PoradyWystarczy odrobina, a placki ziemniaczane nie ściemnieją. Trik zdradziła mi znajoma kucharka

Wystarczy odrobina, a placki ziemniaczane nie ściemnieją. Trik zdradziła mi znajoma kucharka

Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale masz problem, z tym że warzywa dość szybko ciemnieją po starciu? Wiem, jak temu zaradzić!

Ziemniaki po obraniu szybko zmieniają kolor. Dlaczego?
Ziemniaki po obraniu szybko zmieniają kolor. Dlaczego?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dinardo74

24.02.2024 | aktual.: 25.02.2024 09:20

Ziemniaki to bez wątpienia produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie w kuchni. W końcu na ich bazie możemy zrobić całą masę pysznych dań. Serwujemy je z kultowym schabowym, wykorzystujemy jako farsz do pierogów czy smażymy w formie frytek i podajemy jako piątkowy obiad z rybą. 

Na tej liście nie może zabraknąć oczywiście i placków ziemniaczanych, które cieszą się ogromną popularnością w naszych domach. I choć świetnie smakują i łatwo się je robi, to problem pojawia się gdzie indziej. O co dokładnie chodzi i jak go rozwiązać? Już tłumaczę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patent doświadczonej kucharki

Dla wielu osób sporym utrudnieniem jest fakt, że ziemniaki po obraniu i starciu bardzo szybko zmieniają swój kolor. Dzieje się tak przez bezpośredni kontakt z powietrzem. Ziemniaki się utleniają, a co za tym idzie, z czasem po prostu brązowieją. I choć efekt ten w żadnym stopniu nie wpływa na ich smak, to wizualnie nie prezentują się zbyt dobrze. 

Jak się jednak okazuje, istnieje prostysprawdzony patent, jak temu zaradzić. Do masy ziemniaczanej na placki możesz dodać niewielką ilość śmietany, a warzywa na pewno nie zaczną ciemnieć tak szybko. Ten patent zdradziła mi doświadczona kucharka, która przez wiele lat pracowała w szkolnej stołówce. Co więcej, zapewniła mnie, że dzięki śmietanie masa ziemniaczana nie tylko nie straci swojego pięknego koloru, ale zyska też nowe walory smakowe. Placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany będą też delikatniejsze.

Do ziemniaków można dodać m.in. śmietanę
Do ziemniaków można dodać m.in. śmietanę© Adobe Stock | artemstepanov

Inne sprawdzone metody

To oczywiście nie koniec, bo do masy ziemniaczanej możesz dodać też jogurt naturalny. Działa on na tej samej zasadzie co śmietana. Ziemniaki zawsze możesz też zalać zimną wodą lub odstawić pod szczelnym przykryciem. Świetnie sprawdzi się tu również mąka pszenna lub ziemniaczana. Produkty należy rozsypać bezpośrednio na ziemniakach i to wszystko. Taka warstwa stanie się skuteczną ochroną przed kontaktem z powietrzem, dzięki której ziemniaki nie zaczną zmieniać kolorów zbyt szybko.

Na koniec warto wspomnieć jeszcze o jednym patencie, z którym należy jednak uważać. Otóż ziemniaki zawsze możesz polać delikatnie sokiem z cytryny. Tylko pamiętaj, zachowaj ostrożność, bo taki dodatek w dużej ilości na pewno wpłynie na smak ziemniaków. 

Wybrane dla Ciebie