Pokrój ziemniaki i dosyp jeden składnik. Wyjdą frytki lepsze niż z McDonald's

Ziemniak to warzywo po prostu idealne. Świadczy o nim jego uniwersalność oraz to, że przygotować z niego można frytki. Przepadają za nimi dorośli i dzieci na całym świecie, znaleźć je można w każdej restauracji serwującej szybkie jedzenie. Z tym przepisem jednak żadna sieciówka nie zaspokoi więcej twojej ochoty na frytki - w domowym wydaniu smakują po prostu najlepiej.

Domowe frytki - PysznościDomowe frytki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dmitrii Bykanov
Ewa Malinowska

Mogłoby się wydawać, że we frytkach ciężko znaleźć coś skomplikowane, ot pokrojone ziemniaki usmażone w oleju. Jednak w restauracjach typu fast food smakują one jakoś inaczej. Dzięki prostemu trikowi przygotujesz równie smaczne frytki w swoim domu. Będą chrupały jak z twojej ulubionej sieciówki, a ich przygotowanie kosztuje grosze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki à la Kinder Bueno to prawdziwy hit. Koniecznie zrób je w Tłusty Czwartek

Frytki jak z McDonalds

Choć belgijskie frytki słyną ze swojej wyjątkowości, to frytki typu fast food z pewnością mają swoich zagorzałych zwolenników. Szczególną sympatią darzone są te z restauracji pod złotymi łukami. Przez wiele lat krążył mit, że powstają z przetworzonej masy zamiast po prostu z ziemniaka, jednak sekret idealnej chrupkości tkwi w odpowiednim przygotowaniu.

McDonalds; McDonald's; frytki
McDonalds; McDonald's; frytki © Pexels | freestocks.org

Oczywiście wysokiej jakości specjalistyczny sprzęt i skomplikowane procesy technologiczne zdecydowanie wpływają na smak kultowych frytek, jednak nie musisz od razu organizować domowego laboratorium. Sięgnij po mąkę ziemniaczaną, a efekt będzie taki sam, jeśli nawet nie lepszy.

Jak zrobić chrupiące frytki?

Chcesz w domu wyczarować frytki niczym z McDonald's? Zapomnij o grubych słupkach w stylu belgijskim - kluczem do sukcesu są cienkie frytki i odpowiednia panierka. Zanurz frytki w zimnej wodzie z dodatkiem octu spirytusowego (w proporcji 1:10) na ok. 30 minut.

frytki frytkownica fast food
frytki frytkownica fast food © pixabay.com

Namoczone ziemniaki przełóż na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. Następnie obtocz je w cienkiej warstwie skrobi kukurydzianej (około 1 łyżka na kilogram ziemniaków).

Smażenie frytek

Tak przygotowane frytki nadają się już do smażenia. Tutaj większej filozofii i większych eksperymentów nie ma, bo wystarczy dobrze rozgrzany olej. Nie wrzucaj zbyt dużej ilości frytek na raz - obniża to temperaturę tłuszczu, przez co ziemniaki, zamiast smażyć będą się gotować. W rezultacie pozbawimy ich chrupkości.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej