Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem

Kiedy liście na drzewach zmieniają korony, na krzaczkach pojawiają się charakterystyczne, czerwone owoce. Zbiory dzikiej róży właśnie ruszają, warto zaopatrzyć się w swój mały, domowy zapas.

Dzika róża to bomba witaminDzika róża to bomba witamin
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Małe, czerwono-pomarańczowe owoce, często niedoceniane, są prawdziwą witaminową bombą, która od wieków stanowi naturalne wsparcie dla odporności i regeneracji organizmu. Rośnie powszechnie, dojrzewa w październiku, więc to najwyższa pora, by poszukać krzaczków dzikiej róży w swojej okolicy.

Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów

Jak zbierać dziką różę?

Dzika róża to pospolity, kolczasty krzew należący do rodziny różowatych, który powszechnie występuje w całej Polsce. Jej owoce, zwane szupinkami, są cenione przede wszystkim ze względu na swoje nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. Owoce są najlepsze po pierwszych przymrozkach. Mrożenie sprawia, że szupinki stają się słodsze, a ich miąższ bardziej miękki i łatwiejszy do oddzielenia.

Krzewy dzikiej róży są bardzo odporne i rosną na terenach słonecznych i półcienistych. Najczęściej spotkać je można na skrajach lasów, na nieużytkach, w przydrożnych zaroślach, na miedzach oraz w parkach. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by owoce dzikiej róży zbierać je w miejscach oddalonych od dróg o dużym natężeniu ruchu oraz od terenów przemysłowych. Owoce zebrane tuż przy ruchliwej ulicy mogą zawierać metale ciężkie i spaliny, co niweczy ich prozdrowotny efekt. Należy także ostrożność, aby nie pokłuć się kolcami.

Właściwości dzikiej róży

Dzika róża jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C w świecie roślin, lepszym niż czarna porzeczka i cytryna. Witamina ta jest kluczowa dla wzmacniania odporności, walki z przeziębieniami i grypą, a także dla syntezy kolagenu. Owoce dzikiej róży zawierają flawonoidy i karotenoidy, które działają ochronnie i wspomagająco na funkcjonowanie wątroby, wspierając ją w jej detoksykacyjnych procesach. Witamina C i antyoksydanty pomagają w regeneracji tego narządu.

Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C
Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C © Pixabay

Flawonoidy i polifenole są także silnymi przeciwutleniaczami. Walczą one z wolnymi rodnikami, opóźniają procesy starzenia i wspierają profilaktykę chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.

Dzika róża w kuchni

Jeśli zależy nam na tym, by zachować jak najwięcej witaminy C, powinniśmy poddawać dziką różę jak najkrótszej obróbce cieplnej. Popularne są syropy i nalewki. Owoce należy najpierw oczyścić z włosków i nasion, a następnie zasypać cukrem lub zalać alkoholem. Krótko gotowany syrop jest idealny na zimowe herbaty.

Owoce po usunięciu nasion można ususzyć w suszarce lub piekarniku nastawionym na 60 stopni Celsjusza. Stanowią doskonały dodatek do zimowych herbatek ziołowych. Z miąższu dzikiej róży przygotowuje się wyśmienite konfitury i dżemy, które, mimo utraty części witaminy C w procesie gotowania, zachowują cenne minerały i antyoksydanty. Konfitura z płatków dzikiej róży to tradycyjny dodatek do pączków i słodkich wypieków

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯