W słoikach zamykam pomidory. Zimą smakują jak zerwane prosto z krzaczka

Chociaż pomidory dostać można w sklepach przez cały rok, to nie zawsze warto za nie przepłacać. Zimą smakują raczej kiepsko, są dość wodniste i ciężko znaleźć w nich aromat lata. Jest jednak prosty sposób na to, aby zachować smak pomidorów na dłużej.

Pomidory w słoikach - PysznościPomidory w słoikach - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Latem pomidory smakują najlepiej, rozgrzane od słońca i pachnące tak, że nie trzeba nawet ich przekrajać. To bogate źródło likopenu, zawierają także potas, witaminę A i witaminy z grupy B. Dietetycy zalecają jeść je niemal codziennie, jednak gdy kończy się sezon, rosną ceny, a spada poziom ich smakowitości. Warto skorzystać z ostatnich podrygów lata i do passaty czy soku pomidorowego dorzucić trochę słoików z pomidorami w zalewie. To najlepszy dodatek do zimowej kanapki, który zaspokoi nieco tęsknotę za świeżymi warzywami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Przetwory z pomidorów

Pomidory świetnie sprawdzą się w wielu przetworach, chociaż najczęściej przygotowuje się z nich sos pomidorowy czy zdrowy sok. Można je marynować w oleju lub pokroić w plastry i zalać zalewą. Domowe przetwory to naturalny produkt, bez zbędnych konserwantów, przy którym wszystkie sklepowe gotowce mogą się po prostu schować.

Pomidory krojone do słoików będą bazą wielu sosów i zup
Pomidory krojone do słoików będą bazą wielu sosów i zup © Adobe Stock | Andy Millard

Pomidory w zalewie - prosty przepis

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wekowaniem, to ten przepis koniecznie powinien znaleźć się na twojej liście. Zrobienie pomidorów w zalewie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka prostych składników i trochę czasu. Zimą podziękujesz sobie za te słoiki. Połączenie pomidorków z cebulką świetnie sprawdzi się na kanapki, jako prosta sałatka do obiadu czy po prostu szybka przekąska.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1 kg cebuli,
  • 1,5 l wody,
  • 150 ml octu,
  • olej rzepakowy,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Umyte pomidory pokrój w plastry, a cebulę w krążki.
  3. Do wyparzonych słoików układaj warstwami pomidory i cebulę. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
  4. Na koniec wlej łyżkę oleju do każdego słoika.
  5. Zalej słoiki przestudzoną zalewą i szczelnie zakręć.
  6. Dno garnka wyłóż ściereczką, włóż słoiki i wlej wodę do 3/4 wysokości słoika.
  7. Gotuj przez 10 minut.
  8. Wyjmij i odstaw do góry dnem, by wystygnąć.

Po ostygnięciu przenieś słoiki do spiżarni. Smak letnich pomidorów będzie cię teraz cieszył przez cały rok. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej