Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem

Kiedy liście na drzewach zmieniają korony, na krzaczkach pojawiają się charakterystyczne, czerwone owoce. Zbiory dzikiej róży właśnie ruszają, warto zaopatrzyć się w swój mały, domowy zapas.

Dzika róża to bomba witaminDzika róża to bomba witamin
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Małe, czerwono-pomarańczowe owoce, często niedoceniane, są prawdziwą witaminową bombą, która od wieków stanowi naturalne wsparcie dla odporności i regeneracji organizmu. Rośnie powszechnie, dojrzewa w październiku, więc to najwyższa pora, by poszukać krzaczków dzikiej róży w swojej okolicy.

Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów

Jak zbierać dziką różę?

Dzika róża to pospolity, kolczasty krzew należący do rodziny różowatych, który powszechnie występuje w całej Polsce. Jej owoce, zwane szupinkami, są cenione przede wszystkim ze względu na swoje nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. Owoce są najlepsze po pierwszych przymrozkach. Mrożenie sprawia, że szupinki stają się słodsze, a ich miąższ bardziej miękki i łatwiejszy do oddzielenia.

Krzewy dzikiej róży są bardzo odporne i rosną na terenach słonecznych i półcienistych. Najczęściej spotkać je można na skrajach lasów, na nieużytkach, w przydrożnych zaroślach, na miedzach oraz w parkach. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by owoce dzikiej róży zbierać je w miejscach oddalonych od dróg o dużym natężeniu ruchu oraz od terenów przemysłowych. Owoce zebrane tuż przy ruchliwej ulicy mogą zawierać metale ciężkie i spaliny, co niweczy ich prozdrowotny efekt. Należy także ostrożność, aby nie pokłuć się kolcami.

Właściwości dzikiej róży

Dzika róża jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C w świecie roślin, lepszym niż czarna porzeczka i cytryna. Witamina ta jest kluczowa dla wzmacniania odporności, walki z przeziębieniami i grypą, a także dla syntezy kolagenu. Owoce dzikiej róży zawierają flawonoidy i karotenoidy, które działają ochronnie i wspomagająco na funkcjonowanie wątroby, wspierając ją w jej detoksykacyjnych procesach. Witamina C i antyoksydanty pomagają w regeneracji tego narządu.

Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C
Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C © Pixabay

Flawonoidy i polifenole są także silnymi przeciwutleniaczami. Walczą one z wolnymi rodnikami, opóźniają procesy starzenia i wspierają profilaktykę chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.

Dzika róża w kuchni

Jeśli zależy nam na tym, by zachować jak najwięcej witaminy C, powinniśmy poddawać dziką różę jak najkrótszej obróbce cieplnej. Popularne są syropy i nalewki. Owoce należy najpierw oczyścić z włosków i nasion, a następnie zasypać cukrem lub zalać alkoholem. Krótko gotowany syrop jest idealny na zimowe herbaty.

Owoce po usunięciu nasion można ususzyć w suszarce lub piekarniku nastawionym na 60 stopni Celsjusza. Stanowią doskonały dodatek do zimowych herbatek ziołowych. Z miąższu dzikiej róży przygotowuje się wyśmienite konfitury i dżemy, które, mimo utraty części witaminy C w procesie gotowania, zachowują cenne minerały i antyoksydanty. Konfitura z płatków dzikiej róży to tradycyjny dodatek do pączków i słodkich wypieków

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki wybieram te. Są jeszcze zwykłe niż te z różą
Gdy mam ochotę na pączki wybieram te. Są jeszcze zwykłe niż te z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu