WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Na każdą letnią imprezę robię sałatkę papieską. Goście chwalą bardziej niż gyrosową

Swoimi ulubionymi przepisami dzielą się aktorzy, piosenkarze, pisarze. A receptura tej sałatki pochodzi z Watykanu i zajadał się nią papież Benedykt XVI. Jak wiadomo, pochodził on z Niemiec. To już wiadomo, jakiego składnika w tej sałatce nie zabraknie.

Młode ziemniaki będą idealne do tej sałatki. Młode ziemniaki będą idealne do tej sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Krupa www.annakrupa.com
Dorota Gepert

Sałatki ziemniaczane to specjalność kuchni niemieckiej. Proste, pyszne, łatwe do zrobienia — tak można krótko je scharakteryzować. W sezonie na młode ziemniaki warto je przygotowywać jak najczęściej. Jedną z ich odmian jest sałatka papieska, która ostatnio bardzo zasmakowała moim gościom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Ziemniaki w mundurkach

Przepis na sałatkę papieską podbija teraz internet. Nic dziwnego, bo jest ona uniwersalna, doskonale nadaje się na kolację, pasuje do lekkich dań z grilla. Sprawdzi się również jako przekąska podawana na imprezie. Jej głównym składnikiem są ziemniaki. Młode warzywa dobrze jest tylko wyszorować i bez obierania, ugotować w mundurkach. Zachowają wtedy więcej smaku i wartości odżywczych.

Młode ziemniaki z koperkiem to smak lata
Młode ziemniaki z koperkiem to smak lata © Pixabay | JamesHills

Pyszna i sycąca

W sałatce papieskiej są też jajka na twardo oraz cebula i ogórki kiszone, czyli dobrze znane połączenia smakowe. Zaskoczyć może niewielki dodatek żółtego sera. Dzięki temu sałatka jest jeszcze bardziej sycąca. Jako zielony element występuje tu szczypiorek. Jeśli chcemy trochę złagodzić jej smak, można też sięgnąć po koperek. Sos? Tradycyjnie powinien to być majonez doprawiony musztardą.

Sałatka papieska — przepis

Składniki:

  • 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • 4 ogórki kiszone,
  • cebula (najlepiej czerwona),
  • połowa pęczka szczypiorku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • pół łyżeczki ostrej musztardy,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, wystudź i pokrój w kostkę. Jajka również obierz i pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj ogórki.
  2. Składniki przełóż do miski, przemieszaj. Dodaj drobno posiekany szczypiorek oraz cebulę.
  3. Następnie dołóż starty żółty ser i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
  4. Majonez połącz z musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlej do miski ze składnikami i dokładnie wymieszaj.

Sałatkę można jeść od razu, ale będzie smaczniejsza po schłodzeniu.

Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak.
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak.
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯