PrzepisPrzekąskiPokrój ziemniaki i dosyp jeden składnik. Wyjdą frytki lepsze niż z McDonald's

Pokrój ziemniaki i dosyp jeden składnik. Wyjdą frytki lepsze niż z McDonald's

Domowe frytki - Pyszności
Domowe frytki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dmitrii Bykanov
05.02.2024 11:37, aktualizacja: 16.03.2024 10:59

Ziemniak to warzywo po prostu idealne. Świadczy o nim jego uniwersalność oraz to, że przygotować z niego można frytki. Przepadają za nimi dorośli i dzieci na całym świecie, znaleźć je można w każdej restauracji serwującej szybkie jedzenie. Z tym przepisem jednak żadna sieciówka nie zaspokoi więcej twojej ochoty na frytki - w domowym wydaniu smakują po prostu najlepiej.

Mogłoby się wydawać, że we frytkach ciężko znaleźć coś skomplikowane, ot pokrojone ziemniaki usmażone w oleju. Jednak w restauracjach typu fast food smakują one jakoś inaczej. Dzięki prostemu trikowi przygotujesz równie smaczne frytki w swoim domu. Będą chrupały jak z twojej ulubionej sieciówki, a ich przygotowanie kosztuje grosze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Frytki jak z McDonalds

Choć belgijskie frytki słyną ze swojej wyjątkowości, to frytki typu fast food z pewnością mają swoich zagorzałych zwolenników. Szczególną sympatią darzone są te z restauracji pod złotymi łukami. Przez wiele lat krążył mit, że powstają z przetworzonej masy zamiast po prostu z ziemniaka, jednak sekret idealnej chrupkości tkwi w odpowiednim przygotowaniu.

McDonalds; McDonald's; frytki
McDonalds; McDonald's; frytki© Pexels | freestocks.org

Oczywiście wysokiej jakości specjalistyczny sprzęt i skomplikowane procesy technologiczne zdecydowanie wpływają na smak kultowych frytek, jednak nie musisz od razu organizować domowego laboratorium. Sięgnij po mąkę ziemniaczaną, a efekt będzie taki sam, jeśli nawet nie lepszy.

Jak zrobić chrupiące frytki?

Chcesz w domu wyczarować frytki niczym z McDonald's? Zapomnij o grubych słupkach w stylu belgijskim - kluczem do sukcesu są cienkie frytki i odpowiednia panierka. Zanurz frytki w zimnej wodzie z dodatkiem octu spirytusowego (w proporcji 1:10) na ok. 30 minut.

frytki frytkownica fast food
frytki frytkownica fast food© pixabay.com

Namoczone ziemniaki przełóż na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. Następnie obtocz je w cienkiej warstwie skrobi kukurydzianej (około 1 łyżka na kilogram ziemniaków).

Smażenie frytek

Tak przygotowane frytki nadają się już do smażenia. Tutaj większej filozofii i większych eksperymentów nie ma, bo wystarczy dobrze rozgrzany olej. Nie wrzucaj zbyt dużej ilości frytek na raz - obniża to temperaturę tłuszczu, przez co ziemniaki, zamiast smażyć będą się gotować. W rezultacie pozbawimy ich chrupkości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także