Zamiast kupować, zrób samodzielnie w domu. Zaoszczędzisz sporo pieniędzy

O tym, że oliwa z oliwek jest zdrowa i świetnie sprawdza się do sałatek, wiadomo od dawna. Ciekawym urozmaiceniem są z kolei oliwy z dodatkiem smakowym. W sklepie mała buteleczka potrafi kosztować fortunę. Znacznie taniej wyjdzie przygotowanie jej samemu w domu.

Oliwy smakowe - PysznościOliwy smakowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | kerdkanno
Ewa Malinowska

Oliwa z oliwek, a zwłaszcza jej odmiana extra virgin, słynie z bogactwa prozdrowotnych właściwości. Zawiera ona kwasy tłuszczowe nienasycone, witaminy E i K oraz antyoksydanty, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Możemy łatwo wzbogacić jej smak i wartości odżywcze, dodając do niej ulubione zioła i przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Oliwy smakowe - jak je zrobić?

Przygotowanie aromatyzowanej oliwy jest niezwykle proste. Wystarczy do oliwy z oliwek extra virgin dodać wybrane zioła i przyprawy, a następnie odstawić ją w ciemne miejsce na kilka dni, aby smaki mogły się przegryźć.

Jakie zioła i przyprawy wybrać?

Możliwości są nieograniczone! Do oliwy możemy dodać m.in.:

  • Zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia, mięta, pietruszka, szczypiorek
  • Przyprawy: czosnek, chili, papryka, cynamon, goździki, pieprz czarny
  • Owoce: cytryna, pomarańcza

Oliwa czosnkowa- Pyszności
Oliwa czosnkowa- Pyszności © Licencjodawca

Do aromatyzowania należy używać wyłącznie oliwy z oliwek extra virgin. Tańsze odmiany oliwy mogą mieć zniekształcony smak i nie zawierać tylu cennych składników odżywczych. Należy zacząć od niewielkiej ilości dodatków i stopniowo je zwiększać, aż do uzyskania pożądanego smaku. Zbyt duża ilość ziół i przypraw może zagłuszyć naturalny smak oliwy.

Oliwa czosnkowa z chilli

Aromatyzowana oliwa z oliwek to doskonały dodatek do wielu potraw. Możemy używać jej do sałatek, marynat, sosów czy dressingów. To nie tylko zdrowy, ale i pyszny sposób na wzbogacenie smaku potraw.

Składniki:

  • 250 ml oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • pół główki czosnku,
  • 1-2 suszone papryczki chili (w zależności od preferencji ostrości).
Oliwa z chili i czosnkiem - Pyszności
Oliwa z chili i czosnkiem - Pyszności © Canva | themajoysiasoncollection

Sposób przygotowania:

  1. Obierz czosnek i pokrój go na plasterki.
  2. Podgrzej oliwę w garnuszku, nie dopuszczając do zagotowania.
  3. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, dodaj czosnek i mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu około 15 minut, nie dopuszczając do zbrązowienia czy przypalenia.
  4. Wyłącz gaz, dodaj papryczki chili i odstaw na kolejne 15 minut.
  5. Przelej oliwę do wyparzonego szklanego naczynia.

Zwróć uwagę, aby dodatki były zanurzone w oliwie i nie miały kontaktu z powietrzem. Wykorzystaj jako dodatek do sałatki, składnik marynaty lub dodatek do grzanek i pizzy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy