Placki ziemniaczane będą chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Tylko mąkę zastąp tym składnikiem

Większość z nas zna na pamięć tradycyjny przepis na placki ziemniaczane. Bywa jednak, że spotykamy się z sytuacją, kiedy zamiast oczekiwanych chrupiących i złotych placków otrzymujemy nienadającą się do smażenia masę lub, co gorsza, miękkie, gumowate kluchy. Łatwo temu zaradzić.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie ma nic bardziej frustrującego niż placki ziemniaczane, które rozpadają się podczas smażenia. Każdy z nas marzy o idealnie chrupiących plackach o miękkim wnętrzu, ale jak osiągnąć ten efekt? Odpowiedź jest banalna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Chrupiące placki ziemniaczane z miękkim wnętrzem. Zastosuj ten patent

Ziemniaki są najważniejszym składnikiem słynnych placuszków, a jednym z ich najważniejszych atutów jest zawartość skrobi. Skrobia działa jak "klej", który łączy składniki ciasta. Najlepsze będą więc ziemniaki mączyste, zwane również typem C, alternatywą mogą być ziemniaki typu CB, a w ostateczności typ B, które są ogólnoużytkowe. Zdecydowanie powinniśmy unikać ziemniaków typu A, znanych jako sałatkowe, oraz młodych ziemniaków. Te ostatnie są bardzo wodniste, co utrudnia ich odsączenie.

Ziemniaki mączyste są idealne do przygotowania placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wilgoci. Dzięki temu nie puszczą dużo wody podczas smażenia, co sprawi, że placki będą się lepiej smażyć, nie będą chłonąć oleju i nabiorą chrupkości. Dodatkowo do ciasta można dodać nieco skrobi, która zostaje na dnie płynu po odsączeniu ziemniaków. Warto jednak pamiętać, że dokładne odsączenie ziemniaków jest kluczowe. Jeśli tego nie zrobimy, ciasto może być zbyt "luźne" i placki mogą się rozpadać.

Do placków ziemniaczanych dodajemy też jajko i mąkę. W tym drugim przypadku łatwo o przesadę - a placki ziemniaczane, do których sypnęliśmy za dużo mąki, wychodzą po prostu gumowate. Mąkę warto zastąpić innym składnikiem - kaszą manną, która zarówno "sklei" ciasto, jak i nada wnętrzu miękkiej konsystencji. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane © Pixabay

Placki ziemniaczane z kaszą manną. Przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 30 g suchej kaszy manny,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Powstałą masę dobrze odciśnij, a następnie wymieszaj z jajkiem, kaszą i solą.
  3. Placuszki smaż na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność