Uważany za jeden z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka

Choć większość grzybiarzy poluje na klasycznego borowika szlachetnego, coraz więcej osób rozpoznaje jego mniej znaną, ale równie wartościową odmianę, czyli borowika usiatkowanego. Często występuje od maja aż do października w lasach liściastych, szczególnie pod dębami i bukami.

Borowik usiatkowany jest smaczniejszy od prawdziwkaBorowik usiatkowany jest smaczniejszy od prawdziwka
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Rozpoznać go można po ciemnym, zamszowatym kapeluszu (od płowego po ciemnobrązowy) i grubym trzonie pokrytym charakterystyczną siateczką. Kapelusz może dorastać nawet do 25 cm średnicy, a trzon do 25 cm wysokości. Pod spodem znajdziesz rurki: młode okazy mają je białe, z wiekiem stają się oliwkowe i lekko czerwonawe na brzegu. Miąższ jest jędrny, biały, o przyjemnym orzechowym zapachu i smaku.

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Dlaczego borowik usiatkowany jest taki dobry?

Borowik usiatkowany to nie tylko smaczny, ale też wartościowy grzyb jadalny, który świetnie sprawdza się w codziennej kuchni. Zawiera sporo białka roślinnego, które może uzupełniać dietę w okresie ograniczonego spożycia mięsa. To również dobre źródło błonnika pokarmowego, wspomagającego trawienie i perystaltykę jelit. Dzięki obecności takich minerałów jak potas, fosfor, żelazo i miedź, borowik może wspierać pracę serca, układu nerwowego i produkcję czerwonych krwinek.

Zawiera też naturalne polifenole i przeciwutleniacze, które mogą chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Niektóre badania wskazują, że substancje obecne w borowikach mają działanie przeciwzapalne i wspierające odporność. Co ważne, borowik usiatkowany ma bardzo niską kaloryczność (ok. 30 kcal/100 g), a przy tym daje poczucie sytości, co czyni go dobrym wyborem w dietach redukcyjnych lub lekkostrawnych.

Dzięki łagodnemu smakowi i delikatnemu aromatowi jest dobrze tolerowany przez układ pokarmowy, nie powoduje dolegliwości żołądkowych, o ile jest prawidłowo przygotowany.

Borowiki usiatkowane w śmietanie z koperkiem

Składniki:

  • 300 g borowików,
  • mała cebula,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę.
  2. Dodaj oczyszczone i pokrojone borowiki i smaż na średnim ogniu przez 5–7 minut, aż puszczą sok i lekko się zarumienią.
  3. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, duś na małym ogniu jeszcze 5 minut.
  4. Na koniec dodaj koperek.
  5. Podawaj z ziemniakami, makaronem albo świeżym pieczywem.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci