Cukinia z posmakiem gyrosu. Spróbowałam u kuzynki, a teraz robię sama

Cukinia kojarzy ci się z mdłym smakiem i warzywem pozbawionym charakteru? Może i tak, ale za to świetnie nadaje się do doprawiania, szybko przejmuje aromaty, łatwo ją przygotować pod swój gust. Warto jej spróbować w wersji lekko pikantnej, podkręconej znaną przyprawą.

Cukinia z przyprawą gyrosCukinia z przyprawą gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ratchada
Dorota Gepert

Cukinia ma wiele zalet. Jedna z ważniejszych to na pewno uniwersalność. Można z niej przyrządzić zarówno dania wytrawne, jak i słodkie. A jeśli chodzi o domowe przetwory cukinia może być marynowana, kiszona, przerobiona na musztardę, a nawet dżem. Mnie ostatnio bardzo zasmakowała w wersji pikantnej, bo z przyprawą, której używa się do mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Grecki rodowód

Gyros to jedna z najbardziej znanych greckich potraw. Prosta, smaczna, aromatyczna i często można ją zjeść nawet na ulicy. W chlebki pita wkłada się dobrze doprawione kawałki mięsa, dodaje warzywa, sos, zawija i gotowe. I właśnie z tej potrawy wywodzi się popularna mieszanka przypraw gryros, które najlepiej nadają się do tej potrawy i ułatwiają jej przygotowanie. Można ją stosować zarówno do drobiu, jak i wieprzowiny czy cielęciny bądź baraniny. Gyros w Grecji przygotowuje się bowiem z różnego rodzaju mięs.

Przyprawa gyros ma bogaty skład

Co jest w składzie takiej uniwersalnej przyprawy? Kmin rzymski, ziarna kolendry, słodka i ostra papryka, chili w płatkach, suszony czosnek, cynamon, oregano, tymianek oraz kozieradka. Taką mieszankę można przygotować samodzielnie, ale też wybór gotowych kompozycji jest spory w sklepach. Choć powstała do przyprawiania mięsa, świetnie sprawdza się też do przetworów. Można ją stosować do ogórków, ale do cukinii jest wprost genialna. To delikatne warzywo w jej towarzystwie nabiera zdecydowanego charakteru. Warto spróbować i zrobić od razu kilka słoiczków na zapas.

Cukinia marynowana doprawiona przyprawą gyros — przepis

Składniki:

  • 2 kg młodej cukinii,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • 2 łyżki soli niejodowanej do przetworów,
  • szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki octu 10 proc.,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • opakowanie przyprawy gyros,
  • płaska łyżka papryki chili w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, odkrój końcówki i pokrój w cienkie plastry. Cebule pokrój w piórka.
  2. Warzywa przełóż do dużej miski i zasyp cukrem, solą, papryką chili oraz przyprawą gyros. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Następnie wlej ocet i olej, całość jeszcze raz wymieszaj i odstaw na około 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie sałatkę przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików, tak by warzywa całkowicie były w zalewie. Słoiki zakręć.
  5. Gotowe przetwory przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by się nie stykały i włóż do zimnego piekarnika.
  6. Nastaw temperaturę na 120°C i pasteryzuj przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę.
  7. Następnie wyłącza piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręć, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i odwróć je do góry dnem na około 12 godzin. Potem przetrzymuj je w chłodnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej