Zamiast kupować, zrób samodzielnie w domu. Zaoszczędzisz sporo pieniędzy
O tym, że oliwa z oliwek jest zdrowa i świetnie sprawdza się do sałatek, wiadomo od dawna. Ciekawym urozmaiceniem są z kolei oliwy z dodatkiem smakowym. W sklepie mała buteleczka potrafi kosztować fortunę. Znacznie taniej wyjdzie przygotowanie jej samemu w domu.
01.03.2024 11:23
Oliwa z oliwek, a zwłaszcza jej odmiana extra virgin, słynie z bogactwa prozdrowotnych właściwości. Zawiera ona kwasy tłuszczowe nienasycone, witaminy E i K oraz antyoksydanty, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Możemy łatwo wzbogacić jej smak i wartości odżywcze, dodając do niej ulubione zioła i przyprawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oliwy smakowe - jak je zrobić?
Przygotowanie aromatyzowanej oliwy jest niezwykle proste. Wystarczy do oliwy z oliwek extra virgin dodać wybrane zioła i przyprawy, a następnie odstawić ją w ciemne miejsce na kilka dni, aby smaki mogły się przegryźć.
Jakie zioła i przyprawy wybrać?
Możliwości są nieograniczone! Do oliwy możemy dodać m.in.:
- Zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia, mięta, pietruszka, szczypiorek
- Przyprawy: czosnek, chili, papryka, cynamon, goździki, pieprz czarny
- Owoce: cytryna, pomarańcza
Do aromatyzowania należy używać wyłącznie oliwy z oliwek extra virgin. Tańsze odmiany oliwy mogą mieć zniekształcony smak i nie zawierać tylu cennych składników odżywczych. Należy zacząć od niewielkiej ilości dodatków i stopniowo je zwiększać, aż do uzyskania pożądanego smaku. Zbyt duża ilość ziół i przypraw może zagłuszyć naturalny smak oliwy.
Oliwa czosnkowa z chilli
Aromatyzowana oliwa z oliwek to doskonały dodatek do wielu potraw. Możemy używać jej do sałatek, marynat, sosów czy dressingów. To nie tylko zdrowy, ale i pyszny sposób na wzbogacenie smaku potraw.
Składniki:
- 250 ml oliwy z oliwek dobrej jakości,
- pół główki czosnku,
- 1-2 suszone papryczki chili (w zależności od preferencji ostrości).
Sposób przygotowania:
- Obierz czosnek i pokrój go na plasterki.
- Podgrzej oliwę w garnuszku, nie dopuszczając do zagotowania.
- Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, dodaj czosnek i mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu około 15 minut, nie dopuszczając do zbrązowienia czy przypalenia.
- Wyłącz gaz, dodaj papryczki chili i odstaw na kolejne 15 minut.
- Przelej oliwę do wyparzonego szklanego naczynia.
Zwróć uwagę, aby dodatki były zanurzone w oliwie i nie miały kontaktu z powietrzem. Wykorzystaj jako dodatek do sałatki, składnik marynaty lub dodatek do grzanek i pizzy. Smacznego!