PoradyNiektórzy krzywią się na ich widok. Niepozorny owoc pomoże w walce z bólem

Niektórzy krzywią się na ich widok. Niepozorny owoc pomoże w walce z bólem

Oliwki to nie tylko smaczny dodatek do sałatki- Pyszności
Oliwki to nie tylko smaczny dodatek do sałatki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | zeleno
01.03.2024 09:28

Kuchnia śródziemnomorska korzysta w pełni z ich dobrodziejstwa, ale w Polsce częściej sięgamy po nią pod postacią oliwy. Charakterystyczny smak nie każdemu przypadnie do gustu. Niepozorna oliwka słynie z licznych walorów zdrowotnych, chociaż wiele osób o nich zapomina. Warto włączyć ją do swojej diety.

Drzewa oliwne słyną z długowieczności i okazuje się, że mogą się tym nieco z nami podzielić. Zawarte w oliwkach i oliwie z oliwek związki, m.in. oleokantal, wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Niepozorne owoce warto włączyć do swojej codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oliwki - dużo zdrowia w małym owocu

Te niepozorne, niewielkie owoce skrywają w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Oliwki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

oliwki
oliwki© Licencjodawca | IsabelPavia

Oliwki są bogatym źródłem witamin z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego. Wpływają na nasze samopoczucie, redukując stres i stany lękowe. Wspomagają również pamięć i koncentrację. Witaminy B to także sprzymierzeńcy pięknej skóry, włosów i paznokci.

Oliwki dostarczają również znaczących ilości witamin A, C i E. Te silne antyoksydanty chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych.

Remedium na ból

Oleokantal, odkryty przez dr. Gary'ego Beauchampa, wykazuje działanie podobne do ibuprofenu. Badania naukowe dowodzą, że likwiduje on wiele rodzajów komórek nowotworowych, nie naruszając zdrowych komórek. Może również zakłócać proces gromadzenia się beta-amyloidu, odpowiedzialnego za chorobę Alzheimera.

Oliwki
Oliwki© Adobe Stock

Oliwki, choć mogą się wydawać kaloryczne (ok. 120 kcal na 100 g), zawierają tłuszcze, które pomagają zwiększyć poziom dobrego cholesterolu (HDL). Jedz je nawet codziennie, po 7-8 sztuk, aby wykorzystać ich prozdrowotne właściwości.

Oliwki w kuchni - dużo koloru i mnóstwo możliwości

Oliwki można jeść na wiele sposobów: jako przekąskę, dodatek do sałatek, pizzy, makaronu, a także w daniach mięsnych. Stanowią zdrowy i pyszny element śródziemnomorskiej diety. Mimo że najczęściej widujemy je w kolorach zielonym lub czarnym, paleta barw jest trochę bardziej różnorodna, obejmując także różne odcienie czerwieni i brązu.

Oliwki
Oliwki© Getty Images | kolderal

Kolor oliwek nie jest przypadkowy, a bezpośrednio odzwierciedla etap dojrzewania owocu:

  • Zielone oliwki: Zbierane są we wrześniu, gdy owoce są jeszcze niedojrzałe. Charakteryzują się jędrną konsystencją, lekko gorzkawym smakiem i bogactwem witaminy C.
  • Czerwone oliwki: Zrywane są pod koniec października lub na początku listopada, kiedy owoce zaczynają dojrzewać. Ich kolor może mieć różne odcienie czerwieni, brązu, a nawet fioletu. Czerwone oliwki łączą w sobie łagodny smak z nutą goryczy i słodyczy.
  • Czarne oliwki: Dojrzewają najdłużej i zbierane są w grudniu. Mają ciemnofioletowy, niemal czarny kolor, miękką konsystencję i łagodny, lekko słony smak.

Kolorowe oliwki to bogactwo smaków i wartości odżywczych. Warto włączyć je do swojej codziennej diety.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także