Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Kiedy liście na drzewach zmieniają korony, na krzaczkach pojawiają się charakterystyczne, czerwone owoce. Zbiory dzikiej róży właśnie ruszają, warto zaopatrzyć się w swój mały, domowy zapas.
Małe, czerwono-pomarańczowe owoce, często niedoceniane, są prawdziwą witaminową bombą, która od wieków stanowi naturalne wsparcie dla odporności i regeneracji organizmu. Rośnie powszechnie, dojrzewa w październiku, więc to najwyższa pora, by poszukać krzaczków dzikiej róży w swojej okolicy.
Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów
Jak zbierać dziką różę?
Dzika róża to pospolity, kolczasty krzew należący do rodziny różowatych, który powszechnie występuje w całej Polsce. Jej owoce, zwane szupinkami, są cenione przede wszystkim ze względu na swoje nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. Owoce są najlepsze po pierwszych przymrozkach. Mrożenie sprawia, że szupinki stają się słodsze, a ich miąższ bardziej miękki i łatwiejszy do oddzielenia.
Krzewy dzikiej róży są bardzo odporne i rosną na terenach słonecznych i półcienistych. Najczęściej spotkać je można na skrajach lasów, na nieużytkach, w przydrożnych zaroślach, na miedzach oraz w parkach. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by owoce dzikiej róży zbierać je w miejscach oddalonych od dróg o dużym natężeniu ruchu oraz od terenów przemysłowych. Owoce zebrane tuż przy ruchliwej ulicy mogą zawierać metale ciężkie i spaliny, co niweczy ich prozdrowotny efekt. Należy także ostrożność, aby nie pokłuć się kolcami.
Właściwości dzikiej róży
Dzika róża jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C w świecie roślin, lepszym niż czarna porzeczka i cytryna. Witamina ta jest kluczowa dla wzmacniania odporności, walki z przeziębieniami i grypą, a także dla syntezy kolagenu. Owoce dzikiej róży zawierają flawonoidy i karotenoidy, które działają ochronnie i wspomagająco na funkcjonowanie wątroby, wspierając ją w jej detoksykacyjnych procesach. Witamina C i antyoksydanty pomagają w regeneracji tego narządu.
Flawonoidy i polifenole są także silnymi przeciwutleniaczami. Walczą one z wolnymi rodnikami, opóźniają procesy starzenia i wspierają profilaktykę chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.
Dzika róża w kuchni
Jeśli zależy nam na tym, by zachować jak najwięcej witaminy C, powinniśmy poddawać dziką różę jak najkrótszej obróbce cieplnej. Popularne są syropy i nalewki. Owoce należy najpierw oczyścić z włosków i nasion, a następnie zasypać cukrem lub zalać alkoholem. Krótko gotowany syrop jest idealny na zimowe herbaty.
Owoce po usunięciu nasion można ususzyć w suszarce lub piekarniku nastawionym na 60 stopni Celsjusza. Stanowią doskonały dodatek do zimowych herbatek ziołowych. Z miąższu dzikiej róży przygotowuje się wyśmienite konfitury i dżemy, które, mimo utraty części witaminy C w procesie gotowania, zachowują cenne minerały i antyoksydanty. Konfitura z płatków dzikiej róży to tradycyjny dodatek do pączków i słodkich wypieków