Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia

Grzyby są cenionym składnikiem kuchni polskiej, zwłaszcza w okresie zimowym. Nic dziwnego – dodają potrawom głębokiego aromatu i wyjątkowego smaku. Jednak świeże grzyby szybko tracą swoje walory, dlatego wiele osób sięga po suszone. Jak długo można je trzymać, by nie straciły jakości i były bezpieczne do spożycia?

Jak długo można korzystać z suszonych grzybów? Jak długo można korzystać z suszonych grzybów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Proces suszenia sprawia, że grzyby stają się odporne na szybkie psucie. By jednak zachowały swoje walory smakowe i aromatyczne, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu (np. słoiku lub metalowej puszce) w suchym, chłodnym miejscu. W takich warunkach suszone grzyby nadają się do użycia przez około rok.

Świeże grzyby, przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu (np. torbie termicznej czy pojemniku), mogą leżeć w lodówce od 7 do 10 dni. Jeśli chcemy wydłużyć ich trwałość, warto je zamrozić – w takim przypadku zachowają świeżość od 9 miesięcy do nawet roku.

Jadalne grzyby w zimie. Pokazał, co udało mu się znaleźć w lesie

Choć suszone grzyby mają stosunkowo długą trwałość, zawsze należy zwracać uwagę na oznaki ich zepsucia. Jeśli zauważymy śliską powierzchnię, pleśń lub nieprzyjemny zapach, nie wolno ich spożywać. Zepsute grzyby mogą prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.

Świeże grzyby to produkt niskokaloryczny, a jednocześnie bogaty w cenne składniki odżywcze. Zawierają łatwo przyswajalne białko, sporo błonnika regulującego trawienie oraz liczne minerały, takie jak potas, fosfor, cynk, miedź czy selen. Dzięki temu wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, krążenia i odporności.

Są też źródłem witamin z grupy B oraz witaminy D, ważnej dla zdrowia kości. Dodatkowo dostarczają naturalnych antyoksydantów, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Suszone grzyby, dzięki koncentracji składników i intensywnemu smakowi umami, nie tylko wzbogacają potrawy, ale i mogą wspierać zdrową, zbilansowaną dietę.

Wybrane dla Ciebie

Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację