W Polsce robimy z niej konfitury. Szwedzi jednak wolą użyć jej do pysznej zupy

Nadchodząca jesień to sezon na pyszne, rozgrzewające zupy. W Szwecji króluje wtedy nyponsoppa, którą pokochają miłośnicy słodkich smaków. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i pyszny deser. Nie uwierzysz, z czego powstaje.

Nyponsoppa- Pyszności, kadr z kanału Filip PoonNyponsoppa- Pyszności, kadr z kanału Filip Poon
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Wielu z nas zupy owoce kojarzą się z kompotem z dodatkiem makaronu i śmietany. Przede wszystkim serwuje się je latem, gdy wysoka temperatura za oknem sprawia, że nie mamy ochoty na długie gotowanie. W Szwecji króluje z kolei nyponsoppa, która w niczym nie przypomina naszej polskiej zupy owocowej. Serwuje się ją tam na ciepło lub na zimno, z dodatkiem migdałów. Tym przepisem zaskoczysz swoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Czym jest nyponsoppa?

Owoce dzikiej róży kojarzą się nam przede wszystkim z nalewkami, sokami oraz marmoladami, którymi najczęściej wypełniamy pączki. Szwedzi jednak wykorzystują je zgoła inaczej, gotując z nich pyszną zupę. Proces przygotowania nyponsoppa jest stosunkowo prosty. Owoce dzikiej róży są zbierane, a następnie gotowane z dodatkiem cukru. Czasami do nyponsoppa dodawane są również inne składniki, takie jak cynamon, wanilia czy skórka cytrynowa. Zupę serwuje się zarówno na ciepło, jak i na zimno, również w roli deseru.

Nyponsoppa- Pyszności, kadr z kanału Filip Poot
Nyponsoppa- Pyszności, kadr z kanału Filip Poot © YouTube

Na dużą popularność tej zupy wpłynęła bieda, która w przeszłości dotknęła szwedzą ludność. W tamtych czasach ludzie mieli możliwość zdobywania owoców dzikiej róży za darmo. Dodatkowo owoce te są niezwykle bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza witaminy C, D i E, wapń oraz przeciwutleniacze. W chłodnych zimowych miesiącach, gdy Szwecja doświadczała surowych zim, ta zupa była uważana za nieodzowną część diety, szczególnie ważną dla dzieci i młodzieży.

Zupa z owoców róży

Składniki:

  • 3 szklanki owoców dzikiej róży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżeczki gęstej śmietany,
  • 4 łyżeczki płatków migdałów,
  • 6 szklanek wody.

Sposób przygotowania:

  1. Z dojrzałych owoców dzikiej róży obcinam końcówki i dokładnie płuczę.
  2. Wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję pod przykryciem przez 40 minut. Robię to na średniej mocy palnika, aby nie kipiało i nie rozgotowało się zbyt szybko.
  3. Ugotowane owoce przecieram przez sito. Dodaję cukier i zagotowuję. W niewielkiej ilości wody rozprowadzam mąkę ziemniaczaną i wlewam powstałą zawiesinę do garnka, aby zagęścić wywar.
  4. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany oraz płatkami migdałów.

Do tego przepisu możesz wykorzystać również suszone owoce dzikiej róży- namocz je jednak sporo wcześniej. Znacznie lepiej sprawdzą się jednak świeże. Według upodobań możesz również dodać więcej lub mniej cukru, a śmietanę zamienić na bitą śmietanę, a nawet lody lub świeże owoce. Jeśli purée z dzikiej róży jest gęste, to nie musisz dodatkowo zagęszczać je mąką. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości