Wystarczy odrobina, a placki ziemniaczane nie ściemnieją. Trik zdradziła mi znajoma kucharka

Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale masz problem, z tym że warzywa dość szybko ciemnieją po starciu? Wiem, jak temu zaradzić!

Ziemniaki po obraniu szybko zmieniają kolor. Dlaczego?Ziemniaki po obraniu szybko zmieniają kolor. Dlaczego?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dinardo74
Marzena Pęcak

Ziemniaki to bez wątpienia produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie w kuchni. W końcu na ich bazie możemy zrobić całą masę pysznych dań. Serwujemy je z kultowym schabowym, wykorzystujemy jako farsz do pierogów czy smażymy w formie frytek i podajemy jako piątkowy obiad z rybą. 

Na tej liście nie może zabraknąć oczywiście i placków ziemniaczanych, które cieszą się ogromną popularnością w naszych domach. I choć świetnie smakują i łatwo się je robi, to problem pojawia się gdzie indziej. O co dokładnie chodzi i jak go rozwiązać? Już tłumaczę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Patent doświadczonej kucharki

Dla wielu osób sporym utrudnieniem jest fakt, że ziemniaki po obraniu i starciu bardzo szybko zmieniają swój kolor. Dzieje się tak przez bezpośredni kontakt z powietrzem. Ziemniaki się utleniają, a co za tym idzie, z czasem po prostu brązowieją. I choć efekt ten w żadnym stopniu nie wpływa na ich smak, to wizualnie nie prezentują się zbyt dobrze. 

Jak się jednak okazuje, istnieje prostysprawdzony patent, jak temu zaradzić. Do masy ziemniaczanej na placki możesz dodać niewielką ilość śmietany, a warzywa na pewno nie zaczną ciemnieć tak szybko. Ten patent zdradziła mi doświadczona kucharka, która przez wiele lat pracowała w szkolnej stołówce. Co więcej, zapewniła mnie, że dzięki śmietanie masa ziemniaczana nie tylko nie straci swojego pięknego koloru, ale zyska też nowe walory smakowe. Placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany będą też delikatniejsze.

Do ziemniaków można dodać m.in. śmietanę
Do ziemniaków można dodać m.in. śmietanę © Adobe Stock | artemstepanov

Inne sprawdzone metody

To oczywiście nie koniec, bo do masy ziemniaczanej możesz dodać też jogurt naturalny. Działa on na tej samej zasadzie co śmietana. Ziemniaki zawsze możesz też zalać zimną wodą lub odstawić pod szczelnym przykryciem. Świetnie sprawdzi się tu również mąka pszenna lub ziemniaczana. Produkty należy rozsypać bezpośrednio na ziemniakach i to wszystko. Taka warstwa stanie się skuteczną ochroną przed kontaktem z powietrzem, dzięki której ziemniaki nie zaczną zmieniać kolorów zbyt szybko.

Na koniec warto wspomnieć jeszcze o jednym patencie, z którym należy jednak uważać. Otóż ziemniaki zawsze możesz polać delikatnie sokiem z cytryny. Tylko pamiętaj, zachowaj ostrożność, bo taki dodatek w dużej ilości na pewno wpłynie na smak ziemniaków. 

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione