PoradyPlacki ziemniaczane będą chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Tylko mąkę zastąp tym składnikiem

Placki ziemniaczane będą chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Tylko mąkę zastąp tym składnikiem

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.03.2024 09:06, aktual.: 20.03.2024 10:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Większość z nas zna na pamięć tradycyjny przepis na placki ziemniaczane. Bywa jednak, że spotykamy się z sytuacją, kiedy zamiast oczekiwanych chrupiących i złotych placków otrzymujemy nienadającą się do smażenia masę lub, co gorsza, miękkie, gumowate kluchy. Łatwo temu zaradzić.

Nie ma nic bardziej frustrującego niż placki ziemniaczane, które rozpadają się podczas smażenia. Każdy z nas marzy o idealnie chrupiących plackach o miękkim wnętrzu, ale jak osiągnąć ten efekt? Odpowiedź jest banalna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki ziemniaczane z miękkim wnętrzem. Zastosuj ten patent

Ziemniaki są najważniejszym składnikiem słynnych placuszków, a jednym z ich najważniejszych atutów jest zawartość skrobi. Skrobia działa jak "klej", który łączy składniki ciasta. Najlepsze będą więc ziemniaki mączyste, zwane również typem C, alternatywą mogą być ziemniaki typu CB, a w ostateczności typ B, które są ogólnoużytkowe. Zdecydowanie powinniśmy unikać ziemniaków typu A, znanych jako sałatkowe, oraz młodych ziemniaków. Te ostatnie są bardzo wodniste, co utrudnia ich odsączenie.

Ziemniaki mączyste są idealne do przygotowania placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wilgoci. Dzięki temu nie puszczą dużo wody podczas smażenia, co sprawi, że placki będą się lepiej smażyć, nie będą chłonąć oleju i nabiorą chrupkości. Dodatkowo do ciasta można dodać nieco skrobi, która zostaje na dnie płynu po odsączeniu ziemniaków. Warto jednak pamiętać, że dokładne odsączenie ziemniaków jest kluczowe. Jeśli tego nie zrobimy, ciasto może być zbyt "luźne" i placki mogą się rozpadać.

Do placków ziemniaczanych dodajemy też jajko i mąkę. W tym drugim przypadku łatwo o przesadę - a placki ziemniaczane, do których sypnęliśmy za dużo mąki, wychodzą po prostu gumowate. Mąkę warto zastąpić innym składnikiem - kaszą manną, która zarówno "sklei" ciasto, jak i nada wnętrzu miękkiej konsystencji. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane © Pixabay

Placki ziemniaczane z kaszą manną. Przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 30 g suchej kaszy manny,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Powstałą masę dobrze odciśnij, a następnie wymieszaj z jajkiem, kaszą i solą.
  3. Placuszki smaż na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl