W słoikach zamykam pomidory. Zimą smakują jak zerwane prosto z krzaczka
Chociaż pomidory dostać można w sklepach przez cały rok, to nie zawsze warto za nie przepłacać. Zimą smakują raczej kiepsko, są dość wodniste i ciężko znaleźć w nich aromat lata. Jest jednak prosty sposób na to, aby zachować smak pomidorów na dłużej.
11.08.2024 12:27
Latem pomidory smakują najlepiej, rozgrzane od słońca i pachnące tak, że nie trzeba nawet ich przekrajać. To bogate źródło likopenu, zawierają także potas, witaminę A i witaminy z grupy B. Dietetycy zalecają jeść je niemal codziennie, jednak gdy kończy się sezon, rosną ceny, a spada poziom ich smakowitości. Warto skorzystać z ostatnich podrygów lata i do passaty czy soku pomidorowego dorzucić trochę słoików z pomidorami w zalewie. To najlepszy dodatek do zimowej kanapki, który zaspokoi nieco tęsknotę za świeżymi warzywami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przetwory z pomidorów
Pomidory świetnie sprawdzą się w wielu przetworach, chociaż najczęściej przygotowuje się z nich sos pomidorowy czy zdrowy sok. Można je marynować w oleju lub pokroić w plastry i zalać zalewą. Domowe przetwory to naturalny produkt, bez zbędnych konserwantów, przy którym wszystkie sklepowe gotowce mogą się po prostu schować.
Pomidory w zalewie - prosty przepis
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wekowaniem, to ten przepis koniecznie powinien znaleźć się na twojej liście. Zrobienie pomidorów w zalewie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka prostych składników i trochę czasu. Zimą podziękujesz sobie za te słoiki. Połączenie pomidorków z cebulką świetnie sprawdzi się na kanapki, jako prosta sałatka do obiadu czy po prostu szybka przekąska.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- 1 kg cebuli,
- 1,5 l wody,
- 150 ml octu,
- olej rzepakowy,
- 2 płaskie łyżki soli,
- 5 łyżek cukru,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Odstaw do wystygnięcia.
- Umyte pomidory pokrój w plastry, a cebulę w krążki.
- Do wyparzonych słoików układaj warstwami pomidory i cebulę. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
- Na koniec wlej łyżkę oleju do każdego słoika.
- Zalej słoiki przestudzoną zalewą i szczelnie zakręć.
- Dno garnka wyłóż ściereczką, włóż słoiki i wlej wodę do 3/4 wysokości słoika.
- Gotuj przez 10 minut.
- Wyjmij i odstaw do góry dnem, by wystygnąć.
Po ostygnięciu przenieś słoiki do spiżarni. Smak letnich pomidorów będzie cię teraz cieszył przez cały rok. Smacznego!