Na każdą letnią imprezę robię sałatkę papieską. Goście chwalą bardziej niż gyrosową

Swoimi ulubionymi przepisami dzielą się aktorzy, piosenkarze, pisarze. A receptura tej sałatki pochodzi z Watykanu i zajadał się nią papież Benedykt XVI. Jak wiadomo, pochodził on z Niemiec. To już wiadomo, jakiego składnika w tej sałatce nie zabraknie.

Młode ziemniaki będą idealne do tej sałatki. Młode ziemniaki będą idealne do tej sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Krupa www.annakrupa.com
Dorota Gepert

Sałatki ziemniaczane to specjalność kuchni niemieckiej. Proste, pyszne, łatwe do zrobienia — tak można krótko je scharakteryzować. W sezonie na młode ziemniaki warto je przygotowywać jak najczęściej. Jedną z ich odmian jest sałatka papieska, która ostatnio bardzo zasmakowała moim gościom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Ziemniaki w mundurkach

Przepis na sałatkę papieską podbija teraz internet. Nic dziwnego, bo jest ona uniwersalna, doskonale nadaje się na kolację, pasuje do lekkich dań z grilla. Sprawdzi się również jako przekąska podawana na imprezie. Jej głównym składnikiem są ziemniaki. Młode warzywa dobrze jest tylko wyszorować i bez obierania, ugotować w mundurkach. Zachowają wtedy więcej smaku i wartości odżywczych.

Młode ziemniaki z koperkiem to smak lata
Młode ziemniaki z koperkiem to smak lata © Pixabay | JamesHills

Pyszna i sycąca

W sałatce papieskiej są też jajka na twardo oraz cebula i ogórki kiszone, czyli dobrze znane połączenia smakowe. Zaskoczyć może niewielki dodatek żółtego sera. Dzięki temu sałatka jest jeszcze bardziej sycąca. Jako zielony element występuje tu szczypiorek. Jeśli chcemy trochę złagodzić jej smak, można też sięgnąć po koperek. Sos? Tradycyjnie powinien to być majonez doprawiony musztardą.

Sałatka papieska — przepis

Składniki:

  • 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • 4 ogórki kiszone,
  • cebula (najlepiej czerwona),
  • połowa pęczka szczypiorku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • pół łyżeczki ostrej musztardy,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, wystudź i pokrój w kostkę. Jajka również obierz i pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj ogórki.
  2. Składniki przełóż do miski, przemieszaj. Dodaj drobno posiekany szczypiorek oraz cebulę.
  3. Następnie dołóż starty żółty ser i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
  4. Majonez połącz z musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlej do miski ze składnikami i dokładnie wymieszaj.

Sałatkę można jeść od razu, ale będzie smaczniejsza po schłodzeniu.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie