Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia

Grzyby są cenionym składnikiem kuchni polskiej, zwłaszcza w okresie zimowym. Nic dziwnego – dodają potrawom głębokiego aromatu i wyjątkowego smaku. Jednak świeże grzyby szybko tracą swoje walory, dlatego wiele osób sięga po suszone. Jak długo można je trzymać, by nie straciły jakości i były bezpieczne do spożycia?

Jak długo można korzystać z suszonych grzybów? Jak długo można korzystać z suszonych grzybów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Proces suszenia sprawia, że grzyby stają się odporne na szybkie psucie. By jednak zachowały swoje walory smakowe i aromatyczne, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu (np. słoiku lub metalowej puszce) w suchym, chłodnym miejscu. W takich warunkach suszone grzyby nadają się do użycia przez około rok.

Świeże grzyby, przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu (np. torbie termicznej czy pojemniku), mogą leżeć w lodówce od 7 do 10 dni. Jeśli chcemy wydłużyć ich trwałość, warto je zamrozić – w takim przypadku zachowają świeżość od 9 miesięcy do nawet roku.

Jadalne grzyby w zimie. Pokazał, co udało mu się znaleźć w lesie

Choć suszone grzyby mają stosunkowo długą trwałość, zawsze należy zwracać uwagę na oznaki ich zepsucia. Jeśli zauważymy śliską powierzchnię, pleśń lub nieprzyjemny zapach, nie wolno ich spożywać. Zepsute grzyby mogą prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.

Świeże grzyby to produkt niskokaloryczny, a jednocześnie bogaty w cenne składniki odżywcze. Zawierają łatwo przyswajalne białko, sporo błonnika regulującego trawienie oraz liczne minerały, takie jak potas, fosfor, cynk, miedź czy selen. Dzięki temu wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, krążenia i odporności.

Są też źródłem witamin z grupy B oraz witaminy D, ważnej dla zdrowia kości. Dodatkowo dostarczają naturalnych antyoksydantów, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Suszone grzyby, dzięki koncentracji składników i intensywnemu smakowi umami, nie tylko wzbogacają potrawy, ale i mogą wspierać zdrową, zbilansowaną dietę.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci