Do grillowanej kiełbasy zawsze podaję tę sałatkę. Inne nie mają szans
Sałatka ziemniaczana to hit na spotkaniach przy grillu od lat. Jej podstawowa receptura pochodzi z kuchni niemieckiej. Za każdym razem dodatki do niej można zmieniać, bo wiele warzyw dobrze komponuje się z ziemniakami. Świetnie pasuje do kiełbasy i mięsa z rusztu. Sprawdzi się także jako przystawka.
03.05.2024 15:56
Sałatka ziemniaczana jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Z powodzeniem zastąpi pieczywo. Jej sukces tkwi w dobrze dobranych, prostych składnikach. Podstawą są zawsze wcześniej ugotowane w mundurkach ziemniaki. Te warzywa najczęściej jemy na ciepło, ale w formie na zimno mają sporo zalet dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lepsze po wystudzeniu
Ziemniaki na zimno — właśnie takie, jakich potrzebujemy do sałatki — mają niższy indeks glikemiczny niż te, które zjadamy na ciepło. Skrobia zawarta w ugotowanych ziemniakach, po ich wystudzeniu, zamienia się w tzw. skrobię oporną, która działa podobnie jak błonnik. Wykazuje ona również właściwości probiotyczne. W konsekwencji mniejsza jej ilość trafia do krwi i nie powoduje to gwałtownego wzrostu glukozy.
Ważny mundurek
Za sukcesem tej sałatki stoją dobrze dobrane ziemniaki. Mogą być to młode ziemniaki z importu lub stare, ale takie, które nie rozpadają się podczas gotowania. Wystarczy je po prostu wyczyścić przed ugotowaniem. W ten sposób zaoszczędzisz czas, ale też "zatrzymasz" sporo właściwości odżywczych ziemniaków. Ugotowane w mundurkach mają m.in. więcej cennego potasu.
Sałatka ziemniaczana do dań z grilla — przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- pęczek koperku lub szczypiorku,
- mała cebula czerwona,
- 5 ogórków małosolnych lub kiszonych,
- kilka rzodkiewek,
- 2 ząbki czosnku.
Na sos:
- 4 łyżki oleju lub oliwy,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie wymyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obierz je i pokrój w talarki. Dodaj do nich pokrojone w cienkie plasterki ogórki i rzodkiewki.
- Cebulę obierz pokrój w piórka, możesz też lekko przesmażyć ją na oleju, by była delikatniejsza. Dołóż do sałatki.
- Sok z cytryny wymieszaj z musztardą, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Na koniec, cały czas mieszając, dodaj oliwę. Sos dopraw solą i pieprzem. Polej nim sałatkę, wymieszaj. Przed podaniem posyp drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.