Placki ziemniaczane będą chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Tylko mąkę zastąp tym składnikiem

Większość z nas zna na pamięć tradycyjny przepis na placki ziemniaczane. Bywa jednak, że spotykamy się z sytuacją, kiedy zamiast oczekiwanych chrupiących i złotych placków otrzymujemy nienadającą się do smażenia masę lub, co gorsza, miękkie, gumowate kluchy. Łatwo temu zaradzić.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie ma nic bardziej frustrującego niż placki ziemniaczane, które rozpadają się podczas smażenia. Każdy z nas marzy o idealnie chrupiących plackach o miękkim wnętrzu, ale jak osiągnąć ten efekt? Odpowiedź jest banalna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Chrupiące placki ziemniaczane z miękkim wnętrzem. Zastosuj ten patent

Ziemniaki są najważniejszym składnikiem słynnych placuszków, a jednym z ich najważniejszych atutów jest zawartość skrobi. Skrobia działa jak "klej", który łączy składniki ciasta. Najlepsze będą więc ziemniaki mączyste, zwane również typem C, alternatywą mogą być ziemniaki typu CB, a w ostateczności typ B, które są ogólnoużytkowe. Zdecydowanie powinniśmy unikać ziemniaków typu A, znanych jako sałatkowe, oraz młodych ziemniaków. Te ostatnie są bardzo wodniste, co utrudnia ich odsączenie.

Ziemniaki mączyste są idealne do przygotowania placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wilgoci. Dzięki temu nie puszczą dużo wody podczas smażenia, co sprawi, że placki będą się lepiej smażyć, nie będą chłonąć oleju i nabiorą chrupkości. Dodatkowo do ciasta można dodać nieco skrobi, która zostaje na dnie płynu po odsączeniu ziemniaków. Warto jednak pamiętać, że dokładne odsączenie ziemniaków jest kluczowe. Jeśli tego nie zrobimy, ciasto może być zbyt "luźne" i placki mogą się rozpadać.

Do placków ziemniaczanych dodajemy też jajko i mąkę. W tym drugim przypadku łatwo o przesadę - a placki ziemniaczane, do których sypnęliśmy za dużo mąki, wychodzą po prostu gumowate. Mąkę warto zastąpić innym składnikiem - kaszą manną, która zarówno "sklei" ciasto, jak i nada wnętrzu miękkiej konsystencji. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane © Pixabay

Placki ziemniaczane z kaszą manną. Przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 30 g suchej kaszy manny,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Powstałą masę dobrze odciśnij, a następnie wymieszaj z jajkiem, kaszą i solą.
  3. Placuszki smaż na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟