Zamiast kupować, zrób samodzielnie w domu. Zaoszczędzisz sporo pieniędzy

O tym, że oliwa z oliwek jest zdrowa i świetnie sprawdza się do sałatek, wiadomo od dawna. Ciekawym urozmaiceniem są z kolei oliwy z dodatkiem smakowym. W sklepie mała buteleczka potrafi kosztować fortunę. Znacznie taniej wyjdzie przygotowanie jej samemu w domu.

Oliwy smakowe - PysznościOliwy smakowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | kerdkanno
Ewa Malinowska

Oliwa z oliwek, a zwłaszcza jej odmiana extra virgin, słynie z bogactwa prozdrowotnych właściwości. Zawiera ona kwasy tłuszczowe nienasycone, witaminy E i K oraz antyoksydanty, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Możemy łatwo wzbogacić jej smak i wartości odżywcze, dodając do niej ulubione zioła i przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Oliwy smakowe - jak je zrobić?

Przygotowanie aromatyzowanej oliwy jest niezwykle proste. Wystarczy do oliwy z oliwek extra virgin dodać wybrane zioła i przyprawy, a następnie odstawić ją w ciemne miejsce na kilka dni, aby smaki mogły się przegryźć.

Jakie zioła i przyprawy wybrać?

Możliwości są nieograniczone! Do oliwy możemy dodać m.in.:

  • Zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia, mięta, pietruszka, szczypiorek
  • Przyprawy: czosnek, chili, papryka, cynamon, goździki, pieprz czarny
  • Owoce: cytryna, pomarańcza

Oliwa czosnkowa- Pyszności
Oliwa czosnkowa- Pyszności © Licencjodawca

Do aromatyzowania należy używać wyłącznie oliwy z oliwek extra virgin. Tańsze odmiany oliwy mogą mieć zniekształcony smak i nie zawierać tylu cennych składników odżywczych. Należy zacząć od niewielkiej ilości dodatków i stopniowo je zwiększać, aż do uzyskania pożądanego smaku. Zbyt duża ilość ziół i przypraw może zagłuszyć naturalny smak oliwy.

Oliwa czosnkowa z chilli

Aromatyzowana oliwa z oliwek to doskonały dodatek do wielu potraw. Możemy używać jej do sałatek, marynat, sosów czy dressingów. To nie tylko zdrowy, ale i pyszny sposób na wzbogacenie smaku potraw.

Składniki:

  • 250 ml oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • pół główki czosnku,
  • 1-2 suszone papryczki chili (w zależności od preferencji ostrości).
Oliwa z chili i czosnkiem - Pyszności
Oliwa z chili i czosnkiem - Pyszności © Canva | themajoysiasoncollection

Sposób przygotowania:

  1. Obierz czosnek i pokrój go na plasterki.
  2. Podgrzej oliwę w garnuszku, nie dopuszczając do zagotowania.
  3. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, dodaj czosnek i mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu około 15 minut, nie dopuszczając do zbrązowienia czy przypalenia.
  4. Wyłącz gaz, dodaj papryczki chili i odstaw na kolejne 15 minut.
  5. Przelej oliwę do wyparzonego szklanego naczynia.

Zwróć uwagę, aby dodatki były zanurzone w oliwie i nie miały kontaktu z powietrzem. Wykorzystaj jako dodatek do sałatki, składnik marynaty lub dodatek do grzanek i pizzy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło