W sezonie robię mizerię po turecku. Takiej nie podają nawet w restauracjach
Mizeria po turecku to idealne połączenie między tradycyjnym smakiem, jaki znamy z domu, a odrobiną nowości, która wnosi świeżość do surówki. Bazuje głównie na ogórkach i cebuli, a jej wyjątkowy aromat podkreśla dodatek szczególnego zioła. To sprawia, że jest bardzo orzeźwiająca i idealna na upalne dni.
11.08.2024 | aktual.: 11.08.2024 18:25
Ogórek to jedno z najlepszy letnich warzyw. Ma mało kalorii i dużo składników odżywczych. W głównej mierze składa się z wody, dzięki czemu doskonale nawadnia organizm. Całość dopełniają inne dodatki, takie jak cebula oraz czosnek. To warzywa znane ze swoich właściwości przeciwwirusowych i wspomagania odporności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedzenie ogórków ma wiele zalet zdrowotnych. Pomagają one w regulacji ciśnienia krwi, obniżają poziom cukru i złego cholesterolu, działają moczopędnie oraz oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto łagodzą zgagę, odkwaszają organizm, nawadniają i usprawniają perystaltykę jelit. Chronią również komórki przed starzeniem, poprawiają pamięć i umiejętność uczenia się, a także wspierają metabolizm.
Mizeria po turecku
Przygotowanie mizerii po turecku jest proste i nie wymaga dużo czasu. Podstawą są warzywa, więc to naprawdę zdrowy przepis na przekąskę lub smaczny dodatek do kotletów czy mięs z grilla. Jej charakterystyczny smak to zasługa połączenia świeżych ogórków, aromatycznej mięty i koperku oraz delikatnego sosu na bazie jogurtu.
Składniki:
- 8 małych ogórków gruntowych lub 4 szklarniowe,
- średnia czerwona cebula,
- pęczek koperku,
- garść liści mięty,
- 200 g jogurtu greckiego,
- łyżka soku z cytryny,
- dwie łyżki tłustej śmietany,
- łyżka oleju,
- dwa ząbki czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obierz i pokrój cienko na plasterki.
- Cebulę pokrój na półksiężyce, a następnie drobno posiekaj miętę i koperek. Wszystko umieść w dużej misce.
- W mniejszej miseczce wymieszaj śmietanę z jogurtem, dodaj trochę oliwy, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek (możesz też go drobno posiekać), cukier, sól i pieprz.
- Gotowym sosem polej warzywa w dużej misce i dokładnie wymieszaj.
Mizerię podawaj od razu. Sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnego obiadu z kotletem i ziemniakami, grillowanego kurczaka czy pity. Smacznego!