Polacy ciągle je mylą. Wyglądają podobnie, ale nie mają za sobą dużo wspólnego

Wiosną na polskich stołach króluje szczypiorek. Dodajemy go do kanapek, jajek, sosów i sałatek. Ale czy na pewno wiemy, co jemy? Choć nazwy "szczypiorek" i "szczypior" często używane są zamiennie, oznaczają one zupełnie różne rośliny. Czas poznać bliżej te dwa warzywa i odkryć ich sekrety!

Polacy ciągle je mylą. Wyglądają podobnie, ale nie mają za sobą dużo wspólnegoPolacy ciągle je mylą. Wyglądają podobnie, ale nie mają za sobą dużo wspólnego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czy wiesz, czym się różni szczypiorek od szczypioru? Choć nazwy te często są używane zamiennie, to jednak mamy do czynienia z dwoma różnymi roślinami. Dowiedz się więcej o tych roślinach, ich właściwościach oraz jak je hodować, by cieszyć się ich korzyściami przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega zakręcone ciasto w dwóch kolorach. Jest tak dobre, że znika do ostatniego okruszka

Dwa oblicza wiosny: Szczypior i szczypiorek

Szczypior to młode liście cebuli zwyczajnej (Allium cepa). Jest grubszy, dłuższy i pusty w środku. Ma ostry smak i charakterystyczny zapach. Szczypiorek z kolei (Allium schoenoprasum L.) to delikatna roślina przyprawowa o cienkich, rurkowatych liściach. Jest łagodniejszy w smaku i posiada subtelny aromat.

Różnice w budowie:

  • Szczypior: Grube, długie liście (30-40 cm), puste w środku.
  • Szczypiorek: Cienkie, rurkowate liście (15-60 cm), pełne w środku.

Różnice w smaku:

  • Szczypior: Ostry smak i intensywny zapach.
  • Szczypiorek: Łagodny smak i subtelny aromat.

Szczypiorek - bogactwo witamin i minerałów

Szczypiorek to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również skarbnica witamin i minerałów. W 100 gramach świeżego szczypiorku znajdziemy:

  • Witamina C: W ilości 53-140 mg, co czyni go cennym źródłem tej antyoksydacyjnej witaminy. Najwięcej witaminy C zawiera szczypiorek dobrze wyrośnięty, kwitnący.
  • Witaminy z grupy B: W tym kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
  • Witamina A: Ważna dla wzroku, skóry i odporności.
  • Olejek lotny ze związkami siarki: Odpowiada za charakterystyczny zapach szczypiorku i wykazuje działanie antybakteryjne.
  • Sód, magnez, fosfor, wapń i potas: Ważne minerały dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Żelazo: Szczypiorek zawiera go w dużej ilości, ustępując jedynie szpinakowi.
  • Antyoksydanty: Chronią komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym i spowalniają procesy starzenia.

Szczypiorek - zdrowie na talerzu

Regularne spożywanie szczypiorku może przynieść wiele korzyści zdrowotnych:

  • Wzmacnia odporność: Zawarte w szczypiorku witaminy i minerały pomagają w walce z infekcjami.
  • Poprawia trawienie: Olejek lotny i błonnik usprawniają pracę jelit.
  • Obniża ciśnienie krwi: Potas i inne minerały regulują ciśnienie krwi.
  • Wspomaga odchudzanie: Niska kaloryczność i błonnik sprzyjają utracie wagi.
  • Działa przeciwzapalnie: Związki siarki łagodzą stany zapalne w organizmie.
  • Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci: Witaminy i minerały zawarte w szczypiorku odżywiają skórę, włosy i paznokcie.

Uprawa szczypiorku - łatwiejsza niż myślisz!

Szczypiorek to roślina łatwa w uprawie, dostępna przez cały rok. Można go hodować:

  • W ogrodzie: Wystarczy posadzić cebulkę cebuli na głębokości 4 cm i regularnie podlewać.
  • W doniczce na parapecie: Zapewnij roślinie dostęp do światła, odpowiednią temperaturę i wilgotność ziemi.
  • Z rozsady lub przez podział kęp: Te metody pozwalają na szybsze uzyskanie szczypiorku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯