobe Stock | Stephanie Frey

Składniki:

  • 8 małych ogórków gruntowych lub 4 szklarniowe,
  • średnia czerwona cebula,
  • pęczek koperku,
  • garść liści mięty,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • dwie łyżki tłustej śmietany,
  • łyżka oleju,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz i pokrój cienko na plasterki.
  2. Cebulę pokrój na półksiężyce, a następnie drobno posiekaj miętę i koperek. Wszystko umieść w dużej misce.
  3. W mniejszej miseczce wymieszaj śmietanę z jogurtem, dodaj trochę oliwy, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek (możesz też go drobno posiekać), cukier, sól i pieprz.
  4. Gotowym sosem polej warzywa w dużej misce i dokładnie wymieszaj.

Mizerię podawaj od razu. Sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnego obiadu z kotletem i ziemniakami, grillowanego kurczaka czy pity. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę