Cukinia z posmakiem gyrosu. Spróbowałam u kuzynki, a teraz robię sama
Cukinia kojarzy ci się z mdłym smakiem i warzywem pozbawionym charakteru? Może i tak, ale za to świetnie nadaje się do doprawiania, szybko przejmuje aromaty, łatwo ją przygotować pod swój gust. Warto jej spróbować w wersji lekko pikantnej, podkręconej znaną przyprawą.
10.08.2024 15:03
Cukinia ma wiele zalet. Jedna z ważniejszych to na pewno uniwersalność. Można z niej przyrządzić zarówno dania wytrawne, jak i słodkie. A jeśli chodzi o domowe przetwory cukinia może być marynowana, kiszona, przerobiona na musztardę, a nawet dżem. Mnie ostatnio bardzo zasmakowała w wersji pikantnej, bo z przyprawą, której używa się do mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grecki rodowód
Gyros to jedna z najbardziej znanych greckich potraw. Prosta, smaczna, aromatyczna i często można ją zjeść nawet na ulicy. W chlebki pita wkłada się dobrze doprawione kawałki mięsa, dodaje warzywa, sos, zawija i gotowe. I właśnie z tej potrawy wywodzi się popularna mieszanka przypraw gryros, które najlepiej nadają się do tej potrawy i ułatwiają jej przygotowanie. Można ją stosować zarówno do drobiu, jak i wieprzowiny czy cielęciny bądź baraniny. Gyros w Grecji przygotowuje się bowiem z różnego rodzaju mięs.
Przyprawa gyros ma bogaty skład
Co jest w składzie takiej uniwersalnej przyprawy? Kmin rzymski, ziarna kolendry, słodka i ostra papryka, chili w płatkach, suszony czosnek, cynamon, oregano, tymianek oraz kozieradka. Taką mieszankę można przygotować samodzielnie, ale też wybór gotowych kompozycji jest spory w sklepach. Choć powstała do przyprawiania mięsa, świetnie sprawdza się też do przetworów. Można ją stosować do ogórków, ale do cukinii jest wprost genialna. To delikatne warzywo w jej towarzystwie nabiera zdecydowanego charakteru. Warto spróbować i zrobić od razu kilka słoiczków na zapas.
Cukinia marynowana doprawiona przyprawą gyros — przepis
Składniki:
- 2 kg młodej cukinii,
- 3 średniej wielkości cebule,
- 2 łyżki soli niejodowanej do przetworów,
- szklanka cukru,
- 3/4 szklanki octu 10 proc.,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
- opakowanie przyprawy gyros,
- płaska łyżka papryki chili w proszku.
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj, odkrój końcówki i pokrój w cienkie plastry. Cebule pokrój w piórka.
- Warzywa przełóż do dużej miski i zasyp cukrem, solą, papryką chili oraz przyprawą gyros. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Następnie wlej ocet i olej, całość jeszcze raz wymieszaj i odstaw na około 1,5 godziny.
- Po tym czasie sałatkę przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików, tak by warzywa całkowicie były w zalewie. Słoiki zakręć.
- Gotowe przetwory przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by się nie stykały i włóż do zimnego piekarnika.
- Nastaw temperaturę na 120°C i pasteryzuj przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę.
- Następnie wyłącza piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręć, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i odwróć je do góry dnem na około 12 godzin. Potem przetrzymuj je w chłodnym miejscu.