Wystarczy odrobina, a placki ziemniaczane nie ściemnieją. Trik zdradziła mi znajoma kucharka

Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale masz problem, z tym że warzywa dość szybko ciemnieją po starciu? Wiem, jak temu zaradzić!

Ziemniaki po obraniu szybko zmieniają kolor. Dlaczego?Ziemniaki po obraniu szybko zmieniają kolor. Dlaczego?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dinardo74
Marzena Pęcak

Ziemniaki to bez wątpienia produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie w kuchni. W końcu na ich bazie możemy zrobić całą masę pysznych dań. Serwujemy je z kultowym schabowym, wykorzystujemy jako farsz do pierogów czy smażymy w formie frytek i podajemy jako piątkowy obiad z rybą. 

Na tej liście nie może zabraknąć oczywiście i placków ziemniaczanych, które cieszą się ogromną popularnością w naszych domach. I choć świetnie smakują i łatwo się je robi, to problem pojawia się gdzie indziej. O co dokładnie chodzi i jak go rozwiązać? Już tłumaczę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Patent doświadczonej kucharki

Dla wielu osób sporym utrudnieniem jest fakt, że ziemniaki po obraniu i starciu bardzo szybko zmieniają swój kolor. Dzieje się tak przez bezpośredni kontakt z powietrzem. Ziemniaki się utleniają, a co za tym idzie, z czasem po prostu brązowieją. I choć efekt ten w żadnym stopniu nie wpływa na ich smak, to wizualnie nie prezentują się zbyt dobrze. 

Jak się jednak okazuje, istnieje prostysprawdzony patent, jak temu zaradzić. Do masy ziemniaczanej na placki możesz dodać niewielką ilość śmietany, a warzywa na pewno nie zaczną ciemnieć tak szybko. Ten patent zdradziła mi doświadczona kucharka, która przez wiele lat pracowała w szkolnej stołówce. Co więcej, zapewniła mnie, że dzięki śmietanie masa ziemniaczana nie tylko nie straci swojego pięknego koloru, ale zyska też nowe walory smakowe. Placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany będą też delikatniejsze.

Do ziemniaków można dodać m.in. śmietanę
Do ziemniaków można dodać m.in. śmietanę © Adobe Stock | artemstepanov

Inne sprawdzone metody

To oczywiście nie koniec, bo do masy ziemniaczanej możesz dodać też jogurt naturalny. Działa on na tej samej zasadzie co śmietana. Ziemniaki zawsze możesz też zalać zimną wodą lub odstawić pod szczelnym przykryciem. Świetnie sprawdzi się tu również mąka pszenna lub ziemniaczana. Produkty należy rozsypać bezpośrednio na ziemniakach i to wszystko. Taka warstwa stanie się skuteczną ochroną przed kontaktem z powietrzem, dzięki której ziemniaki nie zaczną zmieniać kolorów zbyt szybko.

Na koniec warto wspomnieć jeszcze o jednym patencie, z którym należy jednak uważać. Otóż ziemniaki zawsze możesz polać delikatnie sokiem z cytryny. Tylko pamiętaj, zachowaj ostrożność, bo taki dodatek w dużej ilości na pewno wpłynie na smak ziemniaków. 

Wybrane dla Ciebie
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇