Zamiast kupować, zrób samodzielnie w domu. Zaoszczędzisz sporo pieniędzy

O tym, że oliwa z oliwek jest zdrowa i świetnie sprawdza się do sałatek, wiadomo od dawna. Ciekawym urozmaiceniem są z kolei oliwy z dodatkiem smakowym. W sklepie mała buteleczka potrafi kosztować fortunę. Znacznie taniej wyjdzie przygotowanie jej samemu w domu.

Oliwy smakowe - PysznościOliwy smakowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | kerdkanno
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Oliwa z oliwek, a zwłaszcza jej odmiana extra virgin, słynie z bogactwa prozdrowotnych właściwości. Zawiera ona kwasy tłuszczowe nienasycone, witaminy E i K oraz antyoksydanty, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Możemy łatwo wzbogacić jej smak i wartości odżywcze, dodając do niej ulubione zioła i przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Oliwy smakowe - jak je zrobić?

Przygotowanie aromatyzowanej oliwy jest niezwykle proste. Wystarczy do oliwy z oliwek extra virgin dodać wybrane zioła i przyprawy, a następnie odstawić ją w ciemne miejsce na kilka dni, aby smaki mogły się przegryźć.

Jakie zioła i przyprawy wybrać?

Możliwości są nieograniczone! Do oliwy możemy dodać m.in.:

  • Zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia, mięta, pietruszka, szczypiorek
  • Przyprawy: czosnek, chili, papryka, cynamon, goździki, pieprz czarny
  • Owoce: cytryna, pomarańcza

Oliwa czosnkowa- Pyszności
Oliwa czosnkowa- Pyszności © Licencjodawca

Do aromatyzowania należy używać wyłącznie oliwy z oliwek extra virgin. Tańsze odmiany oliwy mogą mieć zniekształcony smak i nie zawierać tylu cennych składników odżywczych. Należy zacząć od niewielkiej ilości dodatków i stopniowo je zwiększać, aż do uzyskania pożądanego smaku. Zbyt duża ilość ziół i przypraw może zagłuszyć naturalny smak oliwy.

Oliwa czosnkowa z chilli

Aromatyzowana oliwa z oliwek to doskonały dodatek do wielu potraw. Możemy używać jej do sałatek, marynat, sosów czy dressingów. To nie tylko zdrowy, ale i pyszny sposób na wzbogacenie smaku potraw.

Składniki:

  • 250 ml oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • pół główki czosnku,
  • 1-2 suszone papryczki chili (w zależności od preferencji ostrości).
Oliwa z chili i czosnkiem - Pyszności
Oliwa z chili i czosnkiem - Pyszności © Canva | themajoysiasoncollection

Sposób przygotowania:

  1. Obierz czosnek i pokrój go na plasterki.
  2. Podgrzej oliwę w garnuszku, nie dopuszczając do zagotowania.
  3. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, dodaj czosnek i mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu około 15 minut, nie dopuszczając do zbrązowienia czy przypalenia.
  4. Wyłącz gaz, dodaj papryczki chili i odstaw na kolejne 15 minut.
  5. Przelej oliwę do wyparzonego szklanego naczynia.

Zwróć uwagę, aby dodatki były zanurzone w oliwie i nie miały kontaktu z powietrzem. Wykorzystaj jako dodatek do sałatki, składnik marynaty lub dodatek do grzanek i pizzy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki